reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szpital Uniwersytecki Kopernika - poród, położne, wasze wrażenia

Wagą się nie martw, moje pierwsze dziecko na 2,5 tygodnia przed porodem ważyło 2500, a urodził się 3680, więc jak widzisz lekarz ma rację i maluch na pewno dociągnie do 3.

reklama
Ja będę rodzić 2 albo 3 to się okaże, zależy kiedy odstawię tabletki hamujące skurcze. Moja gin twierdzi że po ich odstawieniu poród powinien się zacząć dość szybko. Stres coraz większy.

Te wagi podawane z usg naprawdę trzeba traktować jedynie orientacyjnie. Wg mojego lekarza w 40 tyg. Maja miała 3100g. Jak mnie przyjmowali do szpitala tydzień później, to na usg w ambulatorium wyszło 3880g i się wszyscy przestraszyli, że ja po pierwszym cięciu takie duże dziecko chcę naturalnie rodzić. Jak powtórzyli usg na porodówce to im już wyszło 3500g i to była graniczna waga dla mnie do urodzenia. Ponieważ zawsze +/- 400 g to bali się , że Mała może jednak być większa niż 3500g, do tego doszło jeszcze kilka innych czynników i zrobili cięcie. Koniec końców Maja urodziła się z wagą 3300 - czyli racja była gdzieś po środku:)

Dziewczyny, mikaaa wytrzymała całe święta w dwupaku i planowo 27 grudnia przez cc urodziła Zuzię (wazy 3850g i ma 53 cm
smile.gif
oczywiscie 10 pkt w skali Apgar). Mam nadzieję, że jak wyjdą ze szpitala to Wam wszystko opiszą.

Ja robiłam te badania powtórnie - lekarz prowadzący zlecił ich powtórzenie w 38 tygodniu. Wtedy robiłam też badanie na GBS (paciorkowca) i okazało się że dobrze, bo mi wyszło dodatnie. Lekarz od razu przepisał mi antybiotyk a dodatkowo podali mi antybiotyk przed samym cięciem. Moim zdaniem jak jeszcze masz czas, to lepiej to badanie zrobić.

reklama
no wlasnie planowałam w poniedzialek isc bo wiem ze na gbs sie czeka pare dni ;/ kurde myslalam ze juz mnie ominie robienie powtornie wszytskiego :( byłam na nfz to nie chcial mi dac skierowania jedynie mocz cukier i krew

Do góry