reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2018

ile macie dzieci? (licząć z tym/tymi w brzuszku;))

• to będzie moje pierwsze dziecko

Głosów: 50 50,0%
  • to będzie moje drugie dziecko

Głosów: 34 34,0%
  • to będzie moje trzecie dziecko

Głosów: 13 13,0%
  • to będzie moje czwarte dziecko

Głosów: 3 3,0%

• Wszystkich głosujących
    100
Jak sie tak zastanowilam nad tymi tygodniami to faktycznie, tak jak pisze mamaginekolog, moj lekarz zawsze mowi, ze np ciaza 12 tygodni. Dzisiaj na IP tez byla mowa, ze ciaza 16 tygodni. Cos w tym jest ;-)

Nie wiem jak ja wytrzymam lezec caly dzien. Juz bym poleciala poogarniala, pokrzatala sie...

PS. Dzidzia caly czas starsza o tydzien. Dzis miala 11 cm i wychodzilo 17 tygodni.

reklama
Ja tez nie korzystam z kalkulatora tylko liczę tygodnie od dnia kiedy miałam pierwsze usg i według wyliczonego wtedy tygodnia i dni i daty porodu.
OM olałam co by sobie nie komplikować sprawy bardziej [emoji6]

Nie ma sensu przeliczac na miesiące ;) w tym artykule co dałam, właśnie jest wyjaśnione jakie to może być mylące, jak mnie ktoś pyta który miesiąc to mówie że około 3/4 [emoji23]

Napisane na NEM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Nie przeliczam na miesiace ale dla babci i dziadków przelicznik na tygodnie nic nie mówi wiec im musze mowić w miesiącach [emoji16] Teraz mówiłam ze powoli kończę 4 [emoji16]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ja tez nie korzystam z kalkulatora tylko liczę tygodnie od dnia kiedy miałam pierwsze usg i według wyliczonego wtedy tygodnia i dni i daty porodu.
OM olałam co by sobie nie komplikować sprawy bardziej [emoji6]
Czemu komplikować? Akurat OM to najpewniejszy początek ;) bo do zapłodnienia może dojść w różnym czasie, a i wiek ciąży na USG może być różny w zależności od tempa wzrostu dziecka.
Np moja córka na pierwszym USG była młodsza o 2 tygodnie, a na ostatnim już tylko o tydzień ;)
Tak jak mamaginekolog napisała ciaza dla ginekologow zaczyna się od okresu. A że owulacja może wystąpić różnie, w zależności od długości cyklu to też przyjmuje się że ciąża jest donoszona między 38 a 40 tygodniem.

No cóż, ja się będę dalej posługiwać swoją metodą. Zawsze lubiłam matmę. Na pierwszym usg babka powiedziała mi, ze z om wychodzi jej 19.01. Na następnym usg u mojego gina z usg wyszedł mu też 19.01. Na prenatalnych jeszcze inny lekarz nie podał daty, za to podał w którym tyg i dniu jestem i to było co do dnia zgodne z moimi wyliczeniami, a wiec muszą być dobre i tyle ;). Wiec licząc że 19.01. to ostatni dzień 40-tego tygodnia, jestem teraz w 15-tym ;) co sobotę zaczynam kolejny tydzień.

U mnie to jeszcze bardziej skomplikowane bo różnica między OM a transferem wynosi dwa dni[emoji6] jedni liczą wg miesiączki inni wg transferu...

10.01.2018 czekamy na Ciebie Zosiu [emoji813]

No cóż, ja się będę dalej posługiwać swoją metodą. Zawsze lubiłam matmę. Na pierwszym usg babka powiedziała mi, ze z om wychodzi jej 19.01. Na następnym usg u mojego gina z usg wyszedł mu też 19.01. Na prenatalnych jeszcze inny lekarz nie podał daty, za to podał w którym tyg i dniu jestem i to było co do dnia zgodne z moimi wyliczeniami, a wiec muszą być dobre i tyle ;). Wiec licząc że 19.01. to ostatni dzień 40-tego tygodnia, jestem teraz w 15-tym ;) co sobotę zaczynam kolejny tydzień.
A kiedy miałaś ostatnia miesiaczke?

U mnie to jeszcze bardziej skomplikowane bo różnica między OM a transferem wynosi dwa dni[emoji6] jedni liczą wg miesiączki inni wg transferu...

10.01.2018 czekamy na Ciebie Zosiu [emoji813]
U Ciebie to wyjątkowa sytuacja :) pewnie na wiele rzeczy trzeba inaczej spojrzeć i bardziej się nad nimi pochylić :)

reklama
Mamaincogito - 12kwietnia. Babka spytała jaki mam cykl (30dni), wiec możliwe, ze doliczyła te 2dni do ustalonych 28. Bo różnica między moimi wyliczeniami a Twoimi to dokładnie 2 dni (wiec tak naprawdę znikoma ;) )

Do góry