FraniowaMama
mama Natalki i Frania
Ta...czas zagrać w totka
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Co do mowy to sa rozne terapie wzaleznosci od przyczyny u mojego syna wykryto niecaly rok temu dopiero u Audiologa po polsku to jest chyba niedosluch odbiorczy po niemiecku AVWS i ma terapie logopedyczna jak i u psychologa .Moj syn zaczol pozno mowic majac 3 lata a tak to bylo tylko uuuuuu yyyyyy aaaaaaaaa , a jak zaczol mowic to malo i strasznie niewyraznie i cicho.No powoli uciekamy na drugą stronę....nie ładnie!!!
U Szymona zębów ciąg dalszy, mamy już 4 - dwa na górze i dwa na dole.
Teraz idą dwójki .
Szymon nadal nic nie gada :-(, nawet sylab...nie ma ma-ma, ba-ba, da-da, nic zupełnie. Jest aaaa..., uuuu...i trochę śpiewa takie uuuaaauuuoooaaa z melodią .
Ruchowo (ostatnio oceniony przez dr. rehabilitacji) jest na 6-7m-cy :-(.
Nadal nauka raczkowania i siadania, ma baaardzo dużo nieprawidłowych wzorców, kombinuje jak moze, ale nie tak jak powinien.
Więc cwiczymy i ćwiczymy i ćwiczymy i...tak w kółko.
Bardzo martwię się brakiem mowy...ba mowy, jakichkolwiek dźwieków oprócz aaa i uuu.
Podpowiedćie dziewczyny do kogo się zwrócić??
Audiolog poleca logopedę, a terapie logopedyczną zaczynamy od września, więc co... czekać??? Czy poradzić się jeszcze kogos??
Wiazadelko tez moze byc przyczyna moj Chris mial to robione jak mial niespelny rok i nie nosi aparatu bo ma te AVWS bez utraty sluchu i tylko terapie mu moga pomoc chociaz ma juz 9 lat dopiero zaczyna mowic lepiej i wyrazniej ale brak koncentracji jest dosc duzy i niepotrafi odroznic duzo dzwiekow jak mowi sie do niego z dwoch stron to nierozumie nic i moglabym wyliczac lacznie z tym ze nierozwijal sie dobrze motorycznie.irtasia27, u mojego syna jest zdiagnozowany niedosłuch w stopniu umiarkowanym. Jest zaparatowany, tylko problem taki, ze aparaty go "parzą". Nie pomagają opaski, czapki (z resztą w takie upały ciężko by cały czas w czapce chodził) no nic, chwila i aparaty są w łapkach a nastepnie ląduja w buzi .
Wiem napewno, ze ubytek słuchu jest jedna z przyczyn, ale czy jedyną??
Franiowa kiedys mówiła neurologopedzie (gdy Szymon nie tolerował grudek w jedzeniu). Z grudkami przeszło. Zauważyłam jeszcze, ze mały ma bardzo krótkie wiązadełko pod językiem, to chyba też może być przyczyną.