reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia na COVID a ciąża !

Nie rozumiem czegoś takiego. Dziewczyna martwi się o siebie i swoje nienarodzone dziecko. Chce unikać kontaktu z niezaszczepionymi i ograniczyć go ze zaszczepionymi do minimum. Chce zminimalizować ryzyko zachorowania. Moim zdaniem należy się jej podziw. Martwi się o dzidzię i chce dla niej jak najlepiej. Dla mnie to coś normalnego 🤷 Jak w ciąży nie pije się alkoholu, nie pali, nie je niektórych produktów, bo minimalizuje ryzyko zakażeń bakteriami, zespołów płodowych, problemów okołoporodowych to jest to ok. Ale jak ktoś boi się zachorowania na covid i unika ludzi którzy mogą stwarzać większe zagrożenie transmisji to jest już nietolerancja 🤦 albo jak niektórzy skrajnie porównują "faszyzm". Świat stanął na głowie. Czasami wydaje mi się że ruch antyszczepionkowy i antycovidowy ma zadanie walki z systemem ponad wszystko. Ja czuję, że ludzie którzy nie szczepią się, a później chcieliby u mnie kawę pić w szczycie epidemii nie szanują mnie i moich zasad. Rozumiem tych którzy z jakiś tam powodów nie szczepią się, otwarcie o tym mówią i zdają sobie sprawę że ktoś może bać się ich, nie są nachalni i tolerują wolność innych. Nie zrozumiem tych którzy mówią: przestań, przecież to nic takiego i próbują poniekąd łamać moja wolność...
Proszę Cię czytaj uważnie bo całkowicie na opak zrozumiałaś to co napisałam. Zadałam proste pytanie a Ty zarzucasz mi nietolerancje, ruch antyszczepionkowy i antycovidovy. Zastanów się zanim napiszesz takie głupoty.

reklama
@Magda_krk Ty nigdy nie zgadzasz się z tym co napisze. I cokolwiek bym tu nie napisała zawsze to negujesz. Masz jakiś problem? Mam swoje przekonania i nic tego nie zmieni. Tak ciężko to zrozumieć? Pewnie gdybym tu napisała,że białe jest białe a zielone to zielone to też byś się z tym nie zgodziła.

Kochane! Nad tym typem szczepionki pracowano kilkanaście/dziesiąt lat. Po drugie na ten cel przekazano ogromny budżet i pracowały nad nią ogromne zespoły naukowców (więcej niż standardowo). To co zostało przyspieszone w procesie jej powstawania to biurokracja. Szybciej składane podpisy, pieczatki itp.NIE BADANIA! Covid jest nieporównywalnie bardziej niebezpieczny dla ciąży niż szczepienie. Szczepionka może nas ochronić.
Dodatkowo w trakcie szczepienia można karmić piersią, w trakcie covid *nie można

*przy ostrym przebiegu choroby, farmakoterapii czy hospitalizacji.

Poprosze o linka do badan, trwających te kilkanaście/kilkadziesiąt lat. Z odpowiednimi datami. Chętnie się z nimi zapoznam.
Bo przecież na całym świecie trąbiono, ze to nowy wirus i nic o nim nie wiadomo. Rzekomy brak wiedzy o tym wirusie był powodem zamykania granic i rujnowania gospodarek.
A tu nagle proszę, trwające kilkadziesiąt lat badania. Gdyby się ludzie o tym dowiedzieli to nie byliby ani trochę zadowoleni 😁 ze zostali zmuszeni do tak daleko idących poświęceń.

zapinanie pasów w samochodzie też łamie Twoją wolność. Baaaaa w społeczeństwie w tym kraju łamie Twoja wolność.
Uwielbiam argumenty „wolnościowców”, którzy nawet nie zdają sobie sprawy z tego, jak wyglada prawo i koncepcja wolności w demokratycznym społeczeństwie 😅

Masz wybór, czy wsiąść do samochodu czy nie.
A jak zrobią przymusowe szczepienia to gdzie tu możliwość wyboru?

Państwo nakazało maski tak samo, jak nakazało kiedyś pasy.
Państwo może dać karę za brak masek tak samo, jak za brak pasów.
Widać analogie?
Do tego ludzie po wprowadzeniu nakazu zapinania pasów mieli dokładnie takie same argumenty, jak teraz przeciwko noszeniu masek.
Ewidentnie powinnaś doczytać o koncepcji prawa i wolności w demokratycznym państwie.
Ja nosząca maskę nie zaszkodzę osobie, która z braku odpowiedniej edukacji i wiedzy odmawia jej noszenia.
Mam prawo nie wpuścić takiej osoby do domu, wezwać policję w przypadku, kiedy ewidentnie łamie prawo i zasady społeczne (np. jest bez maski w sklepie). Tak samo mogę zadzownić po policję, jeżeli ktoś zagraża swojemu życiu i zdrowiu i jedzie samochodem bez zapiętych pasów.
Niestety trzeba chronić jednostki negujące wiedzę i naukę przed samymi sobą.

Bardzo protekcjonalne podejście do innych.
Bo ty uważasz inaczej to oznacza, ze cała reszta ludzkości się myli.
Podziwiam pewności siebie. Ale nie zazdroszcze.

Nie denerwuj się, bo to nie chodzi o Twoje odmienne zdanie. Pisząc kontakt miałam na myśli fizyczny. W świecie realnym jesteś dla mnie po prostu zagrożeniem i tak to postrzegam. Nie chciałabym abyś stała bez maseczki koło mojego niezaszczepionego dziecka. Wydaje mi się że mam do tego prawo. Tak samo z moim dzieckiem nie podeszlabym do agresywnego psa🤷 w mojej ocenie jesteś niebezpieczna i unikam takich ludzi jednak nie będę próbować mówić im aby zmienili swoje postępowanie bo to bez sensu. To ja unikam zagrożeń, czy tego co uważam za niebezpieczne. Wydaje mi się to całkiem naturalne.
Gdy moje dziecko będzie zaszczepione mogę Ci nawet podać rękę. Nie ma problemu. W mojej ocenie moje dziecko będzie wtedy pod względem covida bezpieczne i nie mam problemu z tym że Ty nie będziesz się szczepić. Aktualnie jednak muszę uważać. Szczególnie jeżeli chodzi o wzrost zachorowań i sezon covidowy.

Poczekaj tylko aż będziesz musiała dziecko posłać do szkoły. Tam to dopiero jest wymiana wirusów. Bo rozumiem, ze do przedszkola nie poślesz, bo przecież każda osoba może być potencjalnie niebezpieczna.
Ulicami tez strach chodzić. Do sklepów nie wolno. Do kina.
Bo szczerze maski to jedno ale wirus można tez przenieść na włosach, odzieży.
Bez kombinezonu biohazardowego ani rusz.

Czyli nie stosujesz się do prawa i do norm społecznych. W efekcie jeżeli ktoś odmówi Ci obsługi, bo nie nosisz maski, to sama sobie ograniczyłaś wolność.
Taki paradoks myślenia „jestem wolny, mogę wszystko”.

do tego tym postem pokazałaś, że wypowiadasz się w temacie, na który nie masz pojęcia. Mimo dostępnych materiałów i źródeł ich nie śledzisz, nie znasz obowiązującego prawa.
Niestety jest taka stara zasada, że nieznajomość prawa szkodzi.

Dwa lata temu norma społeczna nie było noszenie masek i nikt się z tego powodu nie pultal. A wirusy przecież tez były.
Fascynujace jak łatwo zmanipulować ludzi.

Trzymam kciuki za to, żeby zaczęli.
przez takich ludzi prędko nie wrócimy do normalności, upadną kolejne biznesy i umrze więcej niewinnych ludzi. Dziękuje za piękną postawę ❤️
rząd zaczyna pracować nad przymusem szczepień, także powodzenia.

Pozostaje w takim razie szczelnie zamknąć granice i nikogo do kraju nie wpuszczać. Bo w całej Europie nie ma i jeszcze długo nie będzie przymusu szczepień. I dzięki Bogu.

Poprosze o linka do badan, trwających te kilkanaście/kilkadziesiąt lat. Z odpowiednimi datami. Chętnie się z nimi zapoznam.
Bo przecież na całym świecie trąbiono, ze to nowy wirus i nic o nim nie wiadomo. Rzekomy brak wiedzy o tym wirusie był powodem zamykania granic i rujnowania gospodarek.
A tu nagle proszę, trwające kilkadziesiąt lat badania. Gdyby się ludzie o tym dowiedzieli to nie byliby ani trochę zadowoleni 😁 ze zostali zmuszeni do tak daleko idących poświęceń.

Poczekaj tylko aż będziesz musiała dziecko posłać do szkoły. Tam to dopiero jest wymiana wirusów. Bo rozumiem, ze do przedszkola nie poślesz, bo przecież każda osoba może być potencjalnie niebezpieczna.

Dwa lata temu norma społeczna nie było noszenie masek i nikt się z tego powodu nie pultal. A wirusy przecież tez były.

Pozostaje w takim razie szczelnie zamknąć granice i nikogo do kraju nie wpuszczać. Bo w całej Europie nie ma i jeszcze długo nie będzie przymusu szczepień. I dzięki Bogu.
Łap link:

Okej jak dużo, ale chętnie się odniosę ❤️

1. Masz wybór, czy wsiąść do samochodu czy nie.
- Owszem, mam wybór. Ale w przypadku kontroli policyjnej osoba, która nie ma zapiętych pasów, zapłaci mandat. Jeżeli ma prawo jazdy, to po zebraniu odpowiedniej liczby punktów je straci.

2.
- Przez ludzi negujących pandemię, odmawiających noszenia maseczek, zachorowali na covid moi bliscy. Dużo ludzi straciło życie, albo źródło dochodu. Mamy pandemie chorób psychicznychTakże mam w głębokim poważaniu urażenia uczuć osoby, która jest na tyle niedouczona, żeby negować fakty i naraża swoim zachowaniem innych.
Jestem pewna siebie w tym co mówię, bo mogę podeprzeć swoje tezy badaniami naukowymi i faktami. Jeszcze nigdy nie dostałam kontrargumentu, który mon rozmówca mógł udowodnić. Jak się ma wiedzę, to warto być pewnym siebie - to powód do dumy.

3. Dwa lata temu norma społeczna nie było noszenie masek i nikt się z tego powodu nie pultal. A wirusy przecież tez były.

Dwa lata temu nie było wirusa, który sparaliżował cały świat i system ochrony zdrowia. Dwa lata temu nie było światowej pandemii, która zabiła miliony ludzi.
Mnie fascynuje, jak łatwo ludzie wierzą w każdą teorie spiskową. Zwłaszcza, że ona nawet nie mają w sobie logicznego wytłumaczenia. Niestety tu wychodzą braki w edukacji i lata bycia biernym odbiorcą papki, którą serwują media (również te niezależne).
Lata pracy w branży nauczyły mnie tego, jak łatwo można zmanipulować ludźmi, nie mając nawet racjonalnych argumentów. Fascynujące.

zresztą jeżeli ja się pomylę i noszę ten kaganiec, to czym ryzykuje? Najwyżej go zdejmę i powiem „sorry, myliłam się”

a czym ryzykuje osoba, ktora nie nosi maseczek, bo pandemia to ściemnia, a covid to grypka? Może narazić siebie lub bliskich na smierć w samotności przez uduszenie lub z powodu zakrzepu.

4
Przymus dzielimy na pośredni i bezpośredni.
Teraz ładnie to wytłumaczę:
- przymus bezpośredni polega na złapaniu delikwenta i zaszczepieniu go na siłę - tego przymusu nie będzie. Mogą za to dawać kary. Zapewne będą wysokie.
- przymus pośredni - państwo powoli będzie ograniczało przywileje osobom niezaszczepionym, czyli ktoś bez paszportu szczepień nie wejdzie np. na pokład samolotu, do restauracji, do kina, czy na basen. Nie będzie mógł odwiedzić bliskiego w szpitalu lub towarzyszyć partnerce podczas porodu. I uwaga - to się dzieje już teraz w całej Europie.

Okej jak dużo, ale chętnie się odniosę ❤️

1. Masz wybór, czy wsiąść do samochodu czy nie.
- Owszem, mam wybór. Ale w przypadku kontroli policyjnej osoba, która nie ma zapiętych pasów, zapłaci mandat. Jeżeli ma prawo jazdy, to po zebraniu odpowiedniej liczby punktów je straci.

2.
- Przez ludzi negujących pandemię, odmawiających noszenia maseczek, zachorowali na covid moi bliscy. Dużo ludzi straciło życie, albo źródło dochodu. Mamy pandemie chorób psychicznychTakże mam w głębokim poważaniu urażenia uczuć osoby, która jest na tyle niedouczona, żeby negować fakty i naraża swoim zachowaniem innych.
Jestem pewna siebie w tym co mówię, bo mogę podeprzeć swoje tezy badaniami naukowymi i faktami. Jeszcze nigdy nie dostałam kontrargumentu, który mon rozmówca mógł udowodnić. Jak się ma wiedzę, to warto być pewnym siebie - to powód do dumy.

3. Dwa lata temu norma społeczna nie było noszenie masek i nikt się z tego powodu nie pultal. A wirusy przecież tez były.

Dwa lata temu nie było wirusa, który sparaliżował cały świat i system ochrony zdrowia. Dwa lata temu nie było światowej pandemii, która zabiła miliony ludzi.
Mnie fascynuje, jak łatwo ludzie wierzą w każdą teorie spiskową. Zwłaszcza, że ona nawet nie mają w sobie logicznego wytłumaczenia. Niestety tu wychodzą braki w edukacji i lata bycia biernym odbiorcą papki, którą serwują media (również te niezależne).
Lata pracy w branży nauczyły mnie tego, jak łatwo można zmanipulować ludźmi, nie mając nawet racjonalnych argumentów. Fascynujące.

zresztą jeżeli ja się pomylę i noszę ten kaganiec, to czym ryzykuje? Najwyżej go zdejmę i powiem „sorry, myliłam się”

a czym ryzykuje osoba, ktora nie nosi maseczek, bo pandemia to ściemnia, a covid to grypka? Może narazić siebie lub bliskich na smierć w samotności przez uduszenie lub z powodu zakrzepu.

4

Przymus dzielimy na pośredni i bezpośredni.
Teraz ładnie to wytłumaczę:
- przymus bezpośredni polega na złapaniu delikwenta i zaszczepieniu go na siłę - tego przymusu nie będzie. Mogą za to dawać kary. Zapewne będą wysokie.
- przymus pośredni - państwo powoli będzie ograniczało przywileje osobom niezaszczepionym, czyli ktoś bez paszportu szczepień nie wejdzie np. na pokład samolotu, do restauracji, do kina, czy na basen. Nie będzie mógł odwiedzić bliskiego w szpitalu lub towarzyszyć partnerce podczas porodu. I uwaga - to się dzieje już teraz w całej Europie.
Cały czas podkreślasz jaką to masz wiedzę na temat covid i jeszcze do tego popartą badaniami. Ale jeszcze w żadym poście tego nie udowodniłaś.
Chyba Twoja wiedza nie jest aż tak dalekosiężna bo ja mieszkam w kraju gdzie moża odwiedzać chorych w szpitalach, można rodzić z partnerką i mozna równiez wejść na pokład samolotu. A więc takie rzeczy nie dzieją się w calej Europie.
Dwa lata, trzy lata temu jak najbardziej był covid. Są na to dowody, więc moim zdaniem pandemia jest trochę rozdmuchana przez media i rządy. Gdyby nie było środków masowego przekazu to pandemia już dawo byłaby w odwrocie. Nie zastanawia Cię fakt, że w zeszłym roku jak nadszedł czas wakacji to nagle wirus był w odwrocie i zniesiono obostrzenia? Jak tylko nagle przyszła jesień to kolejny bum i kolejna fala. W tym roku idzie to dokładnie w tym samym kierunku. Nie zastanawia Cię to dlaczego?

Cały czas podkreślasz jaką to masz wiedzę na temat covid i jeszcze do tego popartą badaniami. Ale jeszcze w żadym poście tego nie udowodniłaś.
Chyba Twoja wiedza nie jest aż tak dalekosiężna bo ja mieszkam w kraju gdzie moża odwiedzać chorych w szpitalach, można rodzić z partnerką i mozna równiez wejść na pokład samolotu. A więc takie rzeczy nie dzieją się w calej Europie.
Dwa lata, trzy lata temu jak najbardziej był covid. Są na to dowody, więc moim zdaniem pandemia jest trochę rozdmuchana przez media i rządy. Gdyby nie było środków masowego przekazu to pandemia już dawo byłaby w odwrocie. Nie zastanawia Cię fakt, że w zeszłym roku jak nadszedł czas wakacji to nagle wirus był w odwrocie i zniesiono obostrzenia? Jak tylko nagle przyszła jesień to kolejny bum i kolejna fala. W tym roku idzie to dokładnie w tym samym kierunku. Nie zastanawia Cię to dlaczego?

Tutaj nieco o covidzie (jest tez o maskachhttps://www.uptodate.com/contents/covid-19-epidemiology-virology-and-prevention
Zachęcam do lektury.

Tutaj o szczepieniach:

A tutaj możesz znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie odnośnie falowości epidemii:

Tak przy okazji. Nikt logicznie myślący nie uwierzył w to, że wirus jest w wakacje w odwrocie. Zachorowania są, ale w mniejszej liczbie. We wrześniu dzieci wrócą do szkół, ludzie do biur i znowu się zacznie. Co tu jest nielogiczne?

Tutaj nieco o covidzie (jest tez o maskachhttps://www.uptodate.com/contents/covid-19-epidemiology-virology-and-prevention
Zachęcam do lektury.

Tutaj o szczepieniach:

A tutaj możesz znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie odnośnie falowości epidemii:

Tak przy okazji. Nikt logicznie myślący nie uwierzył w to, że wirus jest w wakacje w odwrocie. Zachorowania są, ale w mniejszej liczbie. We wrześniu dzieci wrócą do szkół, ludzie do biur i znowu się zacznie. Co tu jest nielogiczne?
No tak,bo przecież teraz ludzie nie pracują.
Sama sobie przeczysz, wirus nie jest w odwrocie,ale zachorowalność mniejsza. Ale to są tylko cyferki, które ktoś Ci padaje w mediach. A czy są prawdziwe? Tego nie wiesz.

Łap link:

Juz w pierwszym akapicie jest napisane, ze badania trwały nad technologia a nie nad szczepionka na covid. Technologia a skład to dwie zupełnie różne sprawy. Technologia może być znana ale opracowanie szczepienia działającego na konkretnego wirusa to już zupełnie inna kwestia.

@jakdotegodoszloniewiem gratuluje. Jakim cudem nie jesteś doradca rządowym do spraw epidemii?
W sumie to zobaczymy co wyjdzie. Za kilka lat wszystko będzie jasne.

reklama
No tak,bo przecież teraz ludzie nie pracują.
Sama sobie przeczysz, wirus nie jest w odwrocie,ale zachorowalność mniejsza. Ale to są tylko cyferki, które ktoś Ci padaje w mediach. A czy są prawdziwe? Tego nie wiesz.
Te cyferki nie są prawdziwe. Ludzie z infekcjami nie chodzą na testy, bo boją sie kwarantanny.

To, ze liczba przypadków się zmniejsza nie jest spowodowana tym, że pandemia jest w odwrocie. W niczym sobie nie przeczę. Polecam link, który wkleiłam.

W wakacje jest mniej ludzi w biurach z uwagi na sezon urlopowy, dzieci nie chodzą do szkół, wiec nie zarażają się nawzajem, a później nie sprzedają choroby rodzicom i dziadkom.
Czemu w wakacje nie ma fali grypy i przeziębień, a zaczyna się na jesieni? Jak to wytlumaczysz?

Do góry