reklama
5 w 1 to najgorsze rozwiązanie!!!!Pomyślcie na prosty rozum-ile zarazy w 1 zastrzyku dziecko dostaje???i czy ktokolwiek choruje na 5 chorób jednocześnie???Jak barzdo malutki organizm jest obciążony??
Ja tylko widzę po Laili-nie była na nic na razie szczepiona i idealnie rośnie-zero kolek,zero katarów,przybiera świetnie i jest spokojna .Z tego co zaobserwowałam to sporo dzieci forumowych już po albo w trakcie infekcji-katar albo inne atrakcje o kolkach nie wspomnę ...Najgorzej sie przełamać i podjąć decyzję o nie szczepieniu -choć warto mieć swiadomość że już samo odwleczenie szczepionek w czasie ma spore znaczenie dla zdrowia-im pózniej tym lepiej a najlepiej wogóle
Ja tylko widzę po Laili-nie była na nic na razie szczepiona i idealnie rośnie-zero kolek,zero katarów,przybiera świetnie i jest spokojna .Z tego co zaobserwowałam to sporo dzieci forumowych już po albo w trakcie infekcji-katar albo inne atrakcje o kolkach nie wspomnę ...Najgorzej sie przełamać i podjąć decyzję o nie szczepieniu -choć warto mieć swiadomość że już samo odwleczenie szczepionek w czasie ma spore znaczenie dla zdrowia-im pózniej tym lepiej a najlepiej wogóle
Ja po przeanalizowaniu wszystkiego za i przeciw zdecydowałam sie na szczepienia , ale teraz posłuchajcie:
skojarzone niebezpieczne-wiec szczepimy nieskojarzonymi a więc bezpłatnymi
zrobiłam jednak wywiad co do bezpłatnych!!! i co sie okazało:
w przychodniach są zazwyczaj "gorsze" szczepionki te bezpłatne, bo najtańsze dla przychodni i na przykład w mojej przychodni na WZW B jest EuvaxB- a Engerix B ma o połowę mniejszą ilość rtęci, wiec poprosiłam o receptę na Engerix ok 53zł, zapytałam też czym szczepią bezpłatnie na DTP-błonica, krztusiec, tężec i kochane!! bezpłatnie szczzepią szczepionką z ŻYWYMI TOKSYNAMI -DTP, NATOMIAST BEZPIECZNIEJSZA JEST SZCZEPIONKA ACELULARNA "MARTWA" Z TZW.TOKSOIDAMI
Toksoidy inaczej anatoksyny - substancje mające właściwości antygenowe toksyny, pozbawione jednak szkodliwości dla organizmu.
dlatego i tą szczepionkę wolę płatną, lepszą, poprosiłam o receptę na zwykły Infanrix DTPa.
Zobazcie sobie artykuł na temat :
Acelularna szczepionka przeciw krztuścowi wywołuje mniej ciężkich działań niepożądanych
Artykuły - Acelularna szczepionka przeciw krztuścowi wywołuje mniej ciężkich działań niepożądanych
tutaj jedynie wyrywek artykułu:
Po wprowadzeniu nowej szczepionki, w latach 1996-1998 przyjęcia do szpitala z powodu drgawek gorączkowych występujących po szczepieniu DTP/DTaP zmniejszyły się o 87%, a przyjęcia po epizodzie hipotoniczno-hiporeaktywnym o 75%
Kochane pytajcie o wszystko lekarzy, pytajcie jakie są rodzaje szczepionek, także pytajcie o działania niepożądane, nie dajcie sobie wmówić, ze tylko moze wystąpić czerwone w miejscu ukłucia, gorączka czy rozdrażnienie.
skojarzone niebezpieczne-wiec szczepimy nieskojarzonymi a więc bezpłatnymi
zrobiłam jednak wywiad co do bezpłatnych!!! i co sie okazało:
w przychodniach są zazwyczaj "gorsze" szczepionki te bezpłatne, bo najtańsze dla przychodni i na przykład w mojej przychodni na WZW B jest EuvaxB- a Engerix B ma o połowę mniejszą ilość rtęci, wiec poprosiłam o receptę na Engerix ok 53zł, zapytałam też czym szczepią bezpłatnie na DTP-błonica, krztusiec, tężec i kochane!! bezpłatnie szczzepią szczepionką z ŻYWYMI TOKSYNAMI -DTP, NATOMIAST BEZPIECZNIEJSZA JEST SZCZEPIONKA ACELULARNA "MARTWA" Z TZW.TOKSOIDAMI
Toksoidy inaczej anatoksyny - substancje mające właściwości antygenowe toksyny, pozbawione jednak szkodliwości dla organizmu.
dlatego i tą szczepionkę wolę płatną, lepszą, poprosiłam o receptę na zwykły Infanrix DTPa.
Zobazcie sobie artykuł na temat :
Acelularna szczepionka przeciw krztuścowi wywołuje mniej ciężkich działań niepożądanych
Artykuły - Acelularna szczepionka przeciw krztuścowi wywołuje mniej ciężkich działań niepożądanych
tutaj jedynie wyrywek artykułu:
Po wprowadzeniu nowej szczepionki, w latach 1996-1998 przyjęcia do szpitala z powodu drgawek gorączkowych występujących po szczepieniu DTP/DTaP zmniejszyły się o 87%, a przyjęcia po epizodzie hipotoniczno-hiporeaktywnym o 75%
Kochane pytajcie o wszystko lekarzy, pytajcie jakie są rodzaje szczepionek, także pytajcie o działania niepożądane, nie dajcie sobie wmówić, ze tylko moze wystąpić czerwone w miejscu ukłucia, gorączka czy rozdrażnienie.
siwaq
Wrześniowe mamy`09
czesc dziewczyny:-) mam jedno pytanie czy nic sie nie stanie jak mój syn sotanie zaszczepiony koncem 9 tygodnia na te szczepionki co maja byc miedzy 6-8 tygodniem?? dodam ze wczesniej nie został zaszczepiony bo nie wybiła mu sie szczepionka po gruzlicy która dostał jeszcze w szpitalu zaraz po urodzeniu.
Nie sądzę, nam lekarka też przeciagnęła trochę, bo uważa, ze lepiej odczekać ciut a że ona nas prowadzi a tydzień temu jej nie było, to idziemy na szczepienie dopiero jutro. będzie prawie równe 2 miesiace. Często z różnych przyczyn odracza sie szczepienie, np. infekcji, wiec myśle że to nie skutkuje niczym, zwłaszcza kilka dni.
No i mam też mały problem, mój synek nie ma też żadnego pęcherzyka po szczepieniu, ma maleńką gulkę i tyle, nic się wiecej nie działo-żadne pęcherzyki, strupki itd. Zaczynam sie denerwować!
No i mam też mały problem, mój synek nie ma też żadnego pęcherzyka po szczepieniu, ma maleńką gulkę i tyle, nic się wiecej nie działo-żadne pęcherzyki, strupki itd. Zaczynam sie denerwować!
siwaq
Wrześniowe mamy`09
moja lekarka mi tak tłumaczyła ze gruzlica musi sie wybić!!! Poszlismy po 6 tygodniu na szczepienie i powiedziała ze nie bedziemy szczepic, bo włsnie musi sie ona wybić (na poczatku była taka niewielka grudka czerwona, a pozniej podeszło ropą, pekło i teraz ładnie sie zaszuszyło i został tylko strupek). nie wiem jak to jest w takiej sytuacji jak sie nie przyjmie ale chyba trzeba jeszcze raz zaszczepic:-(
Ostatnia edycja:
reklama
SoszkA_KrK
Zaangażowana w BB
szyszunka u nas też jest odstający bąbelek i nic nie ropiało tzn ja nie zauważyłam tego, zapytasz doktorki w dniu szczepienia
czyli to zdjęcie recepty co dałam to będziesz też tymi szepić??
czyli to zdjęcie recepty co dałam to będziesz też tymi szepić??
Podziel się: