reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia na COVID a ciąża !

A co, antyszczepionkowcy to nie spoleczenstwo? To tez ludzie tylko różnią się opinia. Tez są częścią społeczeństwa.
Zastanawia mnie dlaczego cała Europa grzmi o tej czwartej fali pandemii skoro wszyscy albo większość zaszczepiona? Skoro wyszczepialnosc szacuje się w granicach 75% to wychodziłoby na to, ze tylko 25% choruje poważnie. A tak nie jest. Nie mówilibyśmy wtedy o fali a co najwyżej o nawrocie.
Ja potrzebuje czasu. Chce zobaczyć jak się będzie sytuacja kształtować później. Efekty dalszych badań, być może powstaną inne preparaty.
A tak w ogóle szalenie mnie ciekawi skad się ten wirus wziął? :D No chciałabym żeby mi ktoś wytłumaczył co, jak i skad.:D
po pierwsze, żaden kraj nie osiągnął odpowiedniej wyszczepialności. Nawet Izrael. Po drugie, sprawdź sobie ile dziś osób umarło na Covida we Francji, UK albo Izraelu. Porównaj sobie potem poziom zaszczepionych i ilość zmarłych.

reklama
@DarkAsterR czytając Twoje odpowiedzi zaczynam rozumieć, czemu do Ciebie logiczne argumenty i badania nie trafiają :) Jeśli masz społeczeństwo, w którym żyje 40 mln ludzi, z czego 200 000 wierzy, że ziemia jest płaska to czy możesz powiedzieć "to społeczeństwo to płaskoziemcy"? Nie, bo żeby określić jakąś grupę reprezentatywną dla danego społeczeństwa musi ona stanowić zdecydowaną większość tego społeczeństwa :) To nie ma nic wspólnego z Hitlerem :D To język polski + logika i tyle :)

Nagle okazało się, że ja, moi wszyscy znajomi i rodzina głosujemy na PiS. Dobrze wiedzieć 😁
Masz tendencję do opierania obrazu świata o własne doświadczenia. To jest zupełnie normalne. Natomiast nie uzupełniając go informacje, negując każdy argument oparty na statystyce, badaniach na grupie badawczej w oparciu o przykłady z najbliższego otoczenia popełniasz błąd logiczny. To, że ze znajomymi nie jesteście pislamistami nie znaczy, że niezaszczepieni w większości są. Stanowicie wyjątek.
Gdybym ja tak myślała to: w Polsce nie ma problemu ubóstwa, minimalna krajowa to abstrakcja, bo nikt tyle nie zarabia, wirus HIV nie istnieje, nikt nie choruje na AIDS, nie ma problemu przemocy , w tym seksualnej, kobiety nie są dyskryminowane, nie występuje bezrobocie.
W moim otoczeniu nie ma nikogo, kto głosowałby na PiS. A jakoś wygrywają wybory…

po pierwsze, żaden kraj nie osiągnął odpowiedniej wyszczepialności. Nawet Izrael. Po drugie, sprawdź sobie ile dziś osób umarło na Covida we Francji, UK albo Izraelu. Porównaj sobie potem poziom zaszczepionych i ilość zmarłych.
No właśnie…

W ogóle ciekawe jest, dlaczego ten mit o wysokim wyszczepieniu w Izraelu jest tak bardzo powszechny…

No właśnie…

W ogóle ciekawe jest, dlaczego ten mit o wysokim wyszczepieniu w Izraelu jest tak bardzo powszechny…

Porownujemy 9 mln obywateli Izraela i 67 milionów obywateli UK? Albo 38 milionów obywateli Polski? 9 milionów rzeczywiście można wszczepić w miesiąc ale nie 67 milionów. Plus ten milion nielegalnych emigrantów, którzy może i by chcieli się zaszczepić ale nigdzie nie figurują wiec rząd o nich nie wie. Choćby UK chciało to nie osiągnie takiego poziomu wyszczepialnosci jak Izrael.
Zastanawia mnie jedno. Nie lubisz jak ci się każe rodzic, w wątku o delegalizacji aborcji, głośno twierdzisz, ze chcesz mieć wybór i nie chcesz żeby ci ktokolwiek cokolwiek nakazywał w temacie swojego ciała i planu rozrodczego. Jednocześnie nie chcesz dać wyboru osobom, które nie chcą być zmuszane do szczepień. To w końcu tez ich ciała, ich plan na zdrowie i chyba maja prawo nie chcieć być do niczego zmuszane, tak?
Nic nikomu do twojej macicy, całkiem słusznie, ale tez tobie nic do planu szczepień innych osób.
A jeśli uwazasz inaczej to po prostu pogódź się z zakazem aborcji. W końcu jej przeciwnicy tez robią to, co uważają za słuszne. Co z tego, ze kosztem innych.

Porownujemy 9 mln obywateli Izraela i 67 milionów obywateli UK? Albo 38 milionów obywateli Polski? 9 milionów rzeczywiście można wszczepić w miesiąc ale nie 67 milionów. Plus ten milion nielegalnych emigrantów, którzy może i by chcieli się zaszczepić ale nigdzie nie figurują wiec rząd o nich nie wie. Choćby UK chciało to nie osiągnie takiego poziomu wyszczepialnosci jak Izrael.
Zastanawia mnie jedno. Nie lubisz jak ci się każe rodzic, w wątku o delegalizacji aborcji, głośno twierdzisz, ze chcesz mieć wybór i nie chcesz żeby ci ktokolwiek cokolwiek nakazywał w temacie swojego ciała i planu rozrodczego. Jednocześnie nie chcesz dać wyboru osobom, które nie chcą być zmuszane do szczepień. To w końcu tez ich ciała, ich plan na zdrowie i chyba maja prawo nie chcieć być do niczego zmuszane, tak?
Nic nikomu do twojej macicy, całkiem słusznie, ale tez tobie nic do planu szczepień innych osób.
A jeśli uwazasz inaczej to po prostu pogódź się z zakazem aborcji. W końcu jej przeciwnicy tez robią to, co uważają za słuszne. Co z tego, ze kosztem innych.
Jest takie prawdziwe powiedzenie: "Twój wybór kończy się tam gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka". Nie szczepiąc się nie podejmujesz, jak twierdzisz, decyzji tylko za siebie. Jesteś częścią społeczeństwa i wszyscy poniosą konsekwencje Twojej decyzji. Podejmując dezycję o aborcji nie wpłyniemy na życie społeczeństwa w żaden sposób.

UK ma wyższy poziom wyszczepienia niż Izrael...

@Galadriela Kto Ci powiedział, że nie testują?? Facebook czy tiktok?
Moi zaszczepieni teściowie ostatnio chorowali i nie zrobiono im testów jako, że są zaszczepieni. Zaszczepiona koleżanka też chorowała (miesiąc czasu!) i tez testu nie musiała robić, lekarz tylko zapytał czy przebyła covid już wcześniej i czy jest zaszczepiona. I tyle. Dodam, że gdy nie była zaszczepiona chorowała na covid jeden dzień.

A
Moi zaszczepieni teściowie ostatnio chorowali i nie zrobiono im testów jako, że są zaszczepieni. Zaszczepiona koleżanka też chorowała (miesiąc czasu!) i tez testu nie musiała robić, lekarz tylko zapytał czy przebyła covid już wcześniej i czy jest zaszczepiona. I tyle. Dodam, że gdy nie była zaszczepiona chorowała na covid jeden dzień.
No i pamiętajmy, że brak testu = brak ewentualnej kwarantanny = chodzimy sobie i zarażamy dalej.

reklama
Poziom wyszczepienia w UK jest wyższy niż w Izraelu, więc wygląda na to, że UK chciało i się udało. Po raz kolejny opierasz się na fake newsach.

Jeżeli porównujesz brak prawa do aborcji (czyli obowiązek rodzenia w prawie każdej zaistniałej ciąży) z obowiązkiem szczepień to musisz mieć głęboki dysonans poznawczy.

Po pierwsze moja aborcja ma wpływ tylko na mnie. Szczepienie ma wpływ na zdrowie publiczne. Podobnie uważam, że trzeba płacić podatki i realizować obowiązek szkolny, przestrzegać kodeksu karnego etc.

Po drugie ciąża (zwłaszcza powikłana) jest bardziej inwazyjna niż szczepienie.

Po trzecie połączenie tych dwóch wątków to argument bez związku. Równie dobrze mogłabyś stwierdzić, że skoro jestem za prawem do legalnej aborcji to powinnam obowiązkowo popierać prawo do samosądu czy zniesienie zakazu zabijania ludzi.

Do góry