reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia -pytania,obawy i niepokoje/reakcja dzieci na szczepienia

:confused: Zastanawiam się czy warto szczepić na rotawirusy? Czy któraś z was szczepiła swojego malucha?? Podobno można tylko do 6 miesiąca ciekawe czemu... moj Janek ma 4 miesiące i musiała bym zdecydować się na najbliższym szczepieniu bo to podobno sa dwie dawki i nie wiem czy zmieścimy sie w czasie do 6 miesiąca.... czy to jest na recepte? Podobno kosztuje 300 złotych od dawki.

Macie jakieś doświadczenia? To dla mnie ważne bo mój synek generalnie ciężko znosi szczepionki i wolałabym wiedzieć czy tą też dzieciaki znoszą ciężko....słyszałam że jest w kropelkach

W sumie to nie mam planów oddawać go do przedszkola ale nigdy nie wiadomo...

reklama
najpierw też byłam tym wszystkim przerażona, ale teraz (nie zrozumcie mnie źle) troszkę wyluzowałam - odczyny poszczepienne (wszelkiego rodzaju) mogą być po każdej szczepionce i każde dziecko inaczej reaguje na szczepienia. Michałowi nic nie było (chociaż nie wiem, czy nic, bo 2 dni po szczepieniu strasznie pakał i nie mogłam go uspokoić chyba przez jakąś godzinę, ale nie wiem czy to po szczepionce - możliwe) więc nie należy chyba nazywać tych szczepionek gó***. skoro zostały przywrócone do sprzedaży to znaczy, że były dokładnie sprawdzone i jest wszystko ok. dla mnie ich przywrócenie do sprzedaży jest dowodem na to, że nie mam się czego obawiać, a "zagrożeniem" nie musiały być koniecznie tylko te serie, które zostały wstrzymane

Hej.Ja również mam 4 miesięcznego synka i tez zastanawiałam się nad szczepionką na rotawirusy gdyż dzieci często chorują i podobno większość przypadków wymaga hospitalizacji.Słyszałam że są dostępne te szczepionki w formie doustnej jednak nie mam uinformacji dotyczacych kosztów takiego szczepienia.Myślę że najlepiej zapytać pediatre.Chciałam zaszczepić Dominika przeciw pneumokokom ale tą szczepionkę lekarze odradzają jeśli dziecko nie ma wielkiego kontaktu z innymi dziećmi.Podobno taka szczepionka nie daje gwarancji że dziecko nie zachoruje.Uważam jednak że w przypadku rotawirusów warto zaszczepić.Pozdrawiam

My zaszczepiliśmy ba rotawirusy. W przypadku zakażenia rotawirusem dziecko bardzo szybko się odwadnia i tego bardzo się bałam a choroba spowodowana rotawirusem jest bardzo powszechna u nas. Na razie to tyle ze szczepionek dodatkowych. Nad pneumokokami zastanowimy się jak Szymek skończy rok. Na razie do żłobka się nie wybiera a ja jestem przeciwna faszerowania dziecka czym się da.

Dziewczyny, (nie moglam znalezc tematu wiec zalozylam nowy)- chcialam Was zapytac co myslicie o szczepionce na pneumokoki oraz meningokoki, ja chcę w poniedziałek wybrać się z córcią do przychodni ,zapytać o poradę, wziać receptę,.. nie wiem..już jestem skolowana od nadmiaru informacji ..
W dodatku kazdy mówi co innego..jedni SZCZEPIĆ,,inni-NIE SZCZEPIC!!..nie wiem czy corcia nie bedzie chodzila do zlobka ( i w zasadzie dlatego najbardziej obawiam się zarażenia), ale na razie jest ze mną i już nie wiem co o robić..jedni mówią że to bardzo UDANA Akcja Reklamowa ale w telewizji ciągle słyszy się o sepsie i zakazeniu ...
proszę napiszcie jakie Wy macie zdanie na ten temat???

My z mężem zamierzamy zaszczepić naszego synka przeciw pneumokokom. Za dwa tyg wybieramy sie na szczepienie.
Uważamy, że skoro jak na razie mamy troche oszczędności to warto zainwestować je w zdrowie naszej pociechy.
Rozważamy tez inne dodatkowe szczepienia, ale wybór zależy od kasy - niestety.
Wychodzimy z założenia, że skoro możemy dac synowi szanse nie zachorowania na jakąs chorobę to dlaczego nie?!

A ja radzę przeczytac o skutkach ubocznych szczepień o których bardzo mało się mówi. Dlaczego ? W Polsce 3 firmy farmaceutyczne tylko na szczepionkach przeciwko grypie zarabily w zeszlym roku 5 mld zł ). Przeciwko pneumokokom z tego co wiem to szczepionka jest troche bajer. Jak sie nie myle istnieje szczepionka przeciwko odmianie A a zdecydowana wiekszość zachorowań jest na odmianie B na która NIE MA szczepionki. Podobnie przeciwko rotawirusom zrobili nagonkę - biegnijcie i szczepcie.Ja moja 2 miesięczna córkę bede szczepił tylko na to co obowiazkowe(W Polsce co mnie wkurza jest kara w wysokosci 5000 zł jezeli nie zaszczepi sie dziecka bo jest to obowiazkowe). Temat jest szeroki jak rzeka, ostatnio spedziłem ponad 5 godz czytajac forum dotyczace nieszczepienia lub rozwaznego szczepienia.Polecam przejrzec i zapoznac sie z kilkoma opracowaniami jakie tam zamiescili(podam na razie 5 linków do artykułów):

Artykuły Dr Jerzego Jaśkowskiego
http://sonia.low.pl/sonia/ono/0a.htm

książka szczepienia ukrywane fakty:
http://www.nexus.media.pl/zakupy/product_info.php?products_id=225

Ciemna strona szczepionek? http://www.biomedical.pl/aktualn....46.html
Koklusz powraca pomimo szczepień http://www.naukapolska.pap.pl/nauka....ge=text
Sekrety zdrowia szczepienia profilaktyczne: http://www.sekretyzdrowia.pl/_strona....temid=8

sekrety zdrowia cz 2 http://klapuch.nazwa.pl/_strona....temid=9

Szczepienia i powikłania poszczepienneu niemowląt i małych dzieci http://www.melhorn.de/Impfen/indexpolnisch.htm#2

ps. A dlaczego zaczynacie maile tylko dziewczyny ?:) skoro ja chłopakiem jestem :)

Witam wszystkie mamy ciepło. Mam do Was pytanie zbliza się u nas termin szczepień dodam ze pierwszych ide z córeczką we wtorek i zastanawiam sie co bedzie po. Mam do Was pytanie jak wasze pociechy reagowały na szczepienie ( wybrałam szczepienia skojarzone )słyszałam o pojawiajacej sie temperaturze nie wiem co powinnam zrobic jak sie pojawi- podac czopek ? :confused::confused::confused: Napiszcie prosze jak przebiegło to u Waszych maluchów. Pozdrawiam tradycyjnie :-)

To może ja odpowiem. Też szczepilimsy szczepionkmai skojarzonymi 5 w 1, u nas nie było rzadnych nawet niejmniejszych efektów poszczepiennych, ale Pani doktor na wszelki wypadek przepsała nam czopki przeciwgorączkowe, bo temperaturka może się pojawić, ale nie musi.
Wypytaj o wszystko pediatrę, on Ci również wyjaśni ile, jaką część tego czopka podac w razie czego. Bo przy takiej maleńkiej dzidzi nie można podac całego, w zależności od zawartości paracetamolu.

I nie martw się na zapas ;-) będzie dobrze :tak:

reklama
Nika ma racje, po szczepieniach skojarzonych są zwykle mniejsze reakcje poszczepienne, gorzej z tymi kiedy kłuje się trzy razy. U nas to było tak, że za pierwszym razem Małgosia była kłuta trzykrotnie i bez gorączki się nie obyło. Zastosowaliśmy Viburcol i zimne okłady.No i była okropnie marudna. Teraz była szczepiona dwa razy infarixem i w sumie jest ok. Ale dla własnego spokoju zapytaj swojego pediatrę, zawsze powie co i jak.

Do góry