reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe Słoneczka rosną, czyli waga i inne wymiary szczęścia :)

.... hm ... w sumie to jestem przeciwna tuczeniu malutkich dzieci, ale jeszcze bardziej ich odchudzaniu ;-):-):tak:.
Każde dziecko ma jakieś ilościowe zapotrzepowanie na jedzenie, które zostało wykształcone w czasie i nie wyobrażam sobie tego, by nagle w ramach odchudzania "obciąć" mu rację żywieniową o np. 30 czy 60 ml :no:. Masakra ... już kiedyś pisałam na jakimś wątku, że te ;-) lekarze nie zawsze są takie mądre na jakie wyglądają :-D

reklama
Hania zjada 700ml mleka w tym jedna kaszke przed snem, zupkę i owoce, wiec nie uważam, zeby za duzo jadła. W nocy nie nadrabia, przesypia calą! Także o odchudzaniu nie ma mowy! :-):-):-) Niech mówią co chcą:-D

Mnie lekarka powiedziala,ze powiniem jesc 3-razy dziennie po 180ml.Zatanawiam sie z czego mam zrezygnowac skoro Dominik czasami zje 150-140ml i koniec.W nocy daje mu tylko picie,wiec niewiem jaka diete mam mu dac:dry:.Co prawda zageszczam mu mleko,ale tylko na noc,dzieki temu w nocy nie wola o nastepne.

no oczywiscie ze zadnej diety - odchudzac mozna dziecko które jest otyłe przez fatsfoody słodycze itp - ale takiego mluszka???????? hmmmmmmmmmmmm :szok:

MamaAntosia ............. twoje komentarze powalają na łopaty ........... niemal wszystkie z nutką ironii ......... buziak dla ciebie.
Jeremi podobnie jak Antoś też nie jest kluseczką. heehee a moja mama jak widzi fotki Antosia na forum to zawsze krzyczy, że to Jeremi :-D:-D

No Martusia tez dolacza do grona dzieci, ktore maja problemy z waga tyle,ze niska. Moj pediatra rowniez stwierdzil,ze mam ja tuczyc bo za malo wazy, powinna wazyc pol kilo wiecej..znow tabelki i dopasowywanie do nich na sile dzieci. Mimo,ze jestem wyrodna to sie tym przejelam..Od ostatniego szczepienia przybrala 400gram, wazy teraz 6600 a "powinna" 7100 wg lekarza

Ja nie rozumie takiego "zamykania" wszystkich dzieci w jednym worku. Jak sie idzie do lekarza z pytaniem dlaczego moje dziecko jeszcze nie siedzi a mlodsze tak, to jest odpowiedz, ze kazde rozwija sie w swoim tempie i sie nie martwic, bo wszystko jest ok.
Skoro dziecko rozwija sie swoim tempem to i przybiera na wadze i rosnie tez swoim tempem. Rozumie ze sa jakies granice i srednie, ale kucze kazde dzieciatko jest inne i ciezko tak porownywac.

Poza tym jak mozna porownaz ze soba dzieci roznych rodzicow, my z Piotrkiem mamy 178/188 wzrostu wage tez swoja ( nie bede sie chwalic jaka, ale duuuuzza :zawstydzona/y:) no i sila rzeczy Robert bedzie wiekszy i ciezszy od dziecka rodzicow majacych 160 i wazacych 50, 60 kg. :dry:

Skakanka a Tobie poprostu mala laseczka rosnie. Sama widzisz czy Martrusia sie dobrze rozwija, jest szczesliwa, usmiechnieta. Jezeli wszystko jest ok, to sie nie martw.

Co do dzieci za grubych :wściekła/y::wściekła/y:, to ostatnio wyczytalam w ktorejs z gazet dzieciowych, ze nie ma czegos takiego jak otylosc u dzieci do roku czasu ( ten rok jest umowny chodzi o dzieci nie chodzace). Poprostu do tego wieku nie nalezy sie przejmowac waga dziecka jezeli odbiega od norm. :tak:

reklama
mam przed soba najnowszy schemt zywienia
i tak
dla dzieci karmionych piersia w 6 m -cu
karmienie piersia na żądanie
posiłki dodatkowe - zupka przecier jarzynowy z dodtkiem kaszy manny (2-3g na 100 ml) - 1xdziennie

dla dzieci karmionych sztucznie
4xmleko
1xzupka przecier jarzynowy (10g gotoanego miesa (bez wywaru)
przecier owocowy lub sok przecierowy - nie wiecej niz 150 g

Do góry