reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szukam Mam z Niemiec

Lena elterngeld powinnas otrzymac, najmniej jakies 300 e na 12-14 miesiecy. Jesli masz prawo do swiadczen socjalnych dla bezrobotnych to tez cos mozesz dostac, jednak te swiadczenia pomniejszaja wychowawczy. Chyba kasa chorych wypłaca matkom bezrobotnym macierzynski , cos tak gdzies czytałam no ale to od kasy zalezy. Kindergeld to wiadomo.

Ania ja urodziłam jak poszlam na wywołanie. Mialam w niedziele na 8 na ktg do szpitala sie zgłosic a w nocy o 2 sie zaczeło. Chyba dzidza przestraszyła sie wywoływania.Przez dwa tygodnie terroryzowała mnie skurczami i nic. Lekarka na kazdej wizycie mowiła ze pewnie jeszcze dzis urodze i juz jutro na ktg nie przyjde a ja tydzien przenosiłam.
Zycze szybkiego rozwiazania.

reklama
emilka juz zdrowa i w niedziele jedziemy do holandii , a w sobote na kirmes

a moj jeszcze maz tak mnie dobija , ze moglabym gnoja udusic

Kiciu ja mam nadzieje ze nie bede musiala czekac do 27 na wywolanie, jutro jade na ktg pewnie znow skurcze i nic poza tym:wściekła/y:

Blond super ze mala juz zdrowa, milej zabawy:-)

Witam!!! Jestem tu nowa i nie bardzo wiem od czego zaczac...moze od poczatku...
Mam na imie Iwona od niedawna mieszkam w Niemczech, a dokladnie w Hamburgu. Nie znam tu nikogo cala rodzina zostala w Polsce, nie znam nawet jezyka niemieckiego, jest mi tu strasznie ciezko dlatego tez postanowilam poprzez forum poszukac znajomych.
Jestem w 34 tygodniu ciazy, porod zbliza sie wielkimi krokami, a nie mam nikogo kogo moglabym sie poradzic gdybym miala jakies watpliwosci, a jest ich sporo gdyz jest to moja pierwsza ciaza. Mam nadzieje, ze wsrod was znajde osoby przyjazne, z ktorymi mozna podzielic sie problemami...No to to by bylo narazie na tyle... serdecznie pozdrawiam
P.S czy jest moze ktos z hamburga lub okolic kto orientuje sie gdzie znajde polskiego lekarza pediatre, bo jak dzidzia przyjdzie na swiat to chcialabym sie z lekarzem dogadac, niestety nie znam innego jezyka procz polskiego...z gory dziekuje:happy2:

Klavell witaj na forum. Na poczatku gratuluje zafasolkowania:tak: Niestety nie znam nikogo kto by mieszkal w Hamburgu ale napewno znajdziesz przyjazne Ci osoby.
Ja rowniez zostawialm cala rodzinke w Polsce a tu jestem tylko z Moim:-) podobno najlepiej z dala od rodzinki:-D:-D:-D ale teraz mam u siebie brata i siostre z rodzinka i jest extra.
Napewno tesknisz za nimi ale przyzwyczaisz sie do tego ze ich tu nie ma.A co do jezyka to nauczysz sie , ja tez nie mowie po niemiecku i na dodatek nie mam sie gdzie go nauczyc bo przebywam z samymi Polakmi.Ale jak bede w Polsce zakupie dobra ksiazke z plyta i wtedy cos podzialam

Witaj Aniu!!!
U mnie tez siedzi siostra to troszke weselej mam, niedlugo mamusia przyjezdza, pomoc mi po porodzie przy malenstwie, bo boje sie ze sama nie dam rady...napewno nie dam (pierwsza dzidzia). Ty pewnie juz do szpitala spakowana jestes, ja tez mam zamiar sie zaczac pakowac tylko nie bardzo wiem co musze ze soba zabrac moze moglabys mi pomoc i napisac co powinnam ze soba wziasc, oczywiscie jezeli znajdziesz czas...
Zycze ci powodzenia i dobrego rozwiazania ciazy ;-)

Hej Dziewczyny!

My przed wyjazdem nad morzem, ale od wczoraj mam maly problem z Toska.Zaczela mi goraczkowac...nie ma zadnych innych objawow procz tego, ze wyglada jaby jej ktos kranik w buzi odkrecil. Pewnie te zebiska znou ja mecza a zostaly nam trojki i piatki:no: Biedactwo nawet po podaniu paracetamolu budzilo sie w nocy z krzykiem...
Mieszkanie w Dusseldorfie wybrane, przylatujemy 8 sierpnia.Jeszcze musze tylko zapakowac nasz dobytek i nadac przewoz.
Dziewczyny, znowu mam do Was pytanie.Kochane moje, powiedzcie jak to jest z ubezpieczeniem zdrowotnym.Czy panstwowe jest ok?Wystarczajace? Bo my dostalismy propozycje z prywatnych ubezpieczalni BUPA i TK-Techniken Krankenkasse.Znacie moze te ubezpieczalnie?Wiecie jak dzialaja?No i wreszcie czy sadzicie, ze konieczne/przydatne jest ubezpiecznie prywatne???Czy prywatne ubezpieczenie jest obowiazkowe w jakims przypadku?Np. gdy sie wczesniej nie pracowalo w Niemczech badz tez zarabia powyzej jakiegos pulapu??
Znowu Was zasypalam pytaniami, ale uwierzcie, ze bez Was....ech....ciezko by bylo:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
Anka-trzymaj sie.Trzymam za Ciebie mocno kciuki.Ja sama mialam wywolywany porod, ale akurat z innego powodu-za wysokie cisnienie.
Lenna witaj-niestety nie potrafie Ci nic podpowiedziec bo jak widzisz sama jestem w pewnych kwestiach zielona :tak::tak:hehe....
Klavell-rowniez witaj na forum! 34 tydzien to juz z gorki.Trzymaj sie !
Blond-milego wypoczynku:)
Sweety-dzieki za podpowiedzi w kwestii sklepow :))
Z gory dzieki za wszelka pomoc Dziewczyny pozdrawiamy Was baaaardzo serdecznie:-):-):-):-):-):-):-)

Klavell tu wystarczy wziasc ciuszki dla dzidzi ale tylko na wyjscie ze szpitala bo oni w szpitalu ubieraja dzidzie w szpitalne ciuszki, majtki poporodowe i podpaski sa do woli wiec nie potrzebujesz, dla siebie no to koszule- do porodu daja swoje, a i tu w szpitalu nie paraduje sie caly dzien w koszuli tylko wygodne ciuchy dresy albo jakas kosdzulka i spoodnie. Pampersy i inne reczy tez daja i na wysjscie rowniez daja prezent.Jestes ubezpieczona czy bedziesz musiala placic za poorod?

Malwanka dziekuje:-)

Super, dziekuje bardzo Aniu, jestem ubezpieczona...na cale szczescie nie bede musiala placic...
A jak tam twoja dzidzia??? Podobno nie spieszno jej na swiat, woli w twoim brzuszku sie wylegiwac...:-)

reklama
Witam kobitki , dawno mnie tu nie bylo!!! Ja dopiero w szostym miesiacu a juz mi coraz ciezej!!!!
Klavell, moge Ci tylkopowiedziec ze ze szpitala wyjdziesz z wiekszym bagazem niz tam pojdziesz!!! Tak jak napisala Anka, przygotuj rzeczy dla maluszka tylko na wyjscie i tez nie musisz ich odrazu do szpitala zabierac bo ktos Ci moze w dniu wyjscia je dostraczyc! Jedno moge doradzic z doswiadczenia! Te majtki poporodowe sa do bani, bo to taka siatka ktora malo co trzyma! Ja wzielam ze soba zwykle, kompletnie nieseksowne gacie ale ze 100% bawelny i bylo oki! Oczywiscie pielegniarka musiala sprawdzic z czego sa majtole ale jak zobaczyla ze to nbawelna to powiedziala ok! Zapakuj tylko jeszcze recznik i reszte przyborow kosmetycznych!!!

Zuzanna, pytasz jak tam moi trzej mezczyzni???
Allanek smiga i tanczy a teraz wlasnie spi!
Colinek kopie zcyli mu chyba dobrze u mamusi w brzuszku!
A Kristian spi bo ma caly tydzien nocki!!!
Tesciowie wrocili z urlopu a bylo tak super cicho bez nich!!!!!

Blond, niedaj sie denerwowac swoejmu ex!!! Co on sobie mysli??? Jedz odpoczywac i nie mysl o nim!!!

Do góry