wiesz co? dziewczyny mają rację, że w sumie to nie hotel
jeśli kiedykolwiek zdecyduję się na drugie dziecko to też chciałabym je urodzić w Madurowiczu, bo ogólnie pobyt wspominam miło! troszkę na tym noworodkowym poleżałam (5 dób), bo mała miała żółtaczkę i leżała pod lampami. mi się najbardziej nie podobało to, że nie pomagali w dostawianiu małej do piersi
musiałam liczyć na siebie i na moja mamę! tak trochę z tym karmieniem szły na łatwiznę, bo jak mówiłam, że nie umiem małej dostawić, to położna pokazała i powiedziała, że jak będzie problem to obok pokoju noworodków stoją butelki z mlekiem
tylko o to karmienie mam wielki żal!
co do dokumentów to ja miałam:
1. skierowanie do szpitala (ale nie jest wymagane),
2. grupę krwi,
3. potwierdzenie ubezpieczenia (ja miałam druki RMUA)
4. ostatnie wyniki badań ciążowych
5. ostatnie usg
6. historie mojej choroby ( u mnie była konieczna ze względu na wcześniejsze poronienia)
No a z rzeczy, które warto zabrać to:
1. podkłady na łóżko (akurat jak ja byłam to się im skończyły) - podkładów poporodowych nie trzeba, bo dają bez problemu
2. stanik do karmienia,
3.koszule w której będzie wygodnie karmić (najlepiej ze 2-3, bo jednak sporo się krwawi i mi jakoś się te koszule szybko brudziły)
4. przybory toaletowe (ja miałam takie małe szamponetki, żel pod prysznic, pastę do zębów).
5. papier toaletowy, ręczniki jednorazowe (chociaż przeważnie codziennie salowe przynosiły na salę
)
6. łapcie i klapki pod prysznic
7.suszarkę
8. dla dzidziusia ja miałam wszystko swoje (ubranka, rożek, pieluszki, krem, pieluszkę tetrową bądź flanelową itd.) po porodzie ubrali małą w ich ciuszki, ale potem już brali moje
ponoć pieluchy dają, ale nie wiem na 100%, bo my nie korzystaliśmy)
9. gdybyś nie mogła karmić piersią to moim zdaniem bardzo się przyda czajnik bezprzewodowy i podgrzewacz do butelek ( no i jakiś przedłużacz, bo u nas na sali było tylko jedno gniazdko). pisze, że się przyda, bo akurat na tej sali nie było ciepłej wody
raju to chyba tak mniej więcej wszystko
Powodzenia i w miarę szybkiego i mało bolesnego porodu
A i ja na serio polecam ten szpital! nie mam porównania do innych, a przed porodem też się wiele złego na temat tego szpitala nasłuchałam! no, ale akurat większość z tych rzeczy , w moim przypadku, się nie sprawdziła!