reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepionki

Ja nie szczepię na rotawirusy. Ta szczepionka nie daje 100% pewności że dziecko nie zachoruje na rota, a po drugie jest tyle innych drobnoustrojów wywołujących biegunkę że nie widzę sensu w tym szczepieniu. Bo nawet jak dziecko dostanie biegunki to wcale nie znaczy że wywołały ją rotawirusy.

reklama
Ja nie szczepię na rotawirusy. Ta szczepionka nie daje 100% pewności że dziecko nie zachoruje na rota, a po drugie jest tyle innych drobnoustrojów wywołujących biegunkę że nie widzę sensu w tym szczepieniu. Bo nawet jak dziecko dostanie biegunki to wcale nie znaczy że wywołały ją rotawirusy.

Ja też nie szczepię na rota, z tego samego względu. Pneumo będą później.

A zastanawiałaś się nad tym jak dziecko będzie przechodziło rota będąc zaszczepione, a jak nie będąc?

No z tymi rota to właśnie tak jest,że nie wiadomo czy to szczepienie w ogóle coś pomoże. Do tego rotawirusy nie są aż tak rozpowszechnione że dziecko na bank na nie zachoruje, no i jak dostanie biegunki to jest szansa 1/1000 albo i więcej że to jest rotawirus, bo jest tak wiele innych wirusów i drobnoustrojów które powodują biegunkę. Oczywiście nikogo nie namawiam, żeby nie szczepił. Piszę tylko, że ja nie szczepię i wyjaśniam dlaczego. A decyzję każdy podejmie sam rozważając wszelkie za i przeciw.

Monimoni - na pneumo tez chyba zaszczepie,ale to najwcześniej jak mały roczek skończy.

My dzisiaj byliśmy na szczepieniu. Wzieliśmy 5 w 1. Zastanawiam się nad rotawirusami i już sama nie wiem. Czy któraś z Was szczepi swojego malucha na to?
Przy następnym szczepieniu w styczniu bierzemy też pneumokoki.

Malutki płakał strasznie, aż się zapowietrzył. Ale za to krótko. Bidulek mój malutki. Teraz śpi.

malutka ja szczepiłam na rotawirusa, pneumokoki i 6w1, konsultowałam z lekarzami (3/3 było za takim zestawem).
Wolę dać, niż potem płakać, że nie dałam.

guzik82 Zuzia jest właśnie dzisiaj po szczepieniu. Szczepionkę kupiłam w aptece idąc do przychodni :) wcześniej oczywiście zapytałam czy jest dostępna "od ręki" za szczepionkę 5w1 zapłaciłam 109zł. Za marżę przychodni wolę małej drobiazg kupić :D

Hej :) Gdzie kupowałaś szczepionkę? Pozdrowienia od Armanda - waży już 6300 ;) Na szczepienie idziemy w przyszłym tygodniu :)

reklama
Hej my dziś po kolejnym szczepieniu w tym rotawirus po raz drugi.Mały strasznie płakał! W porównaniu z pierwszym szczepieniem to naprawdę strasznie,aż ja się popłakałam.Biedaczek mój kochany..teraz sobie smacznie śpi a ja co jakiś czas sprawdzam temperaturę,bo ostatnim razem toche gorączkował.

Do góry