reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2010 !!

przeważnie ginekolodzy zalecają robić te badania w połowie ciąży czyli mniejwięcej jak teraz :tak:ja jutro na wizycie dostane wypisane właśnie badania i bedzie tam glukoza do wypicia:tak:

A mi lekarka powiedziala ze mi dopiero da skierowanie na to badanie jak bede nastepnym razem na wizycie, czyli dopiero dostane w 22tyg, to pewnie zrobie je ok 24 tyg.dopiero.

reklama
No wlasnie..basen. A powiedzcie dziewczyny cwiczycie cos? Bo ja sie jakas leniwa zrobilam i ani spacerkow za wiele, chyba ze po sklepach:tak:ani basen, ani cwiczenia..w sumie duzo nie tyje ale zaczynam sie jakas ociezala robic..i odczuwam juz brzuszek chodz jest nieduzy..a co bedzie dalej?..

Ja w sumie nie cwicze, jedyne co robie to basen raz w tygodniu (bo maz mi zakazal 2 od kiedy mialam skurcze) i chodze na spacery z psiakiem 4razy dziennie:)
A tycie swoją drogą, bo choc jem tyle ile jadlam przed ciązą to mam +4,7 do przodu

Z tą krzywą cukrową to u mnie w przychodni wszystkie babki dostają - pewnie zależy od lekarza, ale to jak z badaniem cytomegalii, toxo itp. kto chce mieć pewność to robi nawet jak mu skierowania nie dają;-) Cukrzyca ciążowa to się rozwija nawet jak u nikogo w rodzinie nie ma cukrzyków - czytałam ostatnio w jakims starym Mamo to ja, że to prawdopodobnie szalejące hormony w ciąży zaburzają wydzielanie insuliny i stąd się to bierze, a że jest groźne dla dziecka, to lepiej sprawdzić czy się nie przyplątało...

Anulka - mi też się nic nie chce, chociaż myślalam o basenie, ale nawet bez niego mi się przyplątała jakaś infekcja, więc odpada dopóki sie nie podlecze i zastanawiam się czy jednak jakiś zajęć sobie nie znaleźć, bo potem jak się zrobimy baloniki, to ciężko będzie ćwiczyć:tak::tak::-D:-D

Oj to infekcje trzeba faktycznie napierw wyleczyc.
Mi lekarka powiedziala ze basen jak najbardziej, ale po basenie lactovaginal profilaktycznie.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
ja mam nadzieje, ze badania na krzywa cukrowa nie bede musiala robic.
Przypominam sobie, ze pytalam sie o to badanie mojej ginki, i powiedziala, ze jesli nie bedzie potrzeby to nie bedziemy robic.
Dlatego tez wczesniej pytalam, czy to badanie jest obowiazkowe. Moze w Polsce tak, we Wloszech nie.

hej dzieczynki
zaraz nadrobie zaległości tylko sie wyżalę bo mam dzis paskudny dzień...najpierw byłam u gina i nie słyszał na detektorze tętna płodu,niby mówi ze tak moze być ze może jeszcze za wczesnie ale ja już łapię paranoje. no a potem poszłam do pulmonologa i okazało się że mam astme i musze brać leki:baffled: normalnie się załamałam.Podobno to bezpieczne dla dziecka ale ja do tej pory nawet proszka przeciwbolowego nie wziełam....

Ja w sumie nie cwicze, jedyne co robie to basen raz w tygodniu (bo maz mi zakazal 2 od kiedy mialam skurcze) i chodze na spacery z psiakiem 4razy dziennie:)
A tycie swoją drogą, bo choc jem tyle ile jadlam przed ciązą to mam +4,7 do przodu
Oj to infekcje trzeba faktycznie napierw wyleczyc.
Mi lekarka powiedziala ze basen jak najbardziej, ale po basenie lactovaginal profilaktycznie.

Nic się nie martw - ja na początku zleciałam 3 kg z wagi (pierwszy trymestr), a ostanio tyle właśnie przytyłam w ciągu 1 miesiąca! Więc generalnie jestem na zero, ale jak zobaczyłam wagę ostatnio na wizycie to w szoku byłam, choć apetyt naprawde mi się zwiększył ostatnio:-) Np. godzinę temu zjadłam obiad i już byłam głodna, więc sobie naleśniczka usmażyłam jednego..
A basen fajna rzecz, ale niestety muszę się najpierw wyleczyć-tydzień miałam próbować clotrimazolem, a potem mam wykupić na receptę coś tam..(nie pamiętam nazwy)
hej dzieczynki
zaraz nadrobie zaległości tylko sie wyżalę bo mam dzis paskudny dzień...najpierw byłam u gina i nie słyszał na detektorze tętna płodu,niby mówi ze tak moze być ze może jeszcze za wczesnie ale ja już łapię paranoje. no a potem poszłam do pulmonologa i okazało się że mam astme i musze brać leki:baffled: normalnie się załamałam.Podobno to bezpieczne dla dziecka ale ja do tej pory nawet proszka przeciwbolowego nie wziełam....
Beti nie martw się - czasem dzidziuś tak się ułoży, że nie mogą go znaleźć żeby serducha posłuchać - u mnie fikało ostatnio jak przyłożyła detektor i widziała doktor jak mi brzuch się porusza, a tętna znaleźć nie mogła, tak jej moje maleństwo uciekało.
A leki najważniejsze, że bezpieczne dla dziecka!

to nie było usg tylko kontrolna wizyta u gina a ze chodze na NFZ to nie maja tam apratau USG tylko detektor. na USG ide 2 wrzesnia ale do tej pory to chyba zwariuje!!!

reklama
A mi lekarka powiedziala ze mi dopiero da skierowanie na to badanie jak bede nastepnym razem na wizycie, czyli dopiero dostane w 22tyg, to pewnie zrobie je ok 24 tyg.dopiero.

no tak jak pisałam dostaje się przeważnie wypisanie na to badanie w połwie ciąży czyli jak teraz np.połówkowe też się robi od 18-do 24 tc( chyba o ile się tak nie myle )co wiadomo o co chodzi jak mówie w połowie ciąży :tak:a badania zawsze robie przed wizytą czyli u mnie tak samo wyjdzie;-)bo mam co miesiąc:tak:

BETI nie martw się idź na usg co sie uspokoisz:tak:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry