reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepienie

Angelin

Zaciekawiona BB
Hej
Czy jak teraz nie ma szczepien mieliśmy miec pierwsza dawke 5w1
To jak zaszczepimy np nawet w 4 miesiacu mały ma teraz 3 to nie będzie problemu z kolejnymi dawkami czy musi to byc w tym 8 tyg .

reklama
Rozwiązanie
Dzieci w wieku 12–23 mies. 2 dawki po 0,5 ml w odstępie co najmniej 2 mies.; dawkę uzupełniającą podaje się 12–23 mies. od ostatniej dawki szczepienia pierwotnego. Niemowlęta w wieku 6–11 mies. 2 dawki po 0,5 ml w odstępie co najmniej 2 mies.; dawkę uzupelniającą podaje się w 2. rż., przy zachowaniu odstępu co najmniej 2 mies. od ostatniej dawki szczepienia pierwotnego. Niemowlęta w wieku 3–5 mies. 2 dawki 0,5 ml w odstępie co najmniej 2 mies.; dawkę uzupełniającą podaje się w wieku 12–15 mies. z zachowaniem odstępu co najmniej 6 mies. od ostatniej dawki szczepienia pierwotnego; w przypadku opóźnienia dawka uzupełniająca nie powinna być podana później niż w wieku 24 mies. Niemowlęta w wieku 2–5 mies. 3 dawki po 0,5 ml w odstępach co...
Mój syn ma 10 miesięcy, z przyczyn zdrowotnych zaszczepiony 1dawka w wieku 8 ms, 2 dawka przepadła ze względu na pandemię. Mimo strachu, ze dziecko mam nieszczepione nie zaszzczepilabym teraz...

Hej
Czy jak teraz nie ma szczepien mieliśmy miec pierwsza dawke 5w1
To jak zaszczepimy np nawet w 4 miesiacu mały ma teraz 3 to nie będzie problemu z kolejnymi dawkami czy musi to byc w tym 8 tyg .
Minimalny odstęp między takimi samymi szczepionkami powinien wynosić 4 tygodnie.Zwykle szczepi się około 6 do 8 tygodnia od poprzedniej dawki.U mnie szczepienia są odwołane a w razie pilnych przypadków zachorowań u dzieci otrzymałam teleporade ,po której nastąpiła wizyta w gabinecie.

Ja po świętach będę dzwonić do prywatnej kliniki, żeby zapytać o szczepienie, które przychodnia odwołała (meningokoki).
Była niedawno rozmowa z pediatra na babybom- przy odpowiedniej higienie należy szczepić dzieci. Żeby nie wróciły choroby typu gruźlica albo inne polio.

reklama
Teraz większość przychodni niczego nie pilnuje, tylko zawiesza szczepienia.
Dlatego my mamy jeszcze 2 tygodnie na podanie drugiej dawki na meningokoki, bo inaczej pierwsza dawka przestanie mieć znaczenie.
Polecam posłuchać, co mówi pediatra, a nie co podpowiada nam strach..

Nie ważne kiedy, ważne są odpowiednie odstępy między dawkami ale tego już pilnuje przychodnia.

reklama
Teraz większość przychodni niczego nie pilnuje, tylko zawiesza szczepienia.
Dlatego my mamy jeszcze 2 tygodnie na podanie drugiej dawki na meningokoki, bo inaczej pierwsza dawka przestanie mieć znaczenie.
Z tego co wiem nie ma wymogu czasowego podania drugiej dawki Bexero... 2 szczepienie trzeba wykonać w czasie nie krótszym niż 2 miesiące. Chyba, że ja coś pokręciłam...o_O

Do góry