reklama
cholina to zwykły chwyt marketingowy, PTG jakoś jej nie zaleca
Też mi się tak wydaje, żerowanie na kobietach , które chcą jak najlepiej dla swoich dzieci to trochę nie fair moim skromnym zdaniem :/ #nieładnie !
claire1983
Zaangażowana w BB
Ja z powodu wieloletniej anemii dostałam skierowanie do instytutu chematologii. Tam bardzo kompetentna lekarka pomogła mi z tego wyjść dość szybko przy pomocy paru zasad. Witaminy miałam brać oddzielnie nie w formie jednej tabletki wiele witamin i minerałów razem bo wtedy bardzo słabo się przyswajają. Rano na cczo biorę Szelaxo SR, czyli żelazo, kwas foliowy z Wit c. Te suplementy muszą mieć Wit c żeby dobrze się przyswoić więc popijam szklanką soku pomarańczowego, z cytryny lub innego kwaśnego. Po około godzinie jem śniadanie.. Staram się bez nabiału bo niweluje działanie żelaza Po południu godzinę przed obiadem biorę tran, łyżeczkę oleju lnianego i co dwa dni Wit D. Jem jakiś owoc lub znów sok z cytryny bo lepiej się przyswajają. Lekki obiad dużo zielonego np. pietruszki, kasze, chude mięso. Bez śmietany itp. Bo żelazo się nie przyswoi. Wieczorem juz nabiał sery, maslanki, pelnoziarniste pieczywo no i magnez bo magnez uwielbia nabiał do trawienia się. Przed snem żurawina, pestki z dyni, orzechy włoskie,, winogrona że swojego ogródka.
Powiem wam że polecam taki tryb żywienia i suplemlntowania. Żelazo w górę, dobry sen, przeszło uczucie zmęczenia, zęby mi się nie psują. Ogólnie mimo 7 miesiąca ciąży mam coraz więcej energii.
W miarę możliwości stosujcie się zasad, że żelazo, kwas foliowy, oleje, tran uwielbiają kwaśne a magnez mleczne.
Powiem wam że polecam taki tryb żywienia i suplemlntowania. Żelazo w górę, dobry sen, przeszło uczucie zmęczenia, zęby mi się nie psują. Ogólnie mimo 7 miesiąca ciąży mam coraz więcej energii.
W miarę możliwości stosujcie się zasad, że żelazo, kwas foliowy, oleje, tran uwielbiają kwaśne a magnez mleczne.
ninawieczorem
Aktywna w BB
Bo suplementacja w ciązy to nic złego. Przecież po to mamy medycynę, lekarzy i naukowców, żeby nasze zycie przebiegało bardziej komfortowo i żebyśmy byli zdrowsi. Kwestią jest to, żeby suplemntować z sensem i nie zastępować tabletkami zdrowej i zróżnicowanej diety.
Joaneczka
Zaciekawiona BB
No dokładnie, nie ma sensu brać wszystkich witamin jak leci. Lepiej utrzymywać zdrową i zbilansowaną dietę, ale są składniki, które w diecie bardzo ciężko dostarczyć i takie przeba przyjmować. Wiem, ze PTG zaleca kwas foliowy, DHA, witaminę D, magnez i jod. Ja przeanalizowałam składy różnych preparatów i wybrałam mama DHA premium. Przez cała ciążą je brałam i teraz jak karmię to również biorę, za radą mojej połoznej.
ninawieczorem
Aktywna w BB
No to też masz fajną położną, która zwróciła uwagę,żeby nie przerywać suplemntacji przy karmieniu piersią. Niestety nie wszyscy lekarze czy położne o tym pamiętają, a przecież karmienie piersią to nie lada wyzwanie dla organizmu kobiety!
Stosuje mama dha + premium- dla mnie jest idealny- posiada dużą dawkę witaminy D i kwasu foliowego a przy tym zawiera naturalne oleje w tym Omega 3 i dha oczyiście, który jak wiadomo jest najlepszy dla płodu.
ależ to bardzo dziwne, że lekarza Was o tym nie informują, żeby nie przerywać suplementacji podczas karmienia piersią. Mi lekarz od razu powiedział, żeby tego nie robić, jesli podczas całej ciąży brałam mama dha premium + i nic się nie działo negatywnego z moim organizmem, a wręcz przeciwnie wszystkie badania były w normie i dzieciak urodził się zdrowy, to powinnam cały czas brać składniki do których nasz organizm się już dobrze przyzwyczaił.
reklama