reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

szczepienia i badania kontrolne

ja miałąm szczepić 5- tego ale nie posłam a z przychodni póki co sie nie odzywali.
Mój M. jest przeciwny szczepieniom a ja ...:baffled::confused: nie wiem
ale ponoć jak chłopiec świńkę przechodzi w czasie dorastania może zostać nawet niepłodny więc mam zagwostkę......

reklama
No ja nie zaszczepię na pewno, bo mam w bliskim otoczeniu przypadki powikłań po tej szczepionce i się cholernie boję mimo iż do poprzednich szczepień podchodziłam powiedzmy na luzie.

z tego co wiem, to lepiej szczepić Priorixem niż MMR, ale nie wiem czy (i kiedy) zaszczepię Leosia; najchętniej kupiłabym (a z tego cow iem, w PL nie jest dostępna) osobno szczepionke przeciw śwince (dla chłopca) i różyczce (dla dziewczynki);
póki co, to Leo oprócz dawki w 1 dobie życia na wzw-B nie był na nic szczepiony; jeśli bym szczepiła, to raczej teraz, w sezonie cieplejszym, ale jakoś nam z M. wciąż nie po drodze by znów debatować nad zasadnością i wybierać którą to szczepionką zaszczepić;

My też jeszcze przed 3-cią dawką hexy, a pediatra w przychodni wzw b i tężcem straszny:confused: Też polecała priorix nie mmr, ale ja chyba tylko na różyczkę zaszczepię. A co o odrze kochane myślicie?

My nie szczepimy... Ola po swoich pierwszych dwóch szczepieniach wylądowała w szpitalu bo się zaczęła dusić i miała ślinotok... NIGDY WIĘCEJ !!!!!! Tyle co moje dziecko miało przez to stresów i badań że ja dzięuję bardzo !!!!!!!!

ja jakoś odwlekam w głowie fakt, że zbliżają się kolejne szczepienia... muszę podpytać naszego szpitalnego alergologa co mam robić, a potem się zastanowię czy to ma sens:)

reklama
dla zainteresowanych tu jest lista wszystkich istniejących szczepionek. Z tego co widze szczepionki odrebne nie sa dostepne w Polsce, ale istnieja. A moze cos przeczylam?
Przyznam, ze jak przeczytalam z czego zrobione sa szczepionki slabo mi sie zrobilo, zwlaszcza biorac pod uwage moj obecny stan...

Informacja o szczepionkach stosowanych w Polsce oraz etycznych alternatywach

Do góry