reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Święta:-) grudzień 2010 :-)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
Futrzaczku- wystarczy sie przejść po sklepach już są ozdóbki świąteczne itp.rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)

Yeaa, yeaa, yeaa!!! :)
u nas obowiązkowo zawsze karpik z chlebem, śledź w sosie pomidorowym, barszczyk czerwony z uszkami, pierogi ruskie, pierogi z kapustą, kapusta z grochem, kluski z makiem, ciasta, kompot z suszu no i wschodnim zwyczajem (jako że babcia ze Wschodu) - obowiązkowo kutia.
u Teściów jeszcze barszcz grzybowy i ryba w galarecie.
mmmmmm już się nie mogę doczekać!!! :-)

Ostatnia edycja:
No ja mieszkam z moimi rodzicami i to do mnie i mojej mamy należy przygotować Święta. Panowie oczywiście pomagają jak mogą. Zawsze siadamy z mamą i planujemy wszystko po kolei. Spisujemy na kartce co ma być co trzeba kupić, kto będzie i jakie prezenty planujemy dla gości. Ja świąteczny nastrój poczuję już za około 2 tygodnie. Jak co roku rozpoczynam wypiek ciasteczek Bożonarodzeniowych, tradycyjnie będzie tego z 10 rodzajów. Ciastek musi być tyle by starczyło do sylwestra no i oczywiście muszę się liczyć ze złodziejami jacy grasują po spiżarni. Ciasta też pieczemy dużo bo mamy w domu łasuchów, obliczenia są proste jedna duża blacha na dzień x ilość dni wolnych czyli do 2 stycznia. Co do potraw wigilijnych to bardziej udziela się mama. W tym roku prawdopodobnie będzie na wigilii około 12 osób więc troszkę więcej trzeba zrobić. Pocieszeniem jest babcia która przyjedzie wcześniej i pomoże nam. Z potraw to koniecznie będzie barszcz czerwony z uszkami na grzybowym wywarze, pieczone pierogi z kapustę i grzybami, karp smażony, pstrąg w galarecie, ryba po grecku (ciocia przywiezie) śledzie z rodzinkami, śledzie z czosnkiem, kluski z makiem, kompot z suszu itp. Na wigilię musi być 12 potraw. A z świętami to dodatkowe jedzonko się robi jakieś mięsa pieczone sałatki, surówki i wiele innych.
Co do świąt u teściów to też mam jedne za sobą. Co prawda teściowie mieszkają z dwoma braćmi męża i już mało mają do gadania. W tamtym domu rządzi bratowa męża i jej siostra również bratowa. Dla mnie tam święta to koszmar. Barszcz z torebki, uszka mrożone, ryba jako paluszki rybne lub krewetkowe kulki. Ciasto kupne i cukierki. Masakra. I na dodatek wszyscy mieszkają na wsi i nie pracują zawodowo. Teściowa z opowiadań kiedyś sama wszystko robiła ale teraz już nie te lata i nie te siły. A młodym nic się nie chce i się nie opłaca.
Tak z grubsza wyglądają święta u mnie.

Ja tez zawsze robie wczesniej ciasteczka korzenne i robie ich tyle zeby kazdy oprocz tego ze je zje u nas to dostanie ''na wynos'' ;)Przepis wrzoce w watek kulinarny.

A ja dzisiaj w Lidlu za 40zł nakupowałam takich drewnianych cudeniek:

Zobacz załącznik 301776

To będzie nasza 4 wspólna choinka z mężusiem i chyba najbardziej podobna do pierwszej, mam z niej jeszcze sporo innych drewnianych i słomkowych gadżetów, dokupię zwykłych czerwonych i złotych bombek, ususzę pomarańcze i cytryny pokronojone w krążki - będzie cudo! O takie mam jeszcze:

Zobacz załącznik 301785

A takie cudo mieliśmy na pierwsze nasze wspólne święta w 2007:

Zobacz załącznik 301786

Ps. Futrzak w rosmanie jest już świąteczna srajtaśma z reniferami :D Obowiązkowo kupiłam!!!!

Ostatnia edycja:
reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry