reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Symptomy zbliżajacego się porodu

Przy nocnym wstawaniu do toalety boli mnie spojenie łonowe, czy u Was występuje to samo??

Tak, tak... mnie tez boli... takze przy dluzszym chodzeniu i w ogole czasem bez powodu. Slyszalam,ze kosci miednicy sie powoli rozluzniaja by sie przygotowac na przyjscie dzidzi :-)

reklama
askkle uspokoiłaś mnie :-) To moja pierwsza ciąża i ta moja niewiedza czasami mnie przeraża. Z tym moim lekarzem to chyba też nie mogę się jakoś dogadac, albo widocznie za mało pytam. W gabinecie mam zawsze "zanik" pamięci a jak wracam do domu masa pytań nasuwa się do głowy. Ostatnio (2 lut) jak byłam u lekarza, powiedział, że jeszcze nie rodzę, szyjka długa, dobrze utrzymana, wszystko w porządku mimo konfliktu krwi (ja mam Rh -). Tylko to zwolnienie tak mnie trapi. Chiałabym, żeby dzidzia już chiała wyjśc na świat, ale czuję, że to nie tak szybko :no:

Hej dziewczyny :happy:

mam pytanie kiedys czytalam jak niektore z Was pisaly ze maja juz "skurcze" ale "nie bolesne" :confused:

jak to wyglada?? nie mam pojecia jakie jest to uczucie ... :baffled:

moze ktos potrafilby mi to wytlumaczyc ? :-)

moje maleństwo,

u mnie to tak jakby zaciskał się jakis pas na brzuchu. Staje on się na paręnaście sekund twardy i za chwilę wszystko wraca do normy. Lekarz powiedział, ze to są skurcze Braxtona-Hicksa, polegające na kurczeniu się macicy. Jeśli są bardzo dokuczliwe można brać nospę, ale ja nie biorę. Miałam też już ze 3 razy te skurcze przepowiadające - one objawiają się tak, jakby nadchodziła miesiaczka. Jeśli się mylę co do tych skurczów to proszę mnie poprawić :)

EVE a jesli chodzi o te skurcze przepowiadajace to chodzi ci o taki bol podbrzusza tak?? tak jak czasem boli w czasie miesiaczki?
a czy ta nazwa "przepowiadajace" oznacza ze to juz tuz tuz...:szok:
bo taki bol tez juz ze 2 razy mialam..

Pozdrawiam:happy:

hejka dziewczyny!
ja mialam skurcze przepowiadajace od grudnia a urodzilam 25 stycznia...takze to moze jeszcze potrwac:-)
spinanie sie macicy pod koniec ciazy ma sie tez czesto juz regularnie 24 na dobe :-)
generalnie to ja mialam wszystkie mozliwe objawy duzo duzo wczesniej a nic z tego nie wynikalo...to kwestia indywidualna...
co do spojenia łonowego mnie pod koniec bolała juz cała miednica, wszytsko mi tam strzykało, miałam wrażenie ze sie rozłaże hihih ale to normalne i bardzo dobrz jak tak jest bo znaczy ze stawy przygotowują się na rozciągnięcie, wszytsko sie poluzowuje zeby w odpowiednim momencie dzidzia sie zmiescila:-)
jestescie jeszcze przed porodem wiec polecam dokladne przecwiczenie oddychania przeponowego - to jest najlepszy srodek przeciwbolowy na skurcze w pierwszej fazie porodu (czyli tej najdluzszej i najbolesniejszej) to naprawde dziala tylko trzeba dokladnie wiedziec jak oddychac i bardzo tego oddychania pilnowac !!! powodzenia:-)

Co do skurczy przepowiadających to one mogą się pojawiać już koło 7 miesiąca, więc nie są oznaką zbliżającego się porodu. Co do lekarza- ja notowałam swoje pytania na kartce przez 2-3 tyg jakie były między wizytami. Dzięki temu zawsze wiedziałam o co zapytać. Polecam taka metodę! Bez kartki zawsze miałam niedosyt, bo w domu wpadało mi do głowy tysiąc pytań:-)

Niestety ja z tymi pytaniami u lekarza mam zawsze problem (bo jestem w Norwegii) a niestety nie znam tak dobrze jezyka i nie wiem jak nie ktore rzeczy nazwac..:baffled:
Choc od 2 wizyt mam tlumacza.. ale to mnie tylko bardziej krepuje..:szok:
Na forum jest latwiej zapytac o niektore rzeczy..:happy:heheh bo lekarz jak zacznie tlumaczyc to czasem nie moge nic z tego zrozumiec i wkoncu nie wiem czy wszystko jest wporzadku czy tez nie... ;-) hehhe

a czy ta nazwa "przepowiadajace" oznacza ze to juz tuz tuz...:szok:
bo taki bol tez juz ze 2 razy mialam..

Pozdrawiam:happy:
myślę, ze tak jak napisały dziewczyny, to tylko nazwa tych skurczy. wiadomo, że już prędzej ten poród nastąpi niż później, ale chyba nie są one taką bezposrednią przepowiednią. Ja sama, choć je czuję, myślę, że nie urodzę za szybko :no:

reklama
Cześć jestem na forum pierwszy raz. Siedzę i czytam i czytam . Jestem obecnie w 39 tygodniu ciąży od dwóch dni mam bóle menstruacyjne zastanawiam się ile takie bule mogą trwać. Ani sie nie nasilają ani nie słabną. Jak króraś z was miała podobne doswiadcze nia przed porodem napiszcie proszę.:-)

Do góry