reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Tarczyca -wyniki

Ewa87

Mama Kacperka i Sandry :)
Miasto
Chodzież
Witam jestem przerażona wynikami z wczoraj. Jestem w 10 tygodniu ciąży. Robiłam na własną rękę przed wizytą u endokrynologa. Mam na 18-nastego.
Wcześniejsze TSH wynosiło 3,450 ..biorę Letrox 25. Badania zrobiłam po 5 dniach brania i jak widać TSH minimalnie spadło.
Martwię się bo wyczytałam ,że to niebezpieczne dla dziecka.
Sprawdzałam normy na necie dla ciężarnych i nie znalazłam odpowiadające skali jaką ja mam na badaniu. Piszą ,że f4 powinno być na poziomie 0.8 ,ale przy innych normach , więc nie wiem czy mam za mało jednak :( i strasznie się martwię. Za to f3 za wysokie.. już nie wiem co o tym myśleć. W nocy nie mogłam spać ,oczy spuchnięte ,potwornie się martwię o dziecko :(( . Dziś dzwonię do gina tylko czekam na 8 (wczoraj nie odbierał) ciekawe co powie. Może powinnam mieć większą dawkę niż 25.
NIe mogę myśleć o niczym innym. Miała może któraś z Was takie problemy z tarczycą w ciąży?

Załączniki

• 001.jpg
    001.jpg
    868,3 KB · Wyświetleń: 1 089
reklama
Trochę za szybko na badania po wdrożeniu leku. Chyba, że bierzesz dłużej niż 5 dni, może źle zrozumiałam.
Tak wysokie ft3 przy słabiutkim ft4 może mieć związek z niedoborem jodu.
Co do tsh i ft4 to trzeba za jakiś czas sprawdzić czy obecna dawka pomaga - i wiadomo, wszystkie trzy badania trzeba wykonać by to sprawdzić.

Trochę za szybko na badania po wdrożeniu leku. Chyba, że bierzesz dłużej niż 5 dni, może źle zrozumiałam.
Tak wysokie ft3 przy słabiutkim ft4 może mieć związek z niedoborem jodu.
Co do tsh i ft4 to trzeba za jakiś czas sprawdzić czy obecna dawka pomaga - i wiadomo, wszystkie trzy badania trzeba wykonać by to sprawdzić.
Zrobiłam ft3 i ft4 ,żeby mieć przed wizytą u endokrynologa ,( ginekolog robił mi tylko TSH) bo i tak by mnie pewnie wysłała,a tak będzie miała lepszy obraz na wizycie.
Biorę pregna plus od początku ciąży i tam jest jod w składzie. Nie spodziewałam się ,że mogę mieć jeszcze niedobór. Mój ginekolog nadal nie odbiera. Może ma dyżur. Jak się dodzwonię zapytam. Dziękuje.

Hmmm powiem tak.
Mam niedoczynnosc i biorę 6 dni w tygodniu 100 i raz w tygodniu 150.
Moje wyniki tsh 0,888ulU/ml a ft4 14,2 pmol/l. Wg trymestrów a jestem w 2 mam wyniki w normie. Czemu masz taka niska dawkę leków ? Moze powinnas zmienić lekarza? Kobiety w ciąży maja normy wiec tez patrz na to.

Dokładnie są inne normy dla kobiet w ciąży. Ja na szczęście ft3 i ft4 miałam w normie, ale tsh 5,8. Endokrynolog przepisał eutyrox plus jod. Teraz jest już w normie. Najgorszy jest stres, nie martw się tak. Mi lekarz mówił, że to gorsze niż taki wynik tsh. Może powinnaś udać się do innego i sprawdzić co inny ma do powiedzenia. Głowa do góry ;-)

Pewnie że tak. Nie ma co fiksować od razu, bo się kobieto zamęczysz samym myśleniem ;p Wiem że to trudne, bo w ciązy przynajmniej ja miałam spoooooro czasu, ale spróbuj o tym nie myslec. U mnie też było wiele zagrożen dlatego właśnie szybko przestałam pracować, ale w miare szybko ogarnęłam sobie sprawnego lekarza w szpitalu medicover i prowadził ciąże do końca. Krok za krokiem i dotrwałam z maluszkiem, a on ze mną :)

Ostatnia edycja:
Nerwy nikomu nie służą, proszę iść do endokrynologa. Ma obowiązek znaleźć termin do 7 dni od zgłoszenia wg ustawy 47c.
Ja przed ciążą miałam TSH 2,66. Problemy z tętnem, ale lekarze mnie zlewali najoględniej mówiąc. W ciąży wyszła mi niedoczynnosc tarczycy... TSH 2,89 - norma w ciąży jest do 2,5.
Po 2 tyg.brania Euthyroxu 25, TSH zaczęło spadać, ale miałam zlecone badania FT, ATPO, ATG i niestety przeciwciała ATPO mam powyżej normy, ale nie panikuje, bo to mi w niczym nie pomoże. Będę chodzić co miesiąc na badania krwi w kierunku tarczycy i kontrolnie do endokrynologa na USG tarczycy. Teraz przyjmuje dawkę 50 Euthyroxu.
Stres = kortyzol, czego tarczyca nie lubi, zreszta to ogólnie nie służy całemu organizmowi i teraz jeszcze maluchowi. Podstawowe dawki jodu i selenu będą pomocne, a do tego spokój i witamina D3 4000 j.m. najlepiej Vigantol - lek OTC.

Hej dziewczyny. Ja miałam w 6 tc tsh 3,08, ginekolog zalecił wizytę, po miesiącu od wyniku byłam u endokrynologa, zrobiłam USG tarczycy (za mała ale wszystko ok) i cały pakiet tarczycowy (wyniki w normie oprócz tsh:2,8545, ft3 1,94, ft4 0.96, atg: 0,77, atpo: 0,00), lekarka powiedziała żeby poczekać 4 tyg i ponowić badanie, dziś jestem w 14 tc i wynik z dziś 3,3819 :(. Martwię się, myślicie że powinnam zacząć to leczyć? Nie miałam jak do niej zadzwonić bo już weekend;/.

Hej dziewczyny. Ja miałam w 6 tc tsh 3,08, ginekolog zalecił wizytę, po miesiącu od wyniku byłam u endokrynologa, zrobiłam USG tarczycy (za mała ale wszystko ok) i cały pakiet tarczycowy (wyniki w normie oprócz tsh:2,8545, ft3 1,94, ft4 0.96, atg: 0,77, atpo: 0,00), lekarka powiedziała żeby poczekać 4 tyg i ponowić badanie, dziś jestem w 14 tc i wynik z dziś 3,3819 :(. Martwię się, myślicie że powinnam zacząć to leczyć? Nie miałam jak do niej zadzwonić bo już weekend;/.
Możesz podać też normy do pozostałych badań? Bez norm trudno coś zobaczyć.

reklama
Do góry