aga29
Fanka BB :)
Cze, a ja zawsze chcialam zostac w PL, bo jest fajnie, rodzina, znajomi, przyjaciele i ogolnie czuje sie w PL jak u siebie w domu,a w DE caly czas jednak troche obco, pomimo tego, ze z porozumieniem sie od poczatku nie mialam problemow, a w trakciu studiow czesto tu przyjezdzalam i mam kupe znajomych. Ktoras z Was (niestety nie pamietam ktora, staros nie radosc;-)) mowila, ze chcialaby wychowyc dziecko dwujezycznie. Ja wlasnie to praktykuje. Erik swietnie sobie radzi z dwoma jezykami,rozumie polecenie po niemiecku jak i po polsku, i stara sie mowic w obu. Mamy z tego tytulu kupe zabawy i smiechu. W zlobku naturalnie "maltretuja";-) go tylko niemieckim, ale to nie przeszkadza, bo widze, ze w tej sytuacji super sobie radzi i dobrze sie rozwija. Moj maz tez mowi lamana polszczyzna, ale nie ma talentu do nauki polskiego za to duze checi. Ja tu prace znalazlam w miare szybko. bo we wrzesniu sie tu na dobre przeprowadzilam a juz w grundniu na kilka dni przed moimi urodzinami dostalam angaz Pomimo tego teskni mi sie za krajem