Justynanana
Fanka BB :)
Moja za tydzień kończy 5miesiecy i dalej się nie obraca na brzuch. Jedynie na boczek. Palców od stópek do buzi też nie wkłada, ale rękami chwyta. Nie panikuje. Przy pierwszym dziecku był kosmos, bo napięcie mięśniowe i właśnie stres od lekarzy, rehabilitantów, że na ten czas to powinien umieć to i tamto. A w dupe z tym za przeproszeniem... Przez ten stres się traci najlepsze chwile z maluszkiem. Córcia jest zdrowa to najważniejsze. W swoim tempie sobie ogarnie wszystko.Rozumiem dlatego ja nie sprawdzam w sumie co powinien robic i kiedy, o ile widzę, że cały czas uczy się czegoś nowego to dla mnie znak, że się rozwija. Te okna rozwojowe są dosyć rozległe, np 3-6 miesięcy na jakąś umiejętność, to w sumie bardzo dużo. Mój syn nauczył się obrotu z plecków na brzuch w wieku 4 mce i tydzień, ostatnio widziałam się z koleżanką, która ma córeczkę 11 mcy i wspomniała, że jej córka nauczyła się tego jak miała 3 mce i tydzień, no ale no stress. Syn umie? Umie. I to najważniejsze. Żeby jeszcze teraz robił to w drugą stronę..