reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepionki

Natalka była szczepiona Inarixem, Prevenarem 13,Rotarix - szczepienie w jednym dniu - 2 wkłucia i jeden doustny
a 2 miesiące potem Inarixem Hexa, i Neisvac - C
Co do autyzmu to sama niewiem, ale czytałam ostatnio , że wiele mam, to łączy z ostatnim szczepieniem ( po roczku). A tak naprawdę właśnie autyzm objawia się dopiero po roku życia dziecka, także trudno stwierdzić, czy to zbieg okoliczności , czy negatywne skutki poszczepienne.
u nas po ostatnim szczepieniu wystąpiła tylko gorączka około 38, a na drugi dzień już spadła.
Ale sama myśl o kolejnym, to mnie już przeraża.

reklama
Elusia no to my mielismy dokladnie ten sam zestaw,
ja chyba nie bede szczepic na roczek,jak czytam o tych powiklaniach to tez dochodze do wniosku że w razie czego mniejszym zlem w tym przypadku bedzie jak maly zalapie ktoras z chorobsk tak z powietrza niz mix w tej szczepionce

ULISIA z ciekawości przewertowałam kilkanaście stron dot. priorixu i wychodzi na to, że jest łagodniejszy niż mmr ale nic konkretnego dowiedzieć się nie da niestety. Ew. można porównac skład obu szczepionek... sama już nie wiem.
ELUSIA jaki specjalny program?

u nas decyzja podjeta. Pozostaje pytanie jak to "prawnie" rozwiązac. W sensie takim, żeby przychodnia/ sanepid nie wzywali potem. NICE właśnie a skaza białkowa/ ostra alergia nie jest przeciwskazaniem odnośnie mma?

Ostatnia edycja:
makuc i renata - u nas w przychodni prowadzą badania nad tymi szczepionkami i dlatego mamy je za darmo, a w zamian pobierają krew do badań przed szczepieniem i za 2 miesiące po szczepieniu. I na podstawie wyników badań, dzieci podjętych tym programem, stwierdzają, jak organizm reaguje na szczepionkę i wtedy podejmują decyzję, czy należy doszczepić dziecko kolejną dawką, czy wystarczy to co podali. Badają napewno ilość przeciwciał w krwi. Ma to na celu zmniejszenie ilości dawek z 3 na 2.

makuc, a słyszałaś o Poradni pediatrycznej szczepień dla dzieci z grup wysokiego ryzyka?
Może lekarz z tej dziedziny, mógłby wypisać jakąś adnotację i sanepid by odpuścił.

reklama
ELUSIA nie bałas sie takich eksperymentów? przecież to jest manewrowanie ilością drobnoustroi chorobotwórczych zawartych w szczepionkach. A co jeśli np. ich większa ilość w jednej dawce mogłaby niegatywnie wpłynąć na organizm dziecka? chyba, że się myle i polega to zupełnie na czymś innym? a o poradni nie słyszałam. dziękuję. zaraz sprawdze co i jak jeżeli o nią chodzi.

Do góry