reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szukam Mam z Niemiec

czesc kobietki
powiedzcie jak trzeba zalatwic tu w niemczech chrzciny w koscilele?? ja bym chciala tak miedzy bozym narodzeniem a sylwestrem termin. ale nie mam pojecia jak to tu wyglada. A trzeba cos placic ze chrzest??

Moja mala wstala na nogi dzis w lozeczku a ma 6 miesiecy :-)

reklama
Martawaf ja zalatwialam chrzciny w Polskim Kosciele.Wystarczy isc 2 tygodnie przed planowanym terminem.Tutaj w Dusseldorfie chrzcza kiedy chca tego rodzice.Za chrzest nie ma oplaty ale mozesz dac po chrzcie ofire na Kosciol.Oczywiscie z papierow potrzebny jest akt urodzenia.
Gratuklacje dla corci, silna dziewczynka

Marta my chrzcilismy w niemieckim kosciele rzymsko-katolickim, bo byl w poblizu, do polskiego musielibysmy jechac prawie godzine, wiec nam sie nie chcialo:tak:;-) Chrzest zamowilismy jakies trzy miesiace przed terminem, ksiadz nawet przyszedl do nas do domu, opowiedzial co i jak zapisal sobie date, dal odpowiednie ulotki i kazal chrzestnym przyniesc zaswiadczenie o biezmowaniu. Poniewaz chrzestna jest Polka, nie musiala nic przynosic, uwierzyl nam na slowo:tak::-) Za chrzest sie nie placi, bo przeciez oplata na kosciol zawiera sie w podatku, ktory nam comiesiecznie odprowadzaja:tak:

U nas dzisiaj ladna pogoda:tak: i po poludniu idziemy w gosci. Erik sobie teraz ucina drzemke, taki sie zrobil przekorny, ze czasami wymiekam:szok::baffled:

Witam Aga2, dopiero teraz udalo mi sie wreszcie usiasc przed komputerem, wczoraj bylam z malym na szczepieniu, caly dzien wymagal od nas przytulania, noc tez mielismy krötkä. Ja tez mieszkam na Othmarschen a dokladnia Behringstrasse, niedaleko UCI Kino. Möj maz jest polakiem. Juz myslalam ,ze nie uda i sie tutaj zadnej mamy poznac. My tez chrzcimy malego w niemieckim kosciele, w tym malutkim Bei der Reitbahn.

O:szok:dopiero zauwazylam ze zjadlo mi posta.Ups powyzszy link to jest stronka na ktorej wgrywasz zdjecie z kompa potem klikasz 2 link i wklejasz tutaj.Jak chcesz to zdjecie mozesz zmniejszyc np. w Paint to taki program i potem zalaczyc go w wiadomosci jako zalacznik.Powodzenia

reklama
Czesc Dziewczyny,
co do wklejania zdjec Madziahh to poszukaj sobie na naszym "Niemieckim" forum - Krecik kiedys dla mnie taki opis ze wstawianiem napisala (patrz strona 43)- wszystko jasne jak slonce:-)

Martawaf - my naszych chlopcow chrzcilismy w naszej parafii (a wiec niemieckiej), idziesz najlepiej do ksiedza, mowisz kiedy chrzest chcialabys miec, nasz ksiadz umowil sie z nami w domu na rozmowe, powiedzial co trzeba kupic (swieca, szatka), wypelnil dokumenty, od chrzestnych nie wymagal nic (zadnych zaswiadczen!), potem spotkalismy sie juz w Kosciele, wszystko proste i bez komplikacji - termin byl tylko dla nas, wiec odbylo sie bez mszy

pada dzisiaj i zimno:crazy: brrrrrrrrr.....

a wczoraj skonczylismy pokoj dla dzieci - jak zrobie zdjecia, to sie Wam pochwale:-D

trzymajcie sie cieplo

Do góry