reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

terminy i wyniki badań/USG

reklama
To i ja zdaję relację po dzisiejszej wizycie: szyjka między 1 a 2 cm, rozwarcia brak, nie jest przygotowana jeszcze do porodu. Chyba przez ten bardzo obfity wzrost GBS i mój mega szybki pierwszy poród teraz gin chce mnie widzieć co tydzień. I jeśli się szyjka zacznie rozwierać to od razu na oddział i wywołujemy poród, żeby nie ryzykować zarażeniem dziecka. A ja i tak coś czuję, że dłużej niż tydzień nie będę się "kulać" ;-)

ankka a tobie lekarz przypisał jakieś leki na teraz na ten GBS? a będziesz rodzić sn?
fajnie, że czujesz, że jeszcze tylko z tydzień pochodzisz z brzuszkiem - będę trzymać kciuki żeby tak było :-)

Mój lekarz jest z tych, co uważają, że tego się nie leczy, tylko antybiotyk podaje przed porodem. Zresztą wszyscy w tym szpitalu. Poprzednio nie zdążyłam go dostać, bo rodziłam "z drogi" i teraz jak tylko coś się zacznie dziać to powinniśmy zdążyć. Oczywiście chcę rodzić sn, mnie nie bolało kompletnie nic, nie musiałam być nacinana i chciałam po porodzie iść o własnych nogach na salę. Fakt, że Zuzia była malutka, tylko 2550 g, ale w piątek na usg podobna waga wyszła u naszej drugiej dzidzi. Liczę jednak, że do porodu trochę jeszcze podrośnie, lepiej dla niej

no mój lekarz tak sam jak twój uważa że w ciąży się tego nie leczy.. no nic mam nadzieję, że nasze porody nie będą zbyt szybkie i zdążą z podaniem antybiotyku ;-):-)

Gratuluję kolejnych udanych wizyt :happy2:
Ciekawe, czy Misia już rozpakowana :confused:
Ankka trzymam kciuki za pomyślność końcóweczki i zdrowe Dzieciątko :tak:

Adgama chyba większość lekarzy tego nie leczy, tylko daje się antybiotyk przy porodzie, przynajmniej tak czytałam. Też dostałam antybiotyk, nawet dwie dawki, dlatego tyle czekali z cesarką u mnie.

Ostatnia edycja:
Anka chyba ze względu na wage małej lepiej doczekac do terminu ;) po co się tak spieszyć - a na GBS i tak wpływu to nie ma. Jak szyjka ładnie trzyma to tylko się cieszyć i oszczędzać jeszcze, niech mała podrośnie i nabierze więcej sił!:tak:
Co do tego antybiotyku przy porodzie to mój gin tez uważa że nie ma po co wcześniej i ja wiem że nawet mi go nie dadzą przy porodzie (prawdopodobnie) podobnie jak przy poprzednim porodzie bo po prostu nie zdążą, zapewne będę znów na ostatnia chwile w szpitalu:sorry: całe szczęście że mała nic nie załapała no ale przeleczona wówczas byłam globulkami przed porodem a teraz moda na nie podawanie niczego, zła jestem i chyba wymuszę od gina ten antybiotyk jak mi GBS wyjdzie dodatni a pewnie taki wyjdzie :/ co prawda wtedy po przeleczeniu nadal byl dodatni ale wzrost o wiele mniejszy.

Sarka ja się nie pogniewam, jak do terminu dotrwam, ale po prostu mam takie przeczucie, że długo już nie pochodzę. Poprzednio rodziłam w 38 tc. A waga jakby nie było jest tylko orientacyjna i mam nadzieję, że dzidzia jednak waży więcej.
Z tym przeleczeniem przed to chyba dlatego nie chcą, że antybiotyki wiadomo - można po nich np. grzybicy się nabawić, a w ciąży o różne zakażenia łatwo i chyba przez to nie chcą tego leczyć wcześniej.

ankka ale ja miałam takie czopki dowcipne i do tego jakąs osłone też w czopkach więc grzybek raczej nie miał szans. Czułabym się lepiej i pewniej móc sie przeleczyć wcześniej i jak tylko wynik wyjdzie mi dodatni to pomolestuje gina bez wzgl. na to co o tym mysli - o ile zdążę oczywiście :/ A nie leczą ponieważ i tak mimo przeleczania uznają przy dodatnim GBS że nadal jest i podaja dożylnioe, a niechpodaja o ile zdążą ale moja głowa będzie spokojniejsza jeśli coś z tym już wcześniej zrobię:dry:

reklama
Super wieści dziewczęta:-)
Ankka02 za Ciebie chyba najmocniej trzymam kciuki żeby było wszystko ok. Niech dzidzia posiedzi chociaż do 39tc będzie większa.

Ja na GBS będę miała dopiero pobierany wymaz w poniedziałek na wizycie:-)

Mimo że mam już serdecznie dość to chciałabym wytrwać do terminu cc, bo jednak im większe dziecko ( w ramach normy ) tym lepiej dla niego. Także jeszcze 3 tygodnie :happy2:

Do góry