Nie. Każdy lekarz w zależności od specjalizacji ma możliwość wystawiania badań pod daną specjalizację. Lekarz pierwszego kontaktu może wstawić tylko na część tych badań
@Mystriousmc o ile dobrze pamiętam o tym pisała.
Lekarze też są rozliczani z recept, skierowań i zwolnień więc nie mogą robić wszystkiego
Co do słuchania serduszka są teraz różne głosy. Kiedy byłam w ciąży w 2011 i 2015 roku już na USG w 6 tygodniu ciąży zostało mi na sekundę puszczone serduszko (obie ciąże zdrowe, bezproblemowe, donoszone). Obecnie lekarze odradzają słuchanie serca tak wcześniej ze względu na ciepło dopplera i głosy, że MOŻE (ale nie musi) być to odpowiedzialne za poronienia na wczesnym etapie. Więc ja mimo, że na ostatni USG widziałam pulsujące serduszko, że zostało zmierzone tętno zarodka, to nie słyszałam go gdyż akurat mój lekarz, jest przeciwnikiem puszczani go przed 11 tygodniem ciąży.
Wedlug najnowszej literatury medycznej serce zarodka zaczyna bić już 16 dni po zapłodnieniu (do tej pory uważano, że 21 dni). Czyli kiedy zarodek ma ledwo 3mm. Ale wszystko zależy od sprzętu, lekarza i też budowy pacjentki
Ja robiłam pappę w każdej ciąży mimo, że w pierwszej miałam niecałe 21 lat (jestem z końca roku). Dla mnie to mimo wszystko nadal bardzo ważne badanie
Powodzenia!
Będzie wątek prywatny
za jakiś czas - także będzie można się tam spokojnie otworzyć
Ja zaczęłam mieć zjazd przez brak USG co tydzień. 9 czerwca chcę pobrać krew na NIFTY i chyba umówię się na USG na 7.06 bo mam jakąś schizę, że pobiorę, a okaże się że serduszko już nie bije czy coś
Ja w każdej ciąży mam jakąś torbiel i zawsze mi się wchłania więc nawet nie zarejestrowałam ile moja ma
Super!
U mnie odwrotnie. Ja nie noszę stanika od lat i teraz muszę nosić bo od koszulek mnie bolało
Ja sobie ściągnęłam taką prostą apkę, gdzie sobie trochę odmładzam ciąże i bawią mnie te porównania
Zobacz załącznik 1532585