Aguara
Fanka BB :)
Tak powinna wyglądać szkoła dla dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi.Jest kilka grup adhd w tej szkole, w kazdej jest 8-10 uczniow. Dzieci nie sa w grupie pod wzgledem wieku tylko na zasadzie ich ogolnej wiedzy. Nasz syn pierwszy tydzien szkoly byl z 12 i 14 -letnimi chlopcami! Bo testy wykazaly ze taki poziom ma nasz syn, ale po tygodniu przeniesli go nizej, bo jednak to zbyt duza roznica wieku miedzy dziecmi :/ Teraz w jego obecnej grupie jest jeden 8-latek, reszta to 9-12 lat. Nie bardzo mi sie to podoba, tego sie wlasnie obawialam.
Nasz syn jest pod wzgledem innych dzieci mocno w przodzie dzieki pracy z babcia, poniewaz jak wiadomo jest ciezko adhd-owcom z przyswajaniem wiedzy bo koncentracja...
Maja tu pielegniarki, psychologa, logopede, kinezjoterapeute i jeszcze wielu innych specjalistow (szkola liczy 80 pracownikow), w sumie to ogromna szkola w ktorej sa trzy typy dzieci, trisomia, autyzm i trzecia to adhd. Kazda z grup jest oddzielona od siebie: dzieci typu pierwszego nie maja kontaktu np z dziecmi typu trzeciego.
Nawet maja tu konie! i basen.
Darmowy autobus ale sama szkola jest jakies 3,5 - 4 km od naszego miejsca zamieszkania, na poczatku pierwszy tydzien jezdzil tym autobusem, bo mial frajde... potem mu sie znudzilo bo podroz trwa okolo godziny!, kierowca "zbiera" wszystkich uczniow tej szkoly stad tyle to trwa... wsiadal w autobus o 7:15.. ... by rozpoczac lekcje o 8:50. Teraz kazdego dnia tesciowa zawozi mlodszego do jego szkoly na 8:30 i starszego do jego szkoly na 8:50. Potem odbiera starszego o 15:10 i mlodszego o 15:30. Zlota kobieta. Az sie boje co to bedzie jak ktoregos dnia nie bedzie mogla tego robic z jakiegos powodu, ma 72 lata...
Niedlugo dojdzie zlobek jak wroce do pracy...
Masz super teściowa, naprawde. Moja mama ma 66 lat, teściowa 57. Obie nie mają prawa jazdy, O teściowej pisałam, mama nigdy nie zaprowadziła moich córek do przedszkola, szkoły... Ostatnio wyazydzila mnie do mojej córki, że niepotrzebnie tak szybko kupiłam wózek i lozeczko i że pewnie kota woze po domu. Także fajnie że ja doceniasz. Grupy różnorodne wiekowo są Eda lepsze, w klasie gdzie jest tylko jeden rocznik dzieci nie korzystają wzajemnie z wiedzy. Te które rozwijają się szybciej tracą tak jak te które rozwijają się wolniej.