reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczniowe mamy 2018

ile macie dzieci? (licząć z tym/tymi w brzuszku;))

• to będzie moje pierwsze dziecko

Głosów: 50 50,0%
  • to będzie moje drugie dziecko

Głosów: 34 34,0%
  • to będzie moje trzecie dziecko

Głosów: 13 13,0%
  • to będzie moje czwarte dziecko

Głosów: 3 3,0%

• Wszystkich głosujących
    100
pocieszające :) ja nie wiem czy u mnie nie bedzie wskazania do cc ze wzg na duza wade wzroku -9.5 i -8.5 badane w pazdzierniku....

nie wiem jak wolisz rodzić, ale moja koleżanka z podobną wadą rodziła naturalnie bo lekarz stwierdził że byłby problem jakby coś tam się odklejało a sama wada nie jest wskazaniem, ale ja się na tym nie znam. a pytałam ostatnio jej bo też mam wadę i zastanawiałam się czy może cesarka teraz...

reklama
@dreamscometrue jestem podobnego zdania co do ciuszków :-) ja mam też wadę i gin kazała iść mi na kontrole do okulisty... ja mam mniejszą, ale mam wrażenie, że mi się teraz pogarsza, poza tym mam też jeszcze kilka innych wskazań, o których gin wie, ale na razie nie poruszałyśmy tematu porodu. Czekam na rozwój wydarzeń, ale też jestem przygotowana na możliwość CC.

Oczywiście, że Wam pokażę co zakupiłam :D

Moja mama też była szczuplutka i wcale nie jest jakaś bardzo wysoka. A my 4300 i 4700, oba porody naturalne, sprawne.

Ostatnia edycja:
Witam :)
normalnie to już uzależnienie od was :p
Wszystkim wizytującym powodzenie :*

@dreamscometrue dzwoniłam wczoraj wieczorem do mamy czy nie chce na sobotę zrobić kopytek :D, ale zobaczymy bo mówi że u nich wszyscy na diecie...

Co do ubranek to u mnie było tak: pierwsza córa urodziła się 52 cm, po miesiącu nosiłyśmy już ubranka 68 czasem jeszcze 62, rosła jak na drożdżach i do teraz tak ma bo ma 10 lat a wzrostu prawie 150 i jest dużo wyższa niż reszta dziewczynek z klasy, ale druga córa przez pierwsze trzy miesiące nosiła ubranka do rozmiaru 62, więc u nas długo sprawdziły się te maleńkie ubranka
ogólnie jak sama zauważyłam to mogę wam podpowiedzieć że ubranka ze smyka, reserved, h&m i z Lidla są w miarę uniwersalne tzn. starczają na dłużej bo często ubranko z metką np 62 śmiało można było założyć na mniejsze dziecko i śmiało się jeszcze mieści na dziecko które z innych firm nosi ubranka już 68. Jakoś tak fajnie są uszyte
powiedz, ze kobiecie w ciazy nie mozna odmawiac :D

nie wiem jak wolisz rodzić, ale moja koleżanka z podobną wadą rodziła naturalnie bo lekarz stwierdził że byłby problem jakby coś tam się odklejało a sama wada nie jest wskazaniem, ale ja się na tym nie znam. a pytałam ostatnio jej bo też mam wadę i zastanawiałam się czy może cesarka teraz...
jeszcze nie rozmawialam z moja gin o tym. ja pojade do mojej okuliski i ja zapytam...widze wady i zalety cc....ostatnio naczytalam sie o zimnej cesarce jakie to ma przykre konsekwencje dla dziecka i samej mi sie zrobilo zimno brrr

Witam dziś!
Sama mam wadę wzroku, sporo mniejszą od Ciebie @dreamscometrue , ale czytałam ostatnio, że wada wzroku, sama wada nie jest już wskazaniem do cesarki.
"Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego wskazaniem do cięcia cesarskiego są wyłącznie zmiany zwyrodnieniowe na siatkówce – zaawansowane retinopatie i odwarstwienie siatkówki. Liczba dioptrii nie ma tu więc nic do rzeczy, bo krótkowzroczność – bez względu na stopień zaawansowania – w ogóle nie jest wskazaniem do porodu operacyjnego."
Takie coś znalazłam. No ale oczywiście musi to zbadać lekarz i to on podejmie decyzję :)

Wiecie co z tym wystarczeniem ciuszków to tez nie do końca zalezy od tego, jak duze dziecko się urodzi. Moja była całkowiecie pośrodku - 3,5kg, 53cm, a i tak rozmiar 56 był na tydzień, potem 62 starczył chyba na dwa miesiące. Ja juz kierujac się doświadczeniem wszystkim koleżankom/kuzynkom które rodziły kupowałam od razu na 68. Bo właśnie większość ma tendencję do obkupienia sie w 62, z których dziecko wyrasta wręcz w oczach ;)

powiedz, ze kobiecie w ciazy nie mozna odmawiac :D
:D :D :D

jeszcze nie rozmawialam z moja gin o tym. ja pojade do mojej okuliski i ja zapytam...widze wady i zalety cc....ostatnio naczytalam sie o zimnej cesarce jakie to ma przykre konsekwencje dla dziecka i samej mi sie zrobilo zimno brrr
Ja panicznie boję się naturalnego, z jednej strony chciałabym cesarkę ale z drugiej właśnie jak poczytałam o tym i sobie pomyślałam że po naturalnym te dwie godziny później już jesteś w stanie wstać i wszystko sama zrobić koło siebie to też mnie bardzo kusi :D

U nas ukrop się zapowiada, wiecie co ma parę sukienek (nie ciążowe) ale chodziłam w nich w ostatniej ciąży, potem długo miałam do nich uraz i po ciąży więcej ich nie założyłam a dziś nadszedł ten dzień i jedną wyciągnełam z szafy :D, a ładna jest bo taka odcięta pod biustem i fajnie się układa. Kiedyś w croppie kupiłam. Przełamałam się wreszcie :D

Normalnie zawał serca. Siedzę w pracy w lokalu sama, dopiero koło 10 ktoś przychodzi. Gorąco jak nie wiem więc drzwi otwarte i mi wróbelek wpadł do lokalu i wpadł w szał bo nie umiał wylecieć. Kurde tak zestresować ciężarną. Zanim udało mi się go wygonić to zdążył jeszcze na mnie nasr....

Ja rodziłam naturalnie i polecam, ale ja już pisałam raz, że byłam w formie przez całą ciążę i dlatego pewnie poszło tak sprawnie. Godzinę po byłam w stanie wstać, wykąpać się itd. Ale to co pamiętam do dziś to strasznie pieczenie przy robieniu siusiu :( Bo nieważne czy popękasz w trakcie czy cię natną, to i tak jest rana, a kwas moczowy naprawdę źle działa na rany :(

reklama
Ja rodziłam naturalnie i polecam, ale ja już pisałam raz, że byłam w formie przez całą ciążę i dlatego pewnie poszło tak sprawnie. Godzinę po byłam w stanie wstać, wykąpać się itd. Ale to co pamiętam do dziś to strasznie pieczenie przy robieniu siusiu :( Bo nieważne czy popękasz w trakcie czy cię natną, to i tak jest rana, a kwas moczowy naprawdę źle działa na rany :(
Ja też po porodzie trzebabyło leżeć na sali porodowej dwie godziny a potem od razu wstałam i poszłam pod prysznic. Wiesz u mnie same skurcze parte i końcówka to ok, ale najgorsze było to że miałam skurcze tak że jeden się kończył drugi zaczynał od razu a szyjka nie chciała się otwierać i tak przez 6 godzin to myślę że każdego wykończy i nie ważne jaka kondycja.

Do góry