reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczniowe mamy 2018

ile macie dzieci? (licząć z tym/tymi w brzuszku;))

• to będzie moje pierwsze dziecko

Głosów: 50 50,0%
  • to będzie moje drugie dziecko

Głosów: 34 34,0%
  • to będzie moje trzecie dziecko

Głosów: 13 13,0%
  • to będzie moje czwarte dziecko

Głosów: 3 3,0%

• Wszystkich głosujących
    100
Jestes z Pzn? Tylko Polna na ciążę problematyczna. Może lepiej sie rodzi na raszei albo w sw rodzinie ale jak cos nie tak z porodem czy dzieckiem to rozkladaja rece i wysyłają na polna

10.01.2018 czekamy na Ciebie Zosiu [emoji813]
Z okolic Poznania. Straszne boje się Polnej (rożne mówią kombinat te sprawy). Trafiłam tam jak rozpoznano u mnie endometriozę. Myślałam, że będą mnie leczyć, a oni tam tylko mówili o usunięciu wszystkich kobiecych narządów! Uciekłam gdzie pieprz rośnie i znalazłam takiego lekarza, który mi pomógł.

W związku z tym boje się ze z moimi przejściami ( trzy operacje podbrzusza i jedna cesarka, dwa poronienia) będą mnie traktować jak zdrową kobietę która jest w stanie urodzić silami natury.

reklama
No to chyba jednak pomyłka z tą glukozą. W pierwszej ciąży nie miałam cukrzycy, miałam cukier 107 już po wypiciu glukozy, czyli nisko. Rok temu badałam krzywą cukrową jak staraliśmy się o dzidzie. Wyszło jakieś 93 też po. Mam fajne wyniki jak na to, że i mama i babcia mają cukrzycę (w tym mama zaawansowaną). Dlatego zdziwili mnie, ze mam to kupić, bo chyba chcieli mi dać do wypicia :) no to będę się upierać, ze nie chcę. Niech mi palca pokłują czy co tam i tak zmierzą, nie chcę tam przesiadywać całych 2,5h na czczo z moim 4letnim żywiołem ;)

No to chyba jednak pomyłka z tą glukozą. W pierwszej ciąży nie miałam cukrzycy, miałam cukier 107 już po wypiciu glukozy, czyli nisko. Rok temu badałam krzywą cukrową jak staraliśmy się o dzidzie. Wyszło jakieś 93 też po. Mam fajne wyniki jak na to, że i mama i babcia mają cukrzycę (w tym mama zaawansowaną). Dlatego zdziwili mnie, ze mam to kupić, bo chyba chcieli mi dać do wypicia :) no to będę się upierać, ze nie chcę. Niech mi palca pokłują czy co tam i tak zmierzą, nie chcę tam przesiadywać całych 2,5h na czczo z moim 4letnim żywiołem ;)
No to już masz odpowiedź.
Masz obciążony wywiad (mama i babcia mają cukrzycę) stąd zlecenie zrobienia krzywej wcześniej.

Napisane na NEM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

No to już masz odpowiedź.
Masz obciążony wywiad (mama i babcia mają cukrzycę) stąd zlecenie zrobienia krzywej wcześniej.

To nie o to chodzi, bo mnie gin nie pytał o to wcale. Nie ma pojęcia, czy u mnie w rodzinie cukrzycę ktoś ma czy nie. Zapytał, czy była cukrzyca w poprzedniej ciąży, zanotował, ze nie i tyle. Mi się wydaje, że on zlecił zwykłe badanie poziomu cukru, tak profilaktycznie, a laborantka sierotka uznała, ze skoro mam wypisaną glukozę, to na pewno chodzi o krzywą. Nic, jutro się okaże.

Ale nie chodzi o poziom w poprzednich ciazach, tylko w poprzedniej morfologii w obecnej ciazy :-)
Mam znajoma z 2 dzieci, teraz jest w ciazy z trzecim dzieckiem i pomimo super wynikow wczesniejszych, teraz cukrzyca sie przyplatala. Niestety czasami nie ma na to wplywu. Nie ma co sie za wczasu stresowac, ale skoro istnieje ryzyko, lepiej sprawdzic.
Niestety musi to byc krew z zyly. Badanie poziomu z krwi daje obraz na oko, moze on sie roznic od tego autentycznego nawet o 30%. Co wiecej z kazdego palca mozesz miec inny wynik :-) wiem co mowie bo moja corcia ma cukrzyce. Typ 1, ale poziomy oznacza sie identycznie.

Ale nie chodzi o poziom w poprzednich ciazach, tylko w poprzedniej morfologii w obecnej ciazy :-)
Mam znajoma z 2 dzieci, teraz jest w ciazy z trzecim dzieckiem i pomimo super wynikow wczesniejszych, teraz cukrzyca sie przyplatala. Niestety czasami nie ma na to wplywu. Nie ma co sie za wczasu stresowac, ale skoro istnieje ryzyko, lepiej sprawdzic.
Niestety musi to byc krew z zyly. Badanie poziomu z krwi daje obraz na oko, moze on sie roznic od tego autentycznego nawet o 30%. Co wiecej z kazdego palca mozesz miec inny wynik :-) wiem co mowie bo moja corcia ma cukrzyce. Typ 1, ale poziomy oznacza sie identycznie.
Agulka, ale to jutro będę robić pierwszą morfologię, czyli oprócz tych wszystkich parametrów typu HGB jeszcze dorzucą poziom cukru i już?

Annie a na prenatalnych Cię nie pytał lekarz o cukrzycę u matki?
Cukrzyca, nadcisnienie i coś jeszcze to jedno ze standardowych pytań przy wyliczaniu ryzyka na prenatalnych

reklama
Mamaincogito,no nie zapytał właśnie. O wiele innych rzeczy tak - ale o to nie.
Agi.Aguullka - no tak jakoś wyszło, mój gin miał pierwszy wolny termin na stwierdzenie ciąży 19 czerwca ( ja 7-mego zrobiłam test). Zlecił mi wtedy wszystko naraz, ale że wiedziałam, że od 17-tego lipca mam urlop, to zaczekałam z badaniami, żeby nie urywać się z pracy i wszystkie naraz robię jutro,a wizytę mam za tydzień, czyli ze wszystkimi wynikami trafię akurat na drugą wizytę.

Do góry