reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

SZTUCZNE MLEKO

Mamo Tygryska jak kupki sa zielone, to najprawdopodobniej mu mleko nie służy i moze stad te cyrki, lepiej skontaktuj sie z pediatra, ja na poczatku karmilam bebiko i dopiero po kilku tygodniach okazalo sie, ze trzeba zmienic mleczko (mala tez mi robila cyrki przy jedzeniu)

chyba, ze dajesz cos jeszcze oprocz mleka, przy herbatkach tez moga byc zielone kupki, jak dobrze pamietam to od sacharozy i wtedy to jest normalne, tak mi powiedzial lekarz

reklama
po raz kolejny pisze ze zielone kupki to niz zlego! Jest to normalny proces utleniania sie z zoltej do zielonej! Jedynie co moze martwic to ta gesta, platelinowa kupka. Moze zle mleczko przyrzadzasz? trzeba pamietac ze najpierw wlewa sie wode do butelki a potem dosypuje sie plaskie, odmierzone miarki mleka (nie odwrotnie, bo wtedy moga byc zaparcia). Moze sproboj tez skonsultowac sie z lekarzem?
a co do tesciowej to lej na to. Wiem-ciezko...ja tez mialam z tym na poczatku problemy, ale jakos udalo sie...Najwazniejsze ze sie kochacie. A sposob karmienia jest niewazne. Chyba wazne jest aby dzidzia byla najedzona, zeby prawidlowo przybierala na wadze, no nie? Kazdy jest madry jak nie znajduje sie w takiej sytuacji. Ja doskonale wiem co przezywalas jak Twoj maluszek byl w szpitalu, bo moja cora tez spedzila po porodzie dwa tyg w innym szpitalu (nie w tym w ktorym sie urodzila). Glowa do gory! Wszystko bedzie ok ;)
Jeszcze spojrzysz na to z perspektywy czasu i stwierdzisz ze sztuczne karmienie bylo najlepszym wyjsciem z tej sytuacji.

Pozdrawiam! Trzymajcie sie cieplutko :)

Mamo Tygrysa ja tez sie przychylam do opinii ze moze to plesniawki bo wtedy dziecko sie rzuca na smoczeka a ze boli to zaraz wypluwa. Moze tez mu mleko nie smakowac a z tego co mi wiadomo to jak sa kupki takie twarde to moze dostaje za malo plynow poza mlekiem jakas wode lub herbatke powinnas mu podawac a najlepiej to sie skontaktuj z pediatra on Ci pomoze. 3-maj sie cieplo :)

Zielona kupa może też być chyba po Hemoferze i mleku z dodatkiem żelaza.
Teraz jemy Bebilon ph 5,7 i przechodzimy powoli na NAN HA.
Na początku w szpitalu jadł NAN AR z zagęszczaczem ale miał straszne zaparcia i lekarz zalecił Bebilon ph 5,7 ale jak nas wypisywali to powiedział że możemy przejść na NAN HA.
Ciekawe czy na zwykłym Bebiku albo Bebilonie nie było by najlepiej.
Wiem że zmiany trzeba wprowadzać powoli, stopniowo więc narazie nie szaleje z tym mlekiem. Przejde całkiem na NAN HA to potem przejde na NAN 1.

Mamo Tygrysa witaj! Dużo przeszliście i ty i twój maluszek! Naprawde dzielna z ciebie mamusia!!! :tak::-)
Kupkami się nie oprzejmuj, moja wali na zielono od urodzenia a zdrowiutka jak rydz i ladnie przybiera na wadze.
Teściową też olej, szkoda nerwów. Glupie teksty puszczaj mimo uszu :wściekła/y:
P.S. Zapraszam na listopadówki 2006 :-)

Dziś kupiłam butelke i smoczek aventu 2, bedziemy próbować mam nadzieje, ze pomału mój synek załapie.Dzięki za rady.Buziaki

Hej Dziewczyny,chciałabym prosic o rade, zaczynam dopiero przygode z butelka, a własciwie mój Michaś(ma prawie 4 mce skończone) do tej pory był tylko cycuś , ale niedługo wracam do pracy i chciałabym wprowadzić mieszane karmienie. Na razie początki sa trudne, nie chce pic z butli. Kupiłam butelke i smoczek nuk first choice, ale chyba za szybko leci mleko, słyszałam ze avent jest tez dobrą firma, ale zastanawiam sie jaki smoczek kupić, niby Michas ma juz 4 miesiące, ale nigdy nie pił z butli.Moze mi coś podpowieciePo drugie chciałabym zapytać, czy jesli przygotuje mu mleczko i nie wypije od razu, to moge mu to podgrzać np za pół godziny i dać , czy powinnam wylać i zrobić świeże??????????????Chciałam jeszcze zapytać o herbatki, jakie smakują najlepiej Waszym Maluchom, które mogłabym podać po 4 m-cu.Dzieki z góry za odpowiedzi.Pozdrawiam serdecznie.Aga
ja polecam Dr. Brown's jakoś tak się pisze butla jest z odpowietrzaczem i i dziecko musi mocno ciągnąć żeby wyleciało samo leci po kropelce dzięki temu sie nie zachłyśnie, mam też tego Nuka ale moim zdaniem za szybko leci, avent też mam i też chyba za szybko, najlepszy wg mnie jest Brown choć najdroższy w świecie dziecka kupiłam 240 za 30 zł :tak: Używamy jej od urodzenie , mała nie miała nigdy kolkiczasem tylko jak jej się nie odbiło, ale ogólnie jestem zadowolona najbardziej z tej butli

trzymaj sie Mamo Tygryska i ty - maly Tygrysku :)

mi najlepiej sluza butelki Avent i Disney, choc te zwykle male butelki z Canpol tez sa niezle :) mam w sumie w domu 9 butelek :) a zielone kupki to nic zlego, jesli nie sa za czesto, liczy sie konsystencja. a ponadto, kiedy moja Mala zrobila zielona kupke, to lekarka zlecila badanie moczu, zeby wykluczyc infekcje bakteryjna, i wszytsko bylo w porzadku - taka uroda kupki.

mam pytanko - moja Niunia skonczyla wczoraj 4 miesiace - jak teraz powinien wygladac rozklad odzywiania i co jej dac? jak to wyglada w praktyce?

pozdrawiamy

jak moja Mała była na samym mleku i robila zielone kupki, to pediatra powiedzial, ze to wcale nie jest dobrze, bo tak nie powinno byc, u nas okazało sie, ze jest nietolerancja laktozy, uczulenie na białko mleka krowiego itp. , zmienialam mleko do skutku, za trafilismy na takie przy ktorym Lena robila żółte kupki i dopiero wtedy lekarz powiedzial, ze jest ok

Nocka wczesniej mi tez pisalas, ze zielone kupki sa ok, ale moj lekarz tego nie potwierdzil, przy wprowadzaniu nowych pokarmów zielona kupka jest jak najbardziej normalna zanim układ pokarmowy przyzwyczai sie do zmian, ale gdy sie utrzymuje zbyt długo to niedobrze, u nas to było ponad 2 tygodnie i juz nas chcial wysłac na badania, zeby wykluczyc jakies bakterie w ukladzie pokarmowym, ale zmienilismy pokarmy i wszystko wrocilo do normy, wiec nam odpuscil, ale zielona kupka to wcale nie jest ok, przynajmniej nie według pediatrów, pytalam sie kilku.

reklama
ja sie o to pytalam jak mala byla w szpitalu i tak mi powiedziano...pytalam sie tez pediatry do ktorego chodzi mala oraz w rodzinie mam pediatre i to samo powiedzial. Wiec skoro trzy niezalezne osoby to mowia to chyba musi cos w tym byc, a dodam ze jak sie o to pytalam to mala miala jakis tydzien i oczywiste jest ze byla wylacznie na mleku.

Do góry