KREM DO TORTA WANILOWY
Ugotować waniliowy budyń wg.przepisu ,lecz do mleka dorzucić tabliczkę białej czekolady.Wystudzić mocno.
Śmietanę kremówkę ubić dodając fix.W osobnym naczyniu rozetrzeć masło,do roztartego dodawać po łyżce zimny budyń.Gdy masa jest zmieszana,dodawać po łyżce ubitą śmietanę.
Do kremu idealnie pasują: maliny,truskawki,brzoskwinie,wiórki kokosowe,mirabelki.
Krem jest wyjątkowo puszysty i delikatny.
KREM DO TORTA CZEKOLADOWY
2budynie czekoladowe +łyżka kakao ugotować w 0,5l mleka z 6łyżkami cukru.Osobno rozpuścić tabliczkę mlecznej czekolady. Gdy budyń przestygnie dodać 1 masło i miksować na jednolitą masę. Gdy masa zwarta wlać rozpuszczona czekoladę (nie gorącą). Na koniec dodać ubitą kremówkę z fixem.
Do kremu pasują: wiśnie,orzechy,porzeczka.
KREM TO TORTA TOFFI
500ml śmietany 30%
1 kajmak w puszcze (krówka)
5 łyżeczek żelatyny
2łyżeczki cukru pudru
250g serka mascarpone
Serek wymieszać z 3/4 puszki krówki ( pozostała resztę krówki na biszkopt do wysmarowania). Do masy serowej dodać ubitą na sztywno śmietanę z żelatyną (żelatynę rozpuścić w 2łyżkach gorącej wody i dokładnie wymieszać,poczekać aż wystygnie) i wymieszać ręcznie.
Idealnie pasują gruszki,wiśnie.
SMACZNEGO:-)