reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szpital Uniwersytecki Kopernika - poród, położne, wasze wrażenia

Wagą się nie martw, moje pierwsze dziecko na 2,5 tygodnia przed porodem ważyło 2500, a urodził się 3680, więc jak widzisz lekarz ma rację i maluch na pewno dociągnie do 3.

reklama
Ja będę rodzić 2 albo 3 to się okaże, zależy kiedy odstawię tabletki hamujące skurcze. Moja gin twierdzi że po ich odstawieniu poród powinien się zacząć dość szybko. Stres coraz większy.

Te wagi podawane z usg naprawdę trzeba traktować jedynie orientacyjnie. Wg mojego lekarza w 40 tyg. Maja miała 3100g. Jak mnie przyjmowali do szpitala tydzień później, to na usg w ambulatorium wyszło 3880g i się wszyscy przestraszyli, że ja po pierwszym cięciu takie duże dziecko chcę naturalnie rodzić. Jak powtórzyli usg na porodówce to im już wyszło 3500g i to była graniczna waga dla mnie do urodzenia. Ponieważ zawsze +/- 400 g to bali się , że Mała może jednak być większa niż 3500g, do tego doszło jeszcze kilka innych czynników i zrobili cięcie. Koniec końców Maja urodziła się z wagą 3300 - czyli racja była gdzieś po środku:)

Dziewczyny, mikaaa wytrzymała całe święta w dwupaku i planowo 27 grudnia przez cc urodziła Zuzię (wazy 3850g i ma 53 cm
smile.gif
oczywiscie 10 pkt w skali Apgar). Mam nadzieję, że jak wyjdą ze szpitala to Wam wszystko opiszą.

Ja robiłam te badania powtórnie - lekarz prowadzący zlecił ich powtórzenie w 38 tygodniu. Wtedy robiłam też badanie na GBS (paciorkowca) i okazało się że dobrze, bo mi wyszło dodatnie. Lekarz od razu przepisał mi antybiotyk a dodatkowo podali mi antybiotyk przed samym cięciem. Moim zdaniem jak jeszcze masz czas, to lepiej to badanie zrobić.

reklama
no wlasnie planowałam w poniedzialek isc bo wiem ze na gbs sie czeka pare dni ;/ kurde myslalam ze juz mnie ominie robienie powtornie wszytskiego :( byłam na nfz to nie chcial mi dac skierowania jedynie mocz cukier i krew

Do góry