reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienie na krztusiec w ciąży

reklama
Na ostatniej wizycie u ginekologa dostałam zalecenie aby zaszczepić się na krztusiec. Byłam szczepiona w dziecinstwie. Więc czy teraz też powinnam się zaszczepić? Bo przyznam szczerze, że w ciąży się boję.
Oczywiście, że tak. To dla dobra dziecka. Bolała mnie lekko na drugi dzień ręka i tyle 😉 poczytaj o krztuścu u noworodków i niemowląt...

Szczepiłam się w ciąży na grypę, krztusiec (na te 2 zalecenie lekarza) i covida. Mąż na to samo - tzw ochrona kokonowa. Żadnego złego samopoczucia. Niecałe 6 mies po porodzie wszyscy mieliśmy covida, dziecko bezobjawowo - lekarz twierdzi, że efekt przeciwciał, które do ok pół roku są.

Kiedyś tego zalecenia nie było. Link do: Na czym polega strategia kokonowa w profilaktyce krztuśca?

Ja jestem w 3 ciąży i prawdę mówiąc dopiero w tej dowiedziałam się, że to zalecane szczepienie i to przypadkiem. Prowadziłam ciąże poprzednie u różnych lekarzy i nikt się nie zająknął. Teraz dopytam lekarza na wizycie, ale mam pytanie czy wszystko jedno w którym tc się szczpić na krztusiec?

Ja jestem w 3 ciąży i prawdę mówiąc dopiero w tej dowiedziałam się, że to zalecane szczepienie i to przypadkiem. Prowadziłam ciąże poprzednie u różnych lekarzy i nikt się nie zająknął. Teraz dopytam lekarza na wizycie, ale mam pytanie czy wszystko jedno w którym tc się szczpić na krztusiec?
Między 28 a 36 tc

Jestem w 4 ciąży. Też nigdy nie słyszałam by się szczepić na krztusiec. Tak na prawdę to dzięki temu forum się o tym dowiedziałam i o wielu innych zalecanych badaniach w ciazy. Nie wiem czemu lekarze o tym nie mówią?! Rodzę latem więc niby ryzyko zachorowania jest bardzo niskie ale poważnie rozważam szczepienie. Muszę się dokształcić w tym temacie, i zapytać lekarza co on o tym sądzi.

Jestem w 4 ciąży. Też nigdy nie słyszałam by się szczepić na krztusiec. Tak na prawdę to dzięki temu forum się o tym dowiedziałam i o wielu innych zalecanych badaniach w ciazy. Nie wiem czemu lekarze o tym nie mówią?! Rodzę latem więc niby ryzyko zachorowania jest bardzo niskie ale poważnie rozważam szczepienie. Muszę się dokształcić w tym temacie, i zapytać lekarza co on o tym sądzi.
Ja tak samo, w poprzedniej żaden lekarz nie powiedział mi o tym szczepieniu. Teraz dowiedziałam się przypadkiem i chyba się zaszczepię po 28 tc.

reklama
Ja jestem w Anglii I tu akurat jest duzy nacisk na ta szczepjonke. Ja sie zaszczepilam, reka mnie bolala okolo tygodnia, ale nic poza tym. Ja I dziecko spoko. Ta szczepionka jest dla dobra Dziecka jak pozostale dziewczyny juz powiedzialy, niestety niechby krztusiec dziecko zlapalo to skutki moga byc tragiczne.

Do góry