reklama
Tak, kobiety w ciąży mają zalecaną szczepionkę na krztusiec. W zasadzie każdy dorosły co 10 lat powinien ją odnawiać. Jeśli zaszczepisz się w ciąży, to po porodzie dziecko będzie jakiś czas chronione, zanim samo nie zostanie zaszczepione.
Lady Loka
Fanka BB :)
Tak, powinnaś. To zalecane w każdej ciąży.Na ostatniej wizycie u ginekologa dostałam zalecenie aby zaszczepić się na krztusiec. Byłam szczepiona w dziecinstwie. Więc czy teraz też powinnam się zaszczepić? Bo przyznam szczerze, że w ciąży się boję.
Domi_Nikaa
Ja osobiście się nie szczepiłam.Na ostatniej wizycie u ginekologa dostałam zalecenie aby zaszczepić się na krztusiec. Byłam szczepiona w dziecinstwie. Więc czy teraz też powinnam się zaszczepić? Bo przyznam szczerze, że w ciąży się boję.
Calineczka1407
Tak. Tu nie chodzi o Ciebie, w ten sposób zabezpieczasz swoje dziecko, które będzie chronione do czasu aż będzie można je zaszczepic. Nie miałam żadnych efektów ubocznych.
Domi_Nikaa
Ja też nie miałam żadnych dziecko zdrowe i wszystko jest superTak. Tu nie chodzi o Ciebie, w ten sposób zabezpieczasz swoje dziecko, które będzie chronione do czasu aż będzie można je zaszczepic. Nie miałam żadnych efektów ubocznych.
Kwiatuszek34
Nie szczepiłam się na nic w ciąży z powodu braku pewności ile preparatu może dostać się do dziecka. Każda z nas ma inny organizm i inaczej coś działa. Bałam się o dziecko
Lady Loka
Przeciez ta szczepionka jest przebadana na każdą stroneNie szczepiłam się na nic w ciąży z powodu braku pewności ile preparatu może dostać się do dziecka. Każda z nas ma inny organizm i inaczej coś działa. Bałam się o dziecko
Czescjaksiemasz
Przecież w tej szczepionce właśnie chodzi o to żeby to dziecko wytworzyło przeciwciałaNie szczepiłam się na nic w ciąży z powodu braku pewności ile preparatu może dostać się do dziecka. Każda z nas ma inny organizm i inaczej coś działa. Bałam się o dziecko
reklama
Parówka86
Ja też się nie szczepiłam,ginekolog nic nie mówił,że trzeba, koleżanka będąc w tym samym czasie w ciąży,również nie dostała żadnej informacji,że trzeba się zaszczepić. W szpitalu jak byłam na patologii ciąży,również nie słyszałam nic o szczepieniu.