reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2018

ile macie dzieci? (licząć z tym/tymi w brzuszku;))

• to będzie moje pierwsze dziecko

Głosów: 50 50,0%
  • to będzie moje drugie dziecko

Głosów: 34 34,0%
  • to będzie moje trzecie dziecko

Głosów: 13 13,0%
  • to będzie moje czwarte dziecko

Głosów: 3 3,0%

• Wszystkich głosujących
    100
reklama
Boszszsz cywilizacja dotarła i do mnie :D siedzę na zwolnieniu, moje drugie i za Cześć pierwszego placil pracodawca a za drugą częśc i za drugie już ZUS, ale jeszcze kasa nie wpłynęła i zastanawiałam się kiedy będzie i w jakiej kwocie. Przez przypadek odkryłam że można załóżyc profil zaufany w zusie i tam są wszystkie informacje, normalnie szok bo można sprawdzić kiedy co wpłynęło, kiedy planowana wypłata i w jakiej kwocie. Jakie składki Odprowadzane ma człowiek. Normalnie jestem w szoku
a jak go się zakłada ten profil zaufania?

Dreams, znalazłam, to był Medargin i Acard z tym że Acard brałam od samego początku ciąży, około 20 odstawiony a na tym wypisie był jego powrót ... w epikryzie mam napisane "zalecono i zastosowano leki poprawiające przepływy żylne" . Poza tym, kazali leżeć jak najwięcej na lewym boku ( wiem, co sądzi o tym mamaginekolog, ale tu akurat jest zupełnie inna sytuacja i są wskazania by do malucha dotarło jak najwięcej substancji), zwracać uwagę ba ruchy ( w sensie czy nie jest ich mniej lub słabsze). Nie wiem czy u nas nie było błędu, choć pomiary w gabinecie i szpitalu były takie same, i ten brzuszek mniejszy się za nami ciągnął, ale wszystko skończyło się dobrze, urodził się 3500 i 59 długi ;) co prawda wyglądał na mniejszego i drobnego, ale wagę słuszną miał.
Dziękuję. Acardu mi nie wdrozyla bo mam uczulenie a Medargin piję dwa razy dziennie. O tym leżeniu wiem ale przy tych różnych bólach ciężko bywa z tym leżeniem

Dziewczyny wyniki moczu mam piękne w życiu takich w ciąży nie miałam to od czego ten cholerny bol brzucha?! Tsh mam 1,7 ostatnio mialam 0,6. Myślicie że wysokie jak na ten etap ciąży? Napiszę do lekarki ale czekam na resztę wyników

ja miałam jakiś czas temu dosyć mocne bóle brzucha, takie nawet bym powiedziała jak przed okresem + do tego różne kłucia i ciągnięcia. Po posiewie okazało się, że mam jakąś infekcję z bakteriami beztlenowymi, która poza tymi bólami nie dawała żadnych innych objawów. Dostałam maść w antybiotyku i od tego momentu jest już ok. Zostały tylko te różne ciągnięcia, ale gin mówi, że przy rosnącej macicy jest to normalne. Najważniejsze żeby szyjka była długa i zamknięta :)

Też na to stawiam... Tylko boję się żebym czegoś nie zaniedbala, w sensie że boli bo coś dziecku się dzieje, no ale wczoraj byłam na wizycie...

mam tak samo dreams tlumacze sobie ze to fizjologia ale bardzo a to bardzo boje się żeby czegos nie przegapić i jak wstaje co rano i jest ok to dziekuje Bogu za każdy dzien.

odnośnie naszych bolow znalazłam to na stronie babyboom i to troche mnie pociesza może ulge wam tez przyniesie chociaż na chwile:
"
Ból więzadła obłego macicy w ciąży
Macica podczas ciąży powiększa się około 100 razy powodując silne rozciąganie rozciągnięcie mięśni i tkanki łącznej. Przez to możesz odczuwać silny dyskomfort w pachwinach, boku jak również w podbrzuszu. Może pojawiać się ostry, rwący ból, podobny do tych menstruacyjnych bądź zakwasów.

Co jeszcze wywołuje ból więzadła obłego macicy?
  • Kaszel
  • Kichanie
  • śmiech
  • Nagła zmiana pozycji ciała
  • Kopanie i poruszanie się dziecka
  • pełen pęcherz
  • ćwiczenia fizyczne
Jak można sobie pomóc, kiedy boli więzadło obłe macicy?
  • Staraj się unikać gwałtownych ruchów, zwłaszcza jeśli postanawiasz zmienić pozycję ciała
  • Kładź się na lewym boku i podpieraj brzuszek poduszkami
  • Dbaj o nawodnienie organizmu, a jednocześnie o regularne opróżnianie pęcherza
  • Odpoczywaj
  • Weź ciepłą kąpiel
  • Noś pas podtrzymujący brzuch
  • Rób regularne ćwiczenia na wzmocnienie mięśni brzucha
Kiedy zadzwonić do lekarza?
Ból związany z rośnięciem macicy jest typową dolegliwością ciążową i po prostu kiedyś minie. Jest jednak kilka sytuacji, które koniecznie powinnaś zgłosić swojemu lekarzowi. Zadzwoń do doktora, kiedy ból narasta i się pogłębia. Pojawiają się: gorączka, wymioty, nudności czy dreszcze. Boli cię podczas chodzenia albo oddawania moczu. Orientujesz się, że masz więcej upławów, być może zauważasz, że plamisz i towarzyszy ci ból w dolnej części pleców. Te objawy mogą wskazywać na infekcje, jak i na rozpoczęcie się porodu przedwczesnego."

ja miałam jakiś czas temu dosyć mocne bóle brzucha, takie nawet bym powiedziała jak przed okresem + do tego różne kłucia i ciągnięcia. Po posiewie okazało się, że mam jakąś infekcję z bakteriami beztlenowymi, która poza tymi bólami nie dawała żadnych innych objawów. Dostałam maść w antybiotyku i od tego momentu jest już ok. Zostały tylko te różne ciągnięcia, ale gin mówi, że przy rosnącej macicy jest to normalne. Najważniejsze żeby szyjka była długa i zamknięta :)
Nie strasz mnie mam dosyć bakterii w tej ciąży [emoji54] robilam wczoraj wymaz, zobaczymy jak posiew

reklama
odnośnie naszych bolow znalazłam to na stronie babyboom i to troche mnie pociesza może ulge wam tez przyniesie chociaż na chwile:
"
Ból więzadła obłego macicy w ciąży
Macica podczas ciąży powiększa się około 100 razy powodując silne rozciąganie rozciągnięcie mięśni i tkanki łącznej. Przez to możesz odczuwać silny dyskomfort w pachwinach, boku jak również w podbrzuszu. Może pojawiać się ostry, rwący ból, podobny do tych menstruacyjnych bądź zakwasów.

Co jeszcze wywołuje ból więzadła obłego macicy?
  • Kaszel
  • Kichanie
  • śmiech
  • Nagła zmiana pozycji ciała
  • Kopanie i poruszanie się dziecka
  • pełen pęcherz
  • ćwiczenia fizyczne
Jak można sobie pomóc, kiedy boli więzadło obłe macicy?
  • Staraj się unikać gwałtownych ruchów, zwłaszcza jeśli postanawiasz zmienić pozycję ciała
  • Kładź się na lewym boku i podpieraj brzuszek poduszkami
  • Dbaj o nawodnienie organizmu, a jednocześnie o regularne opróżnianie pęcherza
  • Odpoczywaj
  • Weź ciepłą kąpiel
  • Noś pas podtrzymujący brzuch
  • Rób regularne ćwiczenia na wzmocnienie mięśni brzucha
Kiedy zadzwonić do lekarza?
Ból związany z rośnięciem macicy jest typową dolegliwością ciążową i po prostu kiedyś minie. Jest jednak kilka sytuacji, które koniecznie powinnaś zgłosić swojemu lekarzowi. Zadzwoń do doktora, kiedy ból narasta i się pogłębia. Pojawiają się: gorączka, wymioty, nudności czy dreszcze. Boli cię podczas chodzenia albo oddawania moczu. Orientujesz się, że masz więcej upławów, być może zauważasz, że plamisz i towarzyszy ci ból w dolnej części pleców. Te objawy mogą wskazywać na infekcje, jak i na rozpoczęcie się porodu przedwczesnego."
Boli mnie podczas chodzenia i oddawania moczu...ale wynik moczu bdb

Do góry