reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia

no nie do końca jest to związane z jego AZS...
Hubek nie był najpierw zaszczepiony w szpitalu, bo nie wyraziliśmy na to zgody z mężem: w naszej rodzinie było kilka przypadków poważnych powikłań poszczepiennych m.in. siostra mojego męża, któraspędziła wiele tygodni w szpitalu i przeszła kilka operacji jako nowowrodek i brat mojej mamy (który zmarł w wyniku tych powiklań).
moja teściowa jest lekarzem pediatrą, więc mamy wszystko pod kontrolą. A potem wyszło że Hubcio ma AZS i jego skóra była w fatalnym stanie, a to stanowi przeciwwskazanie do szczepienia, bo może dojść do pogorszenia się istniejącego stanu...
narazie jest duuuża poprawa, dlatego Hubek bedzie zaszczpiony, ale tylko na to co naprawde niezbędne, żeby nie narażać go na powikłania.
narazie musieliśmy sie wstrzymać niestety, bo nie przybierał na wadze, ale jak tylko wróci do normy wszystko, to zaraz bedzie szczepiony na polio

reklama
po tych ostatnich jazdach z infanrixem my raczej nie bedziemy szczepić na pneumokoki, choć początkowo chciałam to zrobić. teraz zanim się zdecyduję to poszukam informacji na temat tych szczepień i szczepionek.

Majka też była zaszczepiona szczepionką z tej serii. Nie dośc, ze kosztuje tyle kasy, to i tak nie można miec pewności.:wściekła/y:

Jak kiedys pisałam na forum, ze mam wiele wątpliwości czy szczepić czy nie, to spotkałam sie z ostra krytyką ze strony kilku osób, tak jakbym była jakaś matka z marginesu społecznego i nie myślała o dobrze własnego dziecka. Ja tez znam kilka przypadków bardzo poważnych powikłań poszczepiennych łącznie z opóznieniem w rozwoju psycho-ruchowym.NIe chciałam o tym pisac zeby nikogo niepotrzebnie dodatkowo nie straszyc.Podziwiam Cie rosmerta, ze swiadomie podjęłaś taka decyzję.Mnie w szpitalu nawet nie zapytali o zdanie-zabrali mi dziecko kiedy spałam podłączona do aparatury medycznej i przywiezli juz zaszczepione.Pewnie i tak bym sie zdecydowała ale o zdanie nikt mnie nie zapytał.Moje dzieko było szczepione takze szcz. skojarzona jednak nie pozwoliłam by był to infanrix-GSK nie po raz pierwszy na swiecie( a takze w Polsce) ma "wpadki "szczepionkowe.

madzix mnie też w szpitalu nikt nie zapytał o zdanie, ja sama trąbiłam wszystkim co sie zbliżali do mojego dziecka, że nie zgadzam sie na szczepienie, miałam tez juz przygotowane oświadczenie, że nie wyrażam zgody i że zostanie zaszczepione później. jak gdzieś wspomniałam, moja teściowa jest pediatrą i leczy wiele poszczepiennych powikłań, to ona przekonała mnie , że szczepienie tak maleńkiego dziecka, które musi uporać się z całym tym szokiem pourodzeniowym i zmierzyć z całym światem to pomyłka - tymbardziej, że np. w Niemczech juz od lat nikt nie szczepi przeciwko gruźlicy... przecież szczepienie to wprowadzenie choroby do ciałka dziecka , z która to chorobą dziecko musi sie uporać. dlatego też dla mnie tzw. szczepionki skojarzone to też pomyłka - dziecko musi zwalczać kilka poważnych chorób naraz, a to taki mały organizm przecież... dlatego dziewczyny rozważcie, czy czasem nie lepiej szczepic pojedynczo na każdą z chorób, ukłucie to naprawdę nic, z tym jaką walkę toczy organizm dziecka w środku
pozdrawiam

Jak kiedys pisałam na forum, ze mam wiele wątpliwości czy szczepić czy nie, to spotkałam sie z ostra krytyką ze strony kilku osób, tak jakbym była jakaś matka z marginesu społecznego i nie myślała o dobrze własnego dziecka. Ja tez znam kilka przypadków bardzo poważnych powikłań poszczepiennych łącznie z opóznieniem w rozwoju psycho-ruchowym.NIe chciałam o tym pisac zeby nikogo niepotrzebnie dodatkowo nie straszyc.Podziwiam Cie rosmerta, ze swiadomie podjęłaś taka decyzję.Mnie w szpitalu nawet nie zapytali o zdanie-zabrali mi dziecko kiedy spałam podłączona do aparatury medycznej i przywiezli juz zaszczepione.Pewnie i tak bym sie zdecydowała ale o zdanie nikt mnie nie zapytał.Moje dzieko było szczepione takze szcz. skojarzona jednak nie pozwoliłam by był to infanrix-GSK nie po raz pierwszy na swiecie( a takze w Polsce) ma "wpadki "szczepionkowe.
A jakie proponowano Ci inne szczepionki, bo mnie żadnych.

reklama
madzix mnie też w szpitalu nikt nie zapytał o zdanie, ja sama trąbiłam wszystkim co sie zbliżali do mojego dziecka, że nie zgadzam sie na szczepienie, miałam tez juz przygotowane oświadczenie, że nie wyrażam zgody i że zostanie zaszczepione później. jak gdzieś wspomniałam, moja teściowa jest pediatrą i leczy wiele poszczepiennych powikłań, to ona przekonała mnie , że szczepienie tak maleńkiego dziecka, które musi uporać się z całym tym szokiem pourodzeniowym i zmierzyć z całym światem to pomyłka - tymbardziej, że np. w Niemczech juz od lat nikt nie szczepi przeciwko gruźlicy... przecież szczepienie to wprowadzenie choroby do ciałka dziecka , z która to chorobą dziecko musi sie uporać. dlatego też dla mnie tzw. szczepionki skojarzone to też pomyłka - dziecko musi zwalczać kilka poważnych chorób naraz, a to taki mały organizm przecież... dlatego dziewczyny rozważcie, czy czasem nie lepiej szczepic pojedynczo na każdą z chorób, ukłucie to naprawdę nic, z tym jaką walkę toczy organizm dziecka w środku
pozdrawiam
W Polsce się już też nie szczepi przeciwko gruźlicy. Jedynie noworodki. Jeszcze dwa lata temu było kilka dawek przypominających. Moja starsza córka to niestety bardzo odchorowała. okazało się, ze jest uczulona na ten rodzaj białka, ale panie w przychodni stwierdziły, ze pomimo brzydkiej próby zaszczepienie jest "mniejszym złem". I niestety dziecko tak te szczepionki osłabiały, że cały semestr nie chodziła do szkoły z powodu róznych świństw, które się czepiały. po kolejnej dawce było tak samo. Wreszcie dostała zaświadczenie, ze jej absolutnie nie wolno szczepic tego typu czepionkami. Niestety są to szczepienia obowiązkowe.

Do góry