reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepionki

ja się nie znam, ale chyba też nie do końca rozumiem pytanie... :-(
my właśnie wróciliśmy ze szczepienia - mały padnięty, śpi tak bezwładnie (to normalne???)
mieliśmy zalecenie od neurologa, żeby szczepić DPTa więc mielibyśmy ją za darmo. Doktor powiedziała, że jakościowo jest to to samo co w skojarzonej, ale że będą wtedy trzy wkłucia i ja oczywiście wymiękłam mimo iż u nas nie jest jakoś super z kasą (ale i nie biednie). zrobiłam to w sumie dla swojego komfortu psychicznego i teraz mam takie mieszane uczucia...
no, ale nic. w każdym razie w sumie nawet nie zapłakał, a ja nie patrzyłam, więc generalnie było super!

reklama
PONAWIAM PYTANIE - BŁAGANIE ;-)

Justyna dostała DPTa (czyli te acelularne błonica tęzec ksztusiec) i do tego Hib w jednej strzykawce.
Kolejne szczepienie też te dwie dostanie w jednym wkłuciu (dzięki Bogu!) ale czy POLIO też do tego można dodać? Któraś juz jest po szczepieniach na Polio...?

Ja Ci niestety nie pomogę bo szczepiłam 5 w 1 i w tym już Polio jest.

chodzi mi o te dziewczyny, które szczepią darmowymi szczepionkami, ale błonica+tężec+ksztusiec kupują te acelularne (czyli DPTa, a nie darmowe DPTw). Bo do tych płatnych acelularnych można dodać Hib i wstrzyknąć za jednym wkłuciem. Zastanawiam się czy nie można też dodać polio do tej mieszanki żeby oszczędzić mojej wrażliwej Justynce cierpienia....

naprawdę tak można??? nieźle, bo my mogliśmy mieć bezpłatnie acekularną, ale nam pani dr powiedziała, że to będą trzy wkłucia

Ja szczepię 5 w 1. Dopiero teraz, bo wcześniej mała mi ciągle chorowała :/
Powiedzcie mi proszę- szczepiłyście na rotawirusy? Dla mnie to koszmarny wydatek (już to 5 w 1 to jak na mój budżet niebagatelne obciążenie) i sama w końcu nie wiem czy go ponosić czy może nie... Mała do żłobka nie pójdzie, z innymi dziećmi przebywać nie przebywa, to może nie trzeba? Jak sądzicie?

ja też dopiero dzisiaj pierwszą dawkę 5w1.
i ja dodatkowych szczepień póki co nie biorę, może jak mały będzie ewentualnie szedł do żłobka.

moja miała 3 wkucia. Jestem staromdna. Szkoda mi jej ale ja tez tak miałam i przezyłam i duuuuza jestem. Ma tylko bepłatna ta bekomórkowa jako zalecenie od neurologa.

natolin- bo rotawirusy trzeba zakończyć szczepienia wszystkie dawki prze 24 tygodniem, a miedzy dawkami musi być odstęp minimum 6 tygodni, wiece jedyna na jaka się jeszcze zdążyłaby załapać młoda to 2- dawkowy rotarix. Ale to jest 800 zł :/ to dla mnie potwornie dużo :(

aha, to nie wiedziałam, w takim razie my na pewno nie zaszczepimy.
a dawidowe ja Ciebie rozumiem i właśnie mam kaca moralnego, że nie zrobiłam jak Ty...

reklama
Do góry