reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki 2021

Pracodawca nie chcę żebyś wracała bo za pierwsze 33dni zwolnienia on Ci płaci a później przejmuje Cię ZUS. Natomiast jak np po dwóch msc wrócisz i po kolejnym msc znowu pójdziesz na l4 to znowu pracodawca musi płacić.

A to nie jest tak że za pierwsze w danym roku 33 dni płaci pracodawca a potem ZUS? Od 1.01 znów pracodawca przez 33 dni a potem ZUS. Tak mi świta ale ciąża wypiera mi wiedzę. :D.

Dziewczyny mam pytanie dot. kontroli z zusu w trakcie L4 . czy kogoś odwiedzili ? myślicie że w czasach korony oni wgl chodzą po ludziach na L4 ?

Na działalności tak

Ja myślę, że chodzą. Inne służby i urzędy normalnie wykonują kontrole, więc może ZUS też.
Nie wiem, ja bym chyba nie ryzykowała.
I to prawda, że nie można wyjeżdżać na wakacje w trakcie L4, nawet chodzonego. Można wyjechać tylko jeśli ten wyjazd ma pomóc w rekonwalescencji.

No właśnie więc wyjazd nad morze czy w góry to rekonwalescencja. Ale na wesele bym nie szła ;D

reklama
A to nie jest tak że za pierwsze w danym roku 33 dni płaci pracodawca a potem ZUS? Od 1.01 znów pracodawca przez 33 dni a potem ZUS. Tak mi świta ale ciąża wypiera mi wiedzę. :D.

Na działalności tak

No właśnie więc wyjazd nad morze czy w góry to rekonwalescencja. Ale na wesele bym nie szła ;D
Jeśli pracodawcazatrudnia powyżej 20 osób to przez cały okres chorobowego na umowie to on wypłaca chorobowe

Limit chorobowego z zakładu pracy jest jeden na rok 33 dni także jak się go wykorzysta to już w ciągu roku zus płaci cały czas
A to tego nie wiedziałam. Jak byłam w pierwszej ciąży to praktycznie od razu miałam zwolnienie bo miałam krwiaka jak się wchłoną myślałam żeby wrócić ale przełożona mówiła żebym pozostała na l4 i myślałam że to że względu na to.

Jak tam wasze brzuszki? U mnie już widać nie da się ukryć chyba że bym coś szerokiego ubrała.

Załączniki

• IMG_20200627_080915.jpg
    IMG_20200627_080915.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 121
reklama
U mnie jeszcze nic nie widać ale jak jestem nieco grubsza. Na brzuszek ciążowy będę musiała jeszcze troszkę poczekać.

Do góry