MamaHelenki chcialam troche uaktualnic twoja wiedze na temat szczepien na rotawirusa...wszystko to o czym pisalas jest prawda ALE dotyczy to dzieci po 6 miesiacu zycia...i w innych krajach nie wycofali calkowicie szczepionek, tylko sa dopuszczalne wlasnie dla dzieci do 6 mca, poniewaz u starszych wystepowaly zbyt czesto powiklania o ktorych ty piszesz...u nas zreszta tez szczepi sie dzieci do 6 mca...a jesli ktos chce starsze dziecko to moze to zrobic ale na wlasna odpowiedzialnosc (chociaz nie sadze aby znalazl sie lekarz i pielegniarka ktorzy by sie na to zgodzili i wykonali)
Sorry, rzeczywiście nie wycofali szczepionki ale rekomendacje na tą szczepinkę.Właśnie doczytałam i sprawa wygląda tak:
"Szczepionka była podawana w trzech dawkach w wieku dwóch, czterech i sześciu miesięcy. Jednak w październiku 1999r. po zaszczepieniu około miliona dzieci CDC wycofało swoją rekomendację, kiedy okazało się, że szczepionka przeciw rotawirusom sporadycznie powoduje niedrożność przewodu pokarmowego zwaną wgłobieniem jelita. Problem dotyczył mniej więcej jednego na 10 000 dzieci. Wgłobienie jelita występuje wtedy, gdy jeden odcinek wpukla się w dalszą jego część, co prowadzi do niedrożności przewodu pokarmowego, napadowych bólów brzucha i pojawienia się krwi w stolcu. Choroba jest poważna i wymaga pobytu w szpitalu"
"W latach 1998- 1999 szczepionkę przeciwko rotawirusom podano w U.S.A. blisko milionowi dzieci. Mniej więcej u jednego dziecka na 10 000 z tych, które otrzymały szczepionkę doszło do wgłobienia jelita (dotyczyło to ogółem ok. 100 dzieci), jedno dziecko zmarło w wyniku szczepienia. CDC i AAP uznało, że ryzyko związane z podaniem szczepionki jest zbyt wysokie"
"Po analizie danych dot. miliona dzieci, które nie zostały zaszczepione przeciw rotawirusom, okazało się, że około 16 000 z nich trafiło do szpitala, a pięć do dziesięciu zmarło w wyniku odwodnienia"
Nie wiem Kinga skąd wzięłaś informację o tym, że szczepionki powodują wgłobienie jelita u starszych dzieci a u młodszych nie? Z tego co ja czytałam wynnika jasno, że powodują to wgłobienie u dzieci zaszczepionych w 2, 4 i 6 miesiącu. Ja nie jestem wcale przeciwko te szczepionce, bo jasno wynika, że jest ona korzystna. Ale ja nie miałam tego dylematu czy szczepić czy nie bo moja córka ulewa non stop, 1,2, a nawet 3 godz po jedzeniu co podchodzi już pod refluks więc prawdopodobieństwo, że przyjmie tą szczepionkę równa się zero.