reklama
ja jeszcze czekam na pierwsze kopniaczki![]()
Andzia - ja też - mój syn jest wyraźnie leniwy. Jak się położę, to się rusza, ale nie kopie.
Na zgagę pół banana na czczo. Ja mam zgagę chyba od wdychanego powietrza... bleee.... strasznie tego nie lubię
Asiax - znalazłam to:
Polecam całość artykułu, dowiesz się czego unikać aby zgagi nie było:
A to zgaga! - ból w przełyku, ciąża, dieta, imbir, Kobieta - Ciąża i macierzyństwo - poradnikzdrowie.pl
Sprawdzone sposoby
Aby złagodzić dolegliwości, możesz zażywać dostępne bez recepty leki neutralizujące nadmierną kwasowość soku żołądkowego. Sprawdź tylko (w ulotce), czy preparat mogą stosować kobiety w ciąży i, oczywiście, zachowaj umiar. Zanim jednak sięgniesz po leki, wypróbuj znane od lat sposoby na zgagę. Oto, co polecają doświadczone mamy:
- imbir – możesz jeść ciasteczka imbirowe lub pić napar z korzenia tej rośliny;
- rumianek, mięta – napar z tych ziół warto pić zamiast czarnej herbaty i kawy, które nasilają objawy zgagi.
- siemię lniane – łyżeczkę nasion zalej pół szklanki wrzątku, poczekaj, aż przestygnie, a następnie wypij (najlepiej na noc), dodając trochę ciepłego mleka lub wody; siemię powinno mieć konsystencję gęstego kisielu – wtedy stworzy na ściance przełyku szczelną warstwę ochronną;
- mleko – świeże mleko pij niezbyt tłuste – najlepiej 1,5-proc.; możesz także zastąpić je maślanką, naturalnym jogurtem lub kefirem;
- sól Vichy – w aptece możesz ją kupić bez recepty w postaci tabletek musujących. Sporządzony z nich roztwór wypijaj po obfitszych posiłkach. Sól Vichy poprawia trawienie i działa zobojętniająco na kwaśną treść żołądka.
Hejka wszystkim zgagowiczkom!Jesl chodzi o zgage w ciazy, to cale nie musi byc niestety od konkretnych pokarmow wiec raczej trudno jej uniknąc, ja mialam zgage przez 2mies i na razie odpuscila, moj maz ma zgage od lat wiec jest ciagle na lekarstwach, ale sa pewne sposoby ktore zgage łagodzą.
Co do miety, to bym podeszla sceptycznie bo ona czasem zgage nasila.
Najlepsze wg mnie i znajomych cierpiących na zgage jest zjedzenie paru łyzek ugotowanej, ale nie rozgotowanej kaszy gryczanej, najlepiej gotowac ją bez soli.
Innym sposobem jest rzucie tabletek z lnu, sa do kupienia w aptece, mozna tez kupic preparaty w saszetkach z lnu, tez chyba sa bez recepty, a len dodatkowo jest bardzo zdrowy, dziala odmladzajaco i polepsza przemiane materii, choc smak pozostawia wiele do zyczenia.
Życze powodzenia w walce ze zgagą!!
Dziewczyny, macie może coś skutecznego na zgagę, choćby na receptę, bo ja chyba zwariuję, wziełam 2 renie, wypiłam litr mleka i nic.
HELP !!!
Asiax jesli chodzi o mleko i kefiry, maslanki itp to tez czesto wzmaga zgage niestety, wiec raczej bym byla ostrozna w traktowaniu ich jako lekarstwo przeciw zgadze.
Siemie faktycznie jak najbardziej, bo ma podobne wlasciwosci jak len, ale ja osobiscie nie probowalam.Mama polecala mi za to platki owsiane. Musi byc cos neutralizującego.
Powodzonka
Hej kobity.Mnie dzis łeb boli tak ,ze szok
Asiax mnie na zgage pomaga suchy chleb posmarowany musztarda-sprawdzony sposób przez całą rodzine
Miałam jechac do tesciowej ,ale tak mnie szwagierka wku....... ze sobie daruje nerwy dzisiaj,bo napewno tez tam bedzie
Za to po południu jade zobaczyć dzidzie kolezanki-juz sie ciesze:-)
Nie wiiem jak to jest z tymi ruchami,od kiedy bedziemy je regularnie odczuwac-wie ktos?
Mi kolezanki mowilay ze regularnie odczuwaly tak od ok25tyg.
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Polcia :)
mama pełnoetatowa:-)
ja na kopniaczki również czekam ;-) ale bulgotanie czułam już kilka dni temu. może niedługo się Dzidzia odezwie do mamy.. ;-)ja jeszcze czekam na pierwsze kopniaczki![]()
G
gość 574
Gość
Hej dziewczyny!
Wstałam dziś o 10 i prawie od razu z ciężkim żołądkiem i jak jem to mi się nasila pobolewanie
Do tego męże glowa boli okropnie, a ja mam drugi dzien ciśnienie powyżej 130 (wczoraj 136/83, a dziś 131/81).:-(
Czytałam dyskusje o badaniach: ja na toxo dostałam już drugie skierowanie (pierwsze było na początku ciązy i jako, że nie przechodziłam toxo, to mam co trymestr powtarzane do końca ciąży), mocz to chyba ze 4 razy miałam, ale to ze względu na bialko w moczu i bakterie (5 skierowanie czeka), morfologię miałam już 3 razy i skierowanie na kolejną przed wizytą na 10 września. Na razie wyniki krwi są b. dobre, ale moja ginka woli mieć pod kontrolą, bo to potrafi się zmienić z dnia na dzień. Z wlasnej kieszeni to tylko za różyczke i cytomegalię płacę.
Ruchy maluszka czuję regularnie codziennie, chociaz jestem pierworódką (dzidzia mocno kopie od 18 tygodnia, wczesniej tylko bulgotanie), a nawet w nocy się przez nie budzę - bywa tak, że parę godzin jest cisza w brzuchu, ale pewnie śpi, ale jak tylko zaczynam jesć to od razu mam kopanie i wiercenie. Ale to jest tak cudowne, że może mnie stale kopać i będe szczęśliwa:-)![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
Pozdrowienia serdeczne i miłego popołudnia!
Wstałam dziś o 10 i prawie od razu z ciężkim żołądkiem i jak jem to mi się nasila pobolewanie
Czytałam dyskusje o badaniach: ja na toxo dostałam już drugie skierowanie (pierwsze było na początku ciązy i jako, że nie przechodziłam toxo, to mam co trymestr powtarzane do końca ciąży), mocz to chyba ze 4 razy miałam, ale to ze względu na bialko w moczu i bakterie (5 skierowanie czeka), morfologię miałam już 3 razy i skierowanie na kolejną przed wizytą na 10 września. Na razie wyniki krwi są b. dobre, ale moja ginka woli mieć pod kontrolą, bo to potrafi się zmienić z dnia na dzień. Z wlasnej kieszeni to tylko za różyczke i cytomegalię płacę.
Ruchy maluszka czuję regularnie codziennie, chociaz jestem pierworódką (dzidzia mocno kopie od 18 tygodnia, wczesniej tylko bulgotanie), a nawet w nocy się przez nie budzę - bywa tak, że parę godzin jest cisza w brzuchu, ale pewnie śpi, ale jak tylko zaczynam jesć to od razu mam kopanie i wiercenie. Ale to jest tak cudowne, że może mnie stale kopać i będe szczęśliwa:-)
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
Pozdrowienia serdeczne i miłego popołudnia!
morka
Fanka BB :)
No pewnieKobiety ,a stetoskopem jak słuchacie to co juz słyszycie?bo nie wiem czy sobie ten stetoskop sprawic ,czy detekto tetna płodu![]()
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
reklama