reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

szczepienia

czy któraś z Was szczepiła już niemowlaczka przeciwko grypie?? myśle nad tym bo moja mała jest podatna na tego typu rzeczy. teraz jeszcze nie ma sezonu na grype i przeziębienia a jest już chora 1,5 miesiąca. Wieci ile kosztuje taka szczepionka?? a może jest w takiej cenie co dla dorosłych??dawnos ię nie szczepiłam przeciw grypie więc nie wiem kiedy powinnam to tez zrobić.chyba tydzień po przebytej chorobie??

reklama
na moj gust SG to propaganda - ktos musi zarobic i tyle....gdzies czytalam artykul ze na zwykla grype umiera wiecej ludzi niz na ta cala swinska...ale rozdmuchac historie trzeba...kasa leci....

Tola-nie tylko szczepionki na świńska to naciąganie na kasę -inne niestety też ...We wtorek byłam na pierwszej kontroli w przychodni -pani doktor z 30 letnim stażem miło mnie zaskoczyła-myślałam że zacznie namawiać i straszyć na jakie to choroby mała zapadnie jak nie zaszczepię...tymczasem pochwaliła mnie na wstępie za rozsądne podejście do tematu...Stwierdziła że niektóre szczepionki są całkiem zbędne-np.ta na gruzlicę (potwierdziła moje wiadomości o tym że nie jest skuteczna bo zawiera szczepy które nie występuja w europie -więc jedyne zastosowanie ma w nabijaniu kabzy koncernom...)
Zaleciła szczepienia na wzw b -sporo teraz osób choruje i nawet o tym nie wie -a zarazić sie mozna u fryzjera nawet...
Tężec-z wiadomych powodów ,chociaż nadal się wacham:confused:sama nie byłam szczepiona i kilka lat temu miałam niemiły przypadek pogryzienia przez nieznanego psa-jeden zastrzyk rozwiązał problem...podobno tak samo są zastrzyki przeciwko żółtaczce -jeśli ktoś szykuje sie do operacji a nie ma szczepień-działa ochronnie jak szczepionka .
Polio -zbyt niebezpieczne powikłania -nie szczepie napewno...
Krztusiec-zalecana dla dzieci do 2 roku życia ze wzg .na mozliwość wystąpienia powikłań...Nie widzicie że to CHORE????
"Zgodnie z zaleceniami kalendarza szczepień powszechnie używana jest szczepionka DTP (diphteria, tetanus, pertussis) adsorbowana na wodorotlenku glinu, produkowana przez wytwórnię surowic i szczepionek Biomed SA w Krakowie. Zawiera całe zabite komórki bakterii krztuśca oraz toksoid błoniczy i tężcowy. Z uwagi na ryzyko wystąpienia objawów niepożądanych stosowana jest tylko do ukończenia 2. roku życia."
U niemowlaka nie zauważymy że coś sie dzieje a dwulatek moze przestać np.mówić -powikłąnia neurologiczne moga też sie ujawnić dopiero za kilka lat-teraz sie cieszycie ze ''dziecko dobrze zniosło szczepionkę bo tylko miało stan podgorączkowy i troche płakało...''ale nie wiadomo jak to odciśnie sie na jego pózniejszym zdrowiu...
Według mnie szcepienie dziecka wszystkim -bo tak zalecają -jest koszmarnym ignoranctwem ...jeśli już mamy dostep do informacji o szkodliwości szczepień a mimo to robimy z naszych dzieci króliki doświadczalne :no::no::no:
Syn przyjaciólki nie był szczepiony na nic ze wzg. na wrodzoną chorobę nerek i NIGDY NIE CHOROWAŁ NA CHOROBY NA KTÓRE SIE SZCZEPI...
Oczywiscie każdy ma wolna wolę i robi co chce...
jeszcze na koniec link do ciekawej dyskusji w temacie...
https://www.babyboom.pl/forum/niemo...kojarzeniowa-5w1-moze-wywolac-padaczke-32016/
długie ale warto poczytać te 4 str.

Olgha, strasznie się po tych artykułach boję szczepień. Niby pierwsze szczepienia nie dały żadnych efektów ubocznych, mały ślicznie się rozwija, a też się ich strasznie bałam, ale zaszczepiono małego w szpitalu, ale teraz strasznie sie boję i DTP i kolejnych.
Poprosiłam, zeby doszczepiono małego Engerix-em na wzwB, ma połowę mniej rtęci, co do ogolnego schematu, to zdecydowaliśmy iść systemem szczepień bezpłatnych, tylko teraz mam problem, bo nie wiem czym szczepią na DTP, bo są szczepionki i żywe ale i martwe Infanrix DTPa ale one chyba odpłatne. Nie wiem wiec co teraz, czy dzwonić do przychodni czy na szczepieniu poprosić o ta "lepszą" a jak nie bedą mieć??

Kurde, to takie trudne i bolesne decydować o czymść, i mieć w głowie to ryzyko, a jak coś sie stanie to co wtedy- nie wybaczę sobie? a jak bym nie zaszczepiła a się coś stanie, to tez sobie nie wybaczę??

Szyszunka-nic sie nie martw ,starsze córki szczepiłam i Oliwia ok -Laura tak jak pisałam kiedyś miała straszne suche plamy z wysypką na nogach ''atopowe zapalenie skóry''Diagnozowali jako alergię pokarmową ale odstawiałam podejrzane pokarmy i nie znikało długo...Oczywiście częste wizyty u lekarzy i sporo kasy na leczenie-teraz im więcej czytam o takich przypadkach poszczepiennych alergi to rozumiem ze4 mogły właśnie szc.to spowodować .Poza tym te ''pseudokolki''-darła sie czasami pół dnia ,preparaty na wzdęcia dawałam a gazy nie wychodziły...Dziwne że takie akcje aqrat po szczepieniach sie nasilały.
Poczytaj forum o nie szczepieniu-tam dowiesz się wszystkiego...Ja mam nadal dylemat bo czytam też sporo artykułów pro szczepiennych...co naprawdę warto zafundować dziecku i kiedy.
Na zachodzie szczepienia rozpoczynają sie w 4 miesiacu życia a w japoni np.dopiero jak dziecko skończy 2 lata -mówi i chodzi ,wtedy najłatwiej wyłapać niepożądane objawy -japończycy mają największą liczbę osób żyjących grubo ponad 90 lat i będących w dobrej kondycji.Coś w tym jest:tak:

Ja będe nudna i się powtórze Olgha na pewno warto zascepić na wzw b- bo naprawdę łatwo mieć kontakt z tym wirusem. Nawet Ty jako kosmetyczka jesteś narożona na ekspozycję, więc lepiej nie ryzykowac. W innych krajach na wzwb nie sczepia, ale maja wysoce rozwiniętą slużbę zdrowia, gdzie nie ma szans na zarażenie- zupełnie inaczej niż u Nas:no:

reklama
a ja juz kupialm ta 5 w1 i jutro idziemy szczepic..umre ze strachu......
najbardziej przeraza mnie ta nagla smierc lozeczkowa
mam bzika na tympunkcie........ za duzo sie naczytalam......

Do góry