Biorę się za nadrabianie! Wczoraj był dzień dziecka więc najpierw coś dla rodziców, którzy też dziećmi są, a potem coś dla dzieci. Jak wyszłam z domu o 13 tak wróciłam o 22. Bolało mnie dosłownie wszystko. Za rok wyślę tylko Starego, a ja mam fajrant bo 6 miesięczny maluch i tak nie skorzysta z niczego
Oczywiście, że jesteś tu mile widziana! Dziewczyny z granicznym terminem często są na dwóch grupach, bo różnie to z dziećmi bywa
Ja też nie znoszę zakupów. Wszystko zamawiam. Bardzo rzadko kupuję coś stacjonarnie
Widziałam na prywatnych grudniowych. Jesteś przepiękna!
Super!
Wstępnie chcę zrobić w okolicach 9 czerwca (widziałam, że w wielu miejscach nie ma problemu z zapisem z dnia na dzień). Powinnam być wtedy min. w 10+2 - ale wrzuciłam sobie jeszcze szybkie USG na 07.06 i wtedy zdecyduję bo mi się ten termin tak waha, bo jak będzie za mała frakcja DNA to nie wyjdzie
Wiesz co ta aplikacja to "Moja ciąża" mi się podoba bo ... nic w niej nie ma
masz tylko pogląd na bobasa, potem można notować kopnięcia i skurcze. Dla mnie to jest wystarczające bo te inne aplikacje często mają masę jakiś artykułów itp. mnie to w ogóle nie interesuje w 4 ciąży
Ja w ogóle piję kranówkę i nic nie filtruję. Nie widzę potrzeby. Jest spoko
Super!
Wydaje mi sie, że jest na tej liście NFZ więc pewnie tym bardziej prywatnie zalecają. No i tak dziewczyny piszą stan zapalny zęba jest zagrożeniem dla ciąży. Leczenie zębów nawet ze znieczuleniem w ciąży czy przy karmieniu piersią jest okej. Ja mam wizytę teraz 12 - u swojego stomatologa. Na NFZ nie chce mi się bawić, szczególnie że ten mój też jakby z darmo bo z pakietu lux med
Mają 7 dni roboczych
Kobiety w ciąży mają prawo do świadczeń opieki zdrowotnej i usług farmaceutycznych udzielanych w aptekach poza kolejnością.
Co oznacza „poza kolejnością”?
- świadczenia w poradniach specjalistycznych i szpitalach udzielane są w dniu zgłoszenia,
- jeżeli świadczenie w dniu zgłoszenia nie będzie możliwe, powinno być zrealizowane w innym terminie, poza kolejnością wynikającą z prowadzonej listy oczekujących,
- w przypadku świadczeń w poradniach specjalistycznych (AOS) świadczenie powinno zostać udzielone nie później niż w ciągu 7 dni roboczych od dnia zgłoszenia.
Potrzebne dokumenty:
zaświadczenie od lekarza potwierdzające ciążę i dokument tożsamości.
Podstawa prawna:
art. 47c ust. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2017 r. poz. 1938 z późn. zm.).
Super!
Z tym, żebyś się nie rozczarowała bo tak jak pisałam teraz wielu lekarzy nie puszcza serduszka w I trymestrze ze względów zdrowotnych.
U mnie jest różnie. Tzn. dwie moje pierwsze ciąże były na lajcie. Ale nie byłam na żadnym forum więc jakby dla mnie oczywiste było - seks, zapłodnienie, ciąża, poród
Teraz był oczywiście ogromny stres czy to znowu nie będzie ciąża pozamaciczna. Potem trochę za często chodziłam na USG i sama dałam sobie do głowy bo pęcherzyk z duży, zarodek bez serca, a w końcu wyszło, że jest okej. Teraz mam takie dni, że czuję że jest dobrze - rzygam, nie mam siły, wszystko mnie boli. A potem trafiam tu na forum na jakiś wątek w stylu: serce przestało bić w 8 tygodniu ciąży, objawy przeszły mi 3 tygodnie po poronieniu. Więc dostaję z schizy, że to że mam objawy, że się nasilają itd. to g*wno znaczy. Dlatego umówiłam się na to USG 7 czerwca. Jednak 3 tygodnie bez USG to dla mnie za dużo. Myślę, że jak już będzie po NIFTY i prenatalnych i będę wiedziała, że dziecko żyje, jest zdrowe to dam sobie na luz. Pytanie też kiedy zacznę czuć ruchy bo np. z synem nie czułam praktycznie całą ciąże, a z córką już od 14tc - a to jednak mnie uspokaja bardzo