reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
reklama
Chodzi o to, że jak weszło becikowe to był straszliwie mały przyrost naturalny, wszędzie o tym alarmowali. Becikowe to była czysta łapówka od Państwa za urodzenie dziecka ;-) Sobie żartuję, ale ... tak to było właściwie. Teraz sprawa się już unormowała. Nie wiem chyba ze 2 lata temu był taki bum na brzuszki. Jak szłam ulicą to co druga kobieta była w ciąży. Tak jest do teraz. Teraz już rodzi się dużo dzieci i nikogo nie trzeba do tego zachęcać żadnym becikowym. To trzeba ukrócić ;-) Kwestia przyznawania becikowego w zależności od pensji wydaje sie na miejscu oczywiście, dziwię się, że wcześniej nikt o tym nie pomyślał.
Eee tam obejdzie się bez jałmużny, poradzimy sobie.
Króliczątko podobno chodzi o słowo PODSTAWOWA OPIEKA MEDYCZNA- rozumie się przez to bezpłatna. Masz kasę na lekarza to masz duuuużo kasy- po co Ci becikowe? logisch. ;-) Moja sąsiadka pracuje w finansach szpitalnych to się zorientuję jak to w praktyce wygląda.

Ostatnia edycja:
Wiesz tu nie chodzi o to bo jeśli idę na NFZ a lekarz nie daje mi skierowanie na morfologię i podstatwowe badania moczu to ostatnie grosze wyskrobuję i idę prywatnie. Prowadzenie ciąży w prywatnym gabinecie nie stanowi o zamożności i grubości portfela, ale w naszym kraju mówi o bezradności w jakiej staje kobieta po jakości śwadczonej jej usług na NFZ. Tak jak w moim przypadku.

Wiesz tu nie chodzi o to bo jeśli idę na NFZ a lekarz nie daje mi skierowanie na morfologię i podstatwowe badania moczu to ostatnie grosze wyskrobuję i idę prywatnie. Prowadzenie ciąży w prywatnym gabinecie nie stanowi o zamożności i grubości portfela, ale w naszym kraju mówi o bezradności w jakiej staje kobieta po jakości śwadczonej jej usług na NFZ. Tak jak w moim przypadku.
Mów do mnie jeszcze.... ja to wiem przecież, mnie nie musisz tego tłumaczyć.Wiesz co? Ręce mi opadają i cycki i wszystko, nie chce mi się denerwować.

Prowadzenie ciąży w prywatnym gabinecie nie stanowi o zamożności i grubości portfela, ale w naszym kraju mówi o bezradności w jakiej staje kobieta po jakości śwadczonej jej usług na NFZ. Tak jak w moim przypadku.
dokładnie, jak słyszę ze kobiecie w ciąży mówi się np żeby przyszła na pierwsze badanie za dwa miesiące na przykład, to nóż się w kieszeni otwiera... jak tu się nie leczyć prywatnie...
wolę nie ryzykować zdrowia swojego i dziecka i wysupłać kasę na prywatną opiekę. Mimo że łatwo nie jest, bo kosztuje sporo. Ale tłumaczę sobie, że trwa to parę miesięcy, więc jakoś przeżyję, rezygnując z innych rzeczy.

więc dziewczyny idzie wam się dowiedzieć w waszych instytucjach gdzie macie wypłacane becikowe i dowiedzieć się od jakiego lekarza honorowane są zaśwadczenia. Mi pani ogólnikowo powiedziała ze od ginekologa. To dotyczy więc Poznania. Dzwońcie i dowiadujcie się więc i opisujcie odpowiedzi na forum. Pozdrawiam.

króliczątko - święte słowa.
I mi nie chodzi o ten 1000, tylko o normalne traktowanie ludzi. Przecież nie zdecydowałąm się na dziecko żeby dostać od panstwa ten marny 1000!. Ale zmienianie zasad cichaczem to w tym przypadku niesprawiedliwość społeczna i jak dla mnie złodziejstwo i znów żerowanie na najsłabszych pod pretekstem oszczędnosci,. Jeśli zmieniają się zasady, to poinformujmy o tym ludzi, których to dotyczy. Jak byłam na początku ciąży to pani w rejestracji (bo usiłowałam, bezskutecznie zresztą, chodzić do lekarza z NFZ) ode mnie się dowiedziała, że pierwsza wizyta musi być przed 10 tc... i nie do końća wierzyla... lekarz też.

Dziewczyny chodzi o to że ktoś (umyślnie, w ramach oszczędności) napisał w rozporządzeniu że kobieta ma być pod opieką lekarza podstawowej opieki zdrowotnej. Ministerstwo Pracy i polityki społeczej, a dokładnie osoby które nas szkolą w tym temacie uznają że podstawowa opieka zdrwotna to lekarze mający umowy z NFZ. Zresztą podstawowa opieka zdrowotna wynika z ustawy o NFZ i jest ona bezpłatna. Wobec tego my jako osoby realizujące ustawę mamy mówione że prywatne gabinety lekarskie to nie jest podstawowa opieka zdrowotna i osobą takim nie należy się ani becikowe ani dodatek z tytułu urodzenia dziecka....tu jest namiar na to rozporządzenie Ministerstwo Zdrowia
Ja jako pracownik nie będę przyznawać becikowemu osobą od prywatnych lekarzy (sobie tez nie przyznam) ale każdemu każe się odwoływać bo kolegia odwoławcze przepisy mają gdzieś i rządzą się swoimi prawami.

Dla mnie te ich przepisy sa śmieszne :-D

Kwestia przyznawania becikowego w zależności od pensji wydaje sie na miejscu oczywiście, dziwię się, że wcześniej nikt o tym nie pomyślał.
.

A dla mnie to głupota . że od pensji a niby dlaczego ? Ia tak wszystkie osrodki pomocy społecznej to jedno wielkie rozdawnictwo kasy dla tych którzy wiedzą jak gadac . mam koleżankę z takim . Kase wyłudzaja panienki które nie biora slubu specjalnie , facet pracuje kupe kasy zarabia a ta jeszez łazi i wyłudza id państwa:wściekła/y: A dla tych co potrzeba zwykle nie ma

A dla mnie to głupota . że od pensji a niby dlaczego ? Ia tak wszystkie osrodki pomocy społecznej to jedno wielkie rozdawnictwo kasy dla tych którzy wiedzą jak gadac . mam koleżankę z takim . Kase wyłudzaja panienki które nie biora slubu specjalnie , facet pracuje kupe kasy zarabia a ta jeszez łazi i wyłudza id państwa:wściekła/y: A dla tych co potrzeba zwykle nie ma

Też masz rację. Wiesz co musielibyśmy teraz wgłębić się w taka dyskusję, ze nie odeszłabym sprzed kompa chyba przez miesiąc. W naszym kraju wszystko jest na głowie postawione. Chodzilo mi o to że czy ma ręcę i nogi to jak becikowe dostają i Ci co zarabiają grube dziesiątki tysięcy i bida z nędzą... po czym stwierdza się, że nie ma pieniedzy i znów szuka się oszczędności. Zresztą o czym my mówimy... nie ma pieniedzy... nie chce mi się dyskutować Wywraca mi się w żołądku jak widzę biedną schorowaną dziewczynkę z ambicjami skończenia studiów, którą samotnie wychowuje matka i ZUS jej odpowiada, ze nie należy jej się renta a z drugiej strony ogladam ten gmach zusowski niczym pentagon....za ciężkie pieniądze. Powiem Wam: rzygac się chce!

reklama
Ważne!!
Dzwoniłam ponad godzinę i wreszcie dowiedziałam się. Po kilkunastu telefonach dotarłam do kompetentnej osoby. Mam odpowiedź od samej Pani Krystyny Czaplickiej-Trojanowskiej – Naczelnik Wydziału Opieki nad Matką i Dzieckiem w Departamencie Zdrowia Publicznego Ministerstwa Zdrowia. Otóż zaświadczenie lekarskie stwierdzające pozostawanie kobiety w ciąży pod opieką medyczną może wydać każdy ginekolog i będzie ważne. Nie liczy się czy to prywatny gabinet czy poradnia, która ma kontrakt z NFZ. Ma być udokumentowane prowadzenie ciąży przez ginekologa od 10 tygodnia i już!

Do góry