Tak na marginesie o Ledzinach... W tym roku porodówka zdobyła II miejsce w rankingu Fundacji Rodzić po ludzku a jakby nie było to wyróznienie przyznają
rodzące dziewczyny jeśli tak mogę to określić...
W Lędzinach jest średnio 1 poród na 2 dni więc b.b.b.b.b. rzadko się zdarza że rodza 2 kobiety jednocześnie. Rodząc ma się do dyspozycji całą porodówkę czyli cały ten "domek" - można chodzić, ćwiczyć, leżeć, prysznicować się. Pełna intymność. Do dyspozycji sa piłki, worek sako, L-ka, przyrządy do masażu. Cały czas jest się pod opieką położnej. Ja na razie poznałam dwie przemiłe położne + równie miłą panią salową Emilkę zdaje się... Jeśli chodzi o sprzęt to jest nowoczesny fotel porodowy na którym można rodzić w dowolnej pozycji, KTG, wypasiony inkubator od Owsiaka itd... Minusem dla niektórych jest brak zzo, ale za to idąc tam można liczyć na naprawdę "poród naturalny" bez zbędnych zabiegów i przyspieszania. Jeśli dziecku nie waha się gwałtownie tętno i mamusia ma jeszcze siłę i oczywiście "warunki" to połozne starają się chronić krocze - nawet jest możliwość robienia sobie okładów z kawy w trakcie porodu co podobno ma pomóc uniknąć nacięcia. Ale jesli juz nacinają to tyle ile trzeba a nie jakiś standard... Po porodzie leży się w przytulnej sali - ponieważ jest kameralnie to położna może wiele pomóc czy pokazać...
Jest oczywiście lekarz który podejmuje decyzje dot. np. przewiezienia pacjentki do szpitala, ale podobno taka konieczność nie występuje za często - kilka razy w roku (w jednym z linków jest statystyyka, można zajrzeć).
Od 3 tygodni jeździmy tam do szkoły rodzenia, ostatnio zwiedzaliśmy cały oddział i po tym zwiedzaniu jakoś lepiej mi się zrobiło na duchu że jednak ten poród nie taki straszny ;-) A w szkole jest przyjemnie, są ćwiczenia i wykłady. Nawet mamy w planach pokazowe kąpanie prawdziwego noworodka :-)
Poza tym teraz dzięki tej nagrodzie UM da trochę kasy i szykuje się remont - więc będzie jeszcz bardziej przytulnie - wyremontowana łazienka i pokoje, będzie też wypasiona wanna, poroówka dostanie tez jakiś stołek do porodu - nagroda za to II miejsce - mam tylko nadzieję że zdążą z tym wszystkim do kwietnia
To chyba tyle z tego co widziałam i słyszałam.
I polecam linki:
Cud narodzin
Prawie jak w domu
Izba Porodowa