reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2018

ile macie dzieci? (licząć z tym/tymi w brzuszku;))

• to będzie moje pierwsze dziecko

Głosów: 50 50,0%
  • to będzie moje drugie dziecko

Głosów: 34 34,0%
  • to będzie moje trzecie dziecko

Głosów: 13 13,0%
  • to będzie moje czwarte dziecko

Głosów: 3 3,0%

• Wszystkich głosujących
    100
Jestem po wizycie, z dzidziusiem wszystko dobrze, rośnie sobie [emoji4] no i w końcu wiem kto tam mieszka [emoji16]
1501263914-aaaaaa.jpeg

Rafałek [emoji7]

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Super wieści! Rafał bardzo ładne imię:)

reklama
Witam wieczorkiem :-) ostatni dzień wczasów i na szczęście super słoneczko było, tzn nie takie jak bym chciała ale na plaży moznabylo siedzieć i do morza wchodzić :-)
Kurcze wiecie co mnie dziś rano spotkało, poszłam umylam się rano nakładam balsam na nogi i patrze jakiś strupek z tyłu mi odpada, trzymal się na włosku więc go oderwalam a to okazał się kleszcz... Delikatna kropkę jeszcze mam po nim, na dodatek był tak mały że nie wiem czy z głową wyrwalam czy bez, chociaż potem jak położyłam na białej umywalce żeby się przyjrzeć to okazało się że jeszcze chodzi, więc chyba w całości był?

Witam wieczorkiem :-) ostatni dzień wczasów i na szczęście super słoneczko było, tzn nie takie jak bym chciała ale na plaży moznabylo siedzieć i do morza wchodzić :-)
Kurcze wiecie co mnie dziś rano spotkało, poszłam umylam się rano nakładam balsam na nogi i patrze jakiś strupek z tyłu mi odpada, trzymal się na włosku więc go oderwalam a to okazał się kleszcz... Delikatna kropkę jeszcze mam po nim, na dodatek był tak mały że nie wiem czy z głową wyrwalam czy bez, chociaż potem jak położyłam na białej umywalce żeby się przyjrzeć to okazało się że jeszcze chodzi, więc chyba w całości był?
Myślę,ze tak, cały. Proszę obserwuj czy nie masz zaczerwienienia wokół ukąszenia. Możesz odczuwać swędzenie czy pieczenie, ale ważne czy nie powstaje rumień.

Myślę,ze tak, cały. Proszę obserwuj czy nie masz zaczerwienienia wokół ukąszenia. Możesz odczuwać swędzenie czy pieczenie, ale ważne czy nie powstaje rumień.
Mam taki zamiar, w poniedziałek jak już wrócę to zamierzam przejść się do swojej doktorki, chociaż jak jestem w ciąży to nie wiem czy mnie do gina nie wyśle

A ja bym pojechała do lekarza i zgłosiła. Nie zostawiłaś go do badania? Bolerioza to straszne *****, nie wiem czy w ciazy można brać antybiotyk, ale normalnie podaje się profilaktycznie antybiotyk po ukąszeniu kleszcza.

Sent from my NEM-L21 using Forum BabyBoom mobile app

Rumień pojawia się tylko u 30% "szczęściarzy", których ugryzł zakażony kleszcz. 70% osób, które zostały ugryzione przez zakażonego kleszcza nie mają nawet zaczerwienia.

A ja bym pojechała do lekarza i zgłosiła. Nie zostawiłaś go do badania? Bolerioza to straszne *****, nie wiem czy w ciazy można brać antybiotyk, ale normalnie podaje się profilaktycznie antybiotyk po ukąszeniu kleszcza.

Właśnie nie podaje się już. Dopiero jak pojawi się rumień. I to dopiero po kilku dniach, bo jak od razu to jest odczyn po ukaszeniu tylko.

Właśnie nie podaje się już. Dopiero jak pojawi się rumień. I to dopiero po kilku dniach, bo jak od razu to jest odczyn po ukaszeniu tylko.

Wysyła się kleszcza do badania i podaje antybiotyk po wynikach, bez względu na to czy jest rumień czy nie.
Rumień nie jest żadnym wyznacznikiem, tylko 30% osób ma rumien.

Szukałam w necie i antybiotyk dają w ciazy albo od razu, albo po 6 tyg można sprawdzić czy jest zakażenie. Chciałam zostawić tylko (wstyd teraz się przyznać) jak go położyłam nabumywalce to myślałam że nie żyje i jak nagle ruszył to chciałam wziąć papier żeby go tam położyć, w tym momencie on wpadł do umywalki i prosto do dziury, tyle go widzialam

reklama
Szukałam w necie i antybiotyk dają w ciazy albo od razu, albo po 6 tyg można sprawdzić czy jest zakażenie. Chciałam zostawić tylko (wstyd teraz się przyznać) jak go położyłam nabumywalce to myślałam że nie żyje i jak nagle ruszył to chciałam wziąć papier żeby go tam położyć, w tym momencie on wpadł do umywalki i prosto do dziury, tyle go widzialam
Szkoda :( w sensie, że go nie masz.
Ale i tak bym się zgłosiła do lekarza pierwszego kontaktu co dalej z tym robić.
Znajoma właśnie jest w trakcie brania antybiotyku, planowała ciążę, ale dopóki nie wie czy nie doszło do zakażenia to musi odłożyć plany. Jeszcze 2 tygodnie antybiotyk ma brac.

Do góry