reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepienie

Angelin

Zaciekawiona BB
Hej
Czy jak teraz nie ma szczepien mieliśmy miec pierwsza dawke 5w1
To jak zaszczepimy np nawet w 4 miesiacu mały ma teraz 3 to nie będzie problemu z kolejnymi dawkami czy musi to byc w tym 8 tyg .

reklama
Rozwiązanie
Dzieci w wieku 12–23 mies. 2 dawki po 0,5 ml w odstępie co najmniej 2 mies.; dawkę uzupełniającą podaje się 12–23 mies. od ostatniej dawki szczepienia pierwotnego. Niemowlęta w wieku 6–11 mies. 2 dawki po 0,5 ml w odstępie co najmniej 2 mies.; dawkę uzupelniającą podaje się w 2. rż., przy zachowaniu odstępu co najmniej 2 mies. od ostatniej dawki szczepienia pierwotnego. Niemowlęta w wieku 3–5 mies. 2 dawki 0,5 ml w odstępie co najmniej 2 mies.; dawkę uzupełniającą podaje się w wieku 12–15 mies. z zachowaniem odstępu co najmniej 6 mies. od ostatniej dawki szczepienia pierwotnego; w przypadku opóźnienia dawka uzupełniająca nie powinna być podana później niż w wieku 24 mies. Niemowlęta w wieku 2–5 mies. 3 dawki po 0,5 ml w odstępach co...
Tak..? A mi pediatra online powiedziała, że 2 miesiące to faktycznie najmniej, ale lepiej to zrobić max do 4 miesiecy od poprzedniej- podobno wtedy stężenie jest odpowiednio wysokie. Jeśli nie, to można będzie to sprawdzić badaniami, albo podać kolejną dawke- tzn 3, a nie 2, w odpowiednich odstępach czasu..
Jej, chyba zapytam jescze innych lekarzy, jak to jest- DZIĘKUJĘ!!!!
Z tego co wiem nie ma wymogu czasowego podania drugiej dawki Bexero... 2 szczepienie trzeba wykonać w czasie nie krótszym niż 2 miesiące. Chyba, że ja coś pokręciłam...o_O

reklama
Dzieci w wieku 12–23 mies. 2 dawki po 0,5 ml w odstępie co najmniej 2 mies.; dawkę uzupełniającą podaje się 12–23 mies. od ostatniej dawki szczepienia pierwotnego. Niemowlęta w wieku 6–11 mies. 2 dawki po 0,5 ml w odstępie co najmniej 2 mies.; dawkę uzupelniającą podaje się w 2. rż., przy zachowaniu odstępu co najmniej 2 mies. od ostatniej dawki szczepienia pierwotnego. Niemowlęta w wieku 3–5 mies. 2 dawki 0,5 ml w odstępie co najmniej 2 mies.; dawkę uzupełniającą podaje się w wieku 12–15 mies. z zachowaniem odstępu co najmniej 6 mies. od ostatniej dawki szczepienia pierwotnego; w przypadku opóźnienia dawka uzupełniająca nie powinna być podana później niż w wieku 24 mies. Niemowlęta w wieku 2–5 mies. 3 dawki po 0,5 ml w odstępach co najmniej 1 mies., 1. dawkę należy podać w wieku 2 mies.; dawkę uzupełniającą podaje się w wieku 12–15 mies., przy zachowaniu odstępu co najmniej 6 mies. od ostatniej dawki szczepienia pierwotnego; w przypadku opóźnienia dawka uzupełniająca nie powinna być podana później niż w wieku 24 mies.

Tyle znalazłam odnośnie wymagań czasowych szczepionki Bexero. Ja szczepiłam córkę pierwszą dawką jak miała 3 miesiące, a drugą jak miała 7 miesięcy. Została nam dawka przypominającą, którą trzeba podać przed 24 miesiącem. Córka miała spore opóźnienie szczepień 5 w 1. Dawkę z 3 miesiąca dostała dopiero w 7. Wtedy pytałam, czy to problem, że jest taka duża przerwa od pierwszej dawki i usłyszałam, że to nie ma znaczenia.

Rozwiązanie
Do góry