reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2018

ile macie dzieci? (licząć z tym/tymi w brzuszku;))

• to będzie moje pierwsze dziecko

Głosów: 50 50,0%
  • to będzie moje drugie dziecko

Głosów: 34 34,0%
  • to będzie moje trzecie dziecko

Głosów: 13 13,0%
  • to będzie moje czwarte dziecko

Głosów: 3 3,0%

• Wszystkich głosujących
    100
Ja też jestem na etapie glukometru i diety. Pozwala mi to wykluczyć te rzeczy które ewidentnie zawyżają. Ale mam też swoje grzeszki, gorzka czekolada, ciasto... ale sporadycznie :oops: Ostatnio na wizycie wyszło mi złe TSH więc doszedł eutyrox i tardyferon na hemoglobinę. Do tego okazało się że szyjka jest krótka, więc mam zalecone więcej leżeć, odpoczywać i nie przeciążać organizmu... bo i tak dociążony :D początkowo mnie to strasznie dobiło i złapałam doły, ale poczytałam wątek o skurczach i skracającej szyjce, tam dostałam dużo wsparcia bo nie jestem jedyna, a i od rodziny dużo motywacji i pociechy że będzie dobrze. Jak tylko coś zakłuje to się kładę i odpoczywam.

reklama
Ja też jestem na etapie glukometru i diety. Pozwala mi to wykluczyć te rzeczy które ewidentnie zawyżają. Ale mam też swoje grzeszki, gorzka czekolada, ciasto... ale sporadycznie :oops: Ostatnio na wizycie wyszło mi złe TSH więc doszedł eutyrox i tardyferon na hemoglobinę. Do tego okazało się że szyjka jest krótka, więc mam zalecone więcej leżeć, odpoczywać i nie przeciążać organizmu... bo i tak dociążony :D początkowo mnie to strasznie dobiło i złapałam doły, ale poczytałam wątek o skurczach i skracającej szyjce, tam dostałam dużo wsparcia bo nie jestem jedyna, a i od rodziny dużo motywacji i pociechy że będzie dobrze. Jak tylko coś zakłuje to się kładę i odpoczywam.
Pewnie, że będzie dobrze [emoji5]. Najgorsze, ze przy cukrzycy ciążowej wskazana jest duża aktywność a niestety nie zawsze jest to wskazane.
Ah, i na razie 2 tygodnie bez grzeszkow...[emoji5]. Glukometr dopiero od 3 dni więc też badam co mogę jeść a co lepiej odstawić [emoji5]

Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

@Veronique u nas wszystko w porzadku, zamówiłam juz mebelki do pokoiku, bo trzeba na nie trochę poczekać [emoji6] a jak u Ciebie kompletowanie wyprawki? Zamówiłas juz wózek? Ta moja cukrzyca ciążowa to chyba jednak ściema, od środy mierze cukier glukometrem i tylko raz miałam 153 (ale zrobiłam sobie pankejki z trzech łyżek cukru) a teraz ciagle mam w normie, po śniadaniu np 84, po rosole 94, po schabowym z ziemniakami i surówka 114...
A tak poza tym byłam w czwartek na wizycie u mojej ginekolog i dała mi skierowanie do poradni diabetologicznej i mały wazy juz około 1,2 kg [emoji7],

Hejka, wczoraj przytargalismy do domu komode dla małej. Łożeczka wciąż brak, myślę o dostawce. Wczoraj przyszło też zamówienie z apteki i mąż już chciał bawić się tym gilo-odciagaczem ;)
Wózek mam w częściach, w domu mam gondole, ale chciałam stelaż cały czarny i kolka jakieś inne, więc czekam aż przyjdą :)

Też mam krótka :( i miałam plamienia tydzień temu. Mała na usg (29tydzien) ważyła 1650 g :) Kawał Dziewczyny :)

Rzeczywiście cisza, może wszystkie zajęte zdrowym pichceniem [emoji6]

Przeczytałam post @Ropuszka666 o skutkach cukrzycy i się zestresowałam... ponieważ teoretycznie nie jestem w grupie ryzyka to mi w Irlandii badanie krzywej cukrowej nie przysługuje. Ale polski ginekolog też dziś powiedział, że mam tego badania zażądać, bo to standardowe i konieczne badanie wg standardów europejskich.
Kurde, muszę zadzwonić do rodzinnego w przyszłym tygodniu i chyba mu wiercić dziurę w brzuchu, żeby mi skierowanie na to dał.

Gdybys mogła mi dać znać jak się nazywa fachowo to badanie to ja tez zapytam u mnie choć nie wiem czy to nie za późno bo ja mam wizytę 21 a to już będzie 34 tydzień.[emoji17]

[emoji1283][emoji654]️[emoji654]️[emoji654]️[emoji776]1.01.2018[emoji776][emoji1286]
[emoji593]Jacob / Jakub

Gdybys mogła mi dać znać jak się nazywa fachowo to badanie to ja tez zapytam u mnie choć nie wiem czy to nie za późno bo ja mam wizytę 21 a to już będzie 34 tydzień.[emoji17]

[emoji1283][emoji654]️[emoji654]️[emoji654]️[emoji776]1.01.2018[emoji776][emoji1286]
[emoji593]Jacob / Jakub
Teoretycznie to badanie powinno być wykonane pomiędzy 24 a 28 tc. Ale nie wiem czy są jakieś przeciwwskazanie żeby zrobić później.

[emoji593]Jacob / Jakub

Glucose challenge test z tego co słyszałam

Albo glucose tolerance test

Ostatnia edycja:
Kejka, ja też nie jestem w grupie ryzyka i cukier na czczo kilka razy robiłam w lab i zawsze ok a na krzywej po 2h 157... glukometr i dieta. Nigdy bym nie pomyślała, że mi takie kwiatki wyjdą...Myślę, że u Ciebie wszystko ok, ale jak masz byc spokojniejsza to sprawdź [emoji5]

No właśnie, moja kuzynka w ciąży też miała cukrzycę, a nie znam dziewczyny bardziej dbającej o zdrowe jedzenie. Więc dla spokoju postaram się to sprawdzić. U mnie 27tc, więc teoretycznie idealny czas, żeby to sprawdzić.

No właśnie, moja kuzynka w ciąży też miała cukrzycę, a nie znam dziewczyny bardziej dbającej o zdrowe jedzenie. Więc dla spokoju postaram się to sprawdzić. U mnie 27tc, więc teoretycznie idealny czas, żeby to sprawdzić.
Tak, ja robiłam końcówka 27. Właśnie też myślałam, ze to trzeba jeść niewiadomo ile, itd. [emoji23]. A ja w sumie od początku ciąży przytylam 4 kilogramy i zonk.

Cukrzyca ciążowa jest hormonozalezna, z tego co pamiętam od progesteronu. Więc dieta przed ciąża to może nie mieć znaczenia. Ale mogę się mylić

reklama
Teoretycznie to badanie powinno być wykonane pomiędzy 24 a 28 tc. Ale nie wiem czy są jakieś przeciwwskazanie żeby zrobić później.

Chyba to.chodzi o.to ze w tym okresie sie najczesciej zaczyna i lepiej wykryc na początku niz pozniej.
No wlansie to odżywianie, ja od poprzedniej ciazy staram sie zdrowo i racjonalnie odzywiac bo od poprzedniej jak wyszly problemy z tarczyca to i z waga i zeby nie tyc musialam jesc zdrowo wiec tez myslalam ze mi to bardzo nie grozi. No niestety czesto problemy z tarczyca ida w parze z cukrzyca i na to sie juz nie ma wielkiego wplywu.

Napisane na BLN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry