reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

reklama
W ogóle przyznam się Wam że prawie nic nie wiem o tych szczepieniach... MiMeMi co to jest MMR?
Ja przy starszej córce tez za dużo o niej nie wiedziałam. Wchodziła ona dopiero na rynek. Lekarz bardzo mnie namawial aby nią szczepić. Więc płaciłam i szczepiłam. Przy drugiej córce szczepionka była już darmowa i obowiązkowa. Troche się jej bałam, ale obyło się bez powikłań. Mam nadzieje że teraz będzie podobnie. Na rotawirusa szczepic nie będę. Moje córki chorowały, leżały w szpitalu z powodu odwodnienia ale mimo wszystko wole chorobę niż za dużo szczepien.

uwaga uwaga, nie da sie ukryc, ze pomiedzy nozkami cos jest CHLOPAK !!!!! jestem w szoku bardzo sie cieszymy,
Gratuluje cudne wieści , fotka synka piekna.

Niestety ponad okazalo sir, ze zarowno u jednego i drugiego mielismy stulejke, jak to jest naprawde?
Ja syna nie miałam ale mój brat musiał prywatnie w dorosłym życiu robić zabieg bo nie mógł z tego powodu współżyć . I to samo było u brata mojej koleżanki. Ja słyszałam że przy każdej kąpieli należy opuszczać napletek. Ale nigdy w temat się nie zagłębiałam.

Dzień dobry,

@Czoperka MMR to szczepionka na Odrę, świnkę i różyczkę. Znalazł się kiedyś lekarz który stwierdził, ze może ona być związana z autyzmem u dzieci. Został zawieszony. Ile w tym prawdy jest to nie wiem, ale gdzieś tam do w głowie siedzi i tak, jak ze wszystkimi szczepionkami, się boję, pewnie jak każdy rodzic.

@maryqska super zdjęcia. Fotograf to fotograf, ale model super się też spisał ;-)
My się na popularność imion nie patrzyliśmy zaupelnie ale widzę, ze Adasie są na fali :-)

Witam

Marqyska piekne fotki i gratuluje wizyty;)

Ktos dzis wizytuje?

Szczepionki to ciezki temat ehhh...
Przeraza mnie mysl szczepienia jak i nie szczepienia...;(
Z corka niemialam swiadomosci i powiklaniach,
Ja bede szczepila ale bede troche opozniala...by dziecko poradzilo sobie z ta szczepionka...

Corka jeszcze spi, dzis ostatni dzien takiego spania;)

Dziewczyny ja wolalam miec druga corke bo mysl o tym napletku mnie przeraza!:/
Niemam pojecia jak obsluzyc chlopca heh

Mi kazano u syna obsuwać napletek, ale nie na siłę, pomału ile się da, ale syn strasznie tego nie chce i jakoś to zostawiliśmy, a napletek nadal ma, na bilansie 2latka powiedzieliśmy, to podobno ma jeszcze czas.
Przy drugim zamierzam obsuwać od razu, nie zostawiać tak jak z pierwszym synem.

Aniay wspolczuje przejsc z szefem.. ja co prawda tez pracuje I mam momenty ze mi sie najzwyczajniej w swiecie nie chce, ale musze przyznac szczerze ze na szefa nie moge narzekac bo we wszystkim idzie mi na reke. Jak mam pozniej przyjsc bo mam badania, jak mam pracowac z domu bo nie mam sily dojezdzac itp

Marysqka gratuluje kochana, piekne zdjecie udalo sie lekarce uchwycic! : ) I witam w klubie zagwostek imion meskich. My tez sie ciagle zastanawiamy. Ale Adas I Gabrys sa bardzo ladne I miedzynarodowe.

My szczepilismy mlodego 5w1 czy 6w1 (juz nie pamietam) I na menigo, pneumo, rota, nic sie nigdy nie dzialo zlego na sczescie. Na odre swinke rozyczke tez szczepilismy Priorixem jak napisala MiMemI bo ma lepszy sklad niz ta refundowana. Najwazniejsze to przestrzegac zasady ze dziecko sie szczepi tylko jak jest zdrowe I silne. Jesli cokolwiek nas niepokoi to skonsultowac z pediatra I lepiej odlozyc na kolejny miesiac niz zastrzepic slabe dziecko.

Z chłopcem wg mnie lepiej odciągnąć, delikatnie, nie pozostawiać sprawy samej sobie. Krzywdy dziecku nie zrobimy. My też mieliśmy stulejke, w panice wylądowaliśmy U neurologa w Krakowie, 150 zł za wizytę A on mówi że to normalne. U szwagra nie odciągali i mały miał stan zapalny, nie mógł się wysilać, bolało i lekarz musiał się tym zająć.
Super zdjęcia synka.
Ja dziś po południu jadę na polowkowe do Dąbrowy Górniczej.

Marysqa cudne zdjęcie i jakie paluszki maleńkie. Ja dziś liczę na podobne widoki. O 13.10 usg.[emoji3]
Od rana już sobie miejscach znaleźć nie mogę więc zabrałam się za przetwory z buraków -z 8 kg już obgotowalam i obralam i do jutra w marynate.
Co do małych siurkow antos jak był malutki miał kilka razy stan zapalny -mocz tak jakby zatrzymywał mu się pod napletkiem i robił się taki balonik. Jak miał ok 2 latka zaczęliśmy delikatnie odciągnąć lekarz chirurg stwierdził że to nie jest stulejka a bardziej sklejka i smarowalismy diprogentha.

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
A wracając do szczepień to Nikoś jako wcześniak miał za darmo 5w1 plus pneumokoki. Wbrew pozorom 5w1, czy 6w1 jest "łagodniejsza" od tradycyjnych i wcześniaki dostają taką. Dodatkowo dokupiłam rota. U nas na szczęście bez żadnych NOPów.
@Czoperka po 12mc jest pierwsza szczepionka żywa- Odrą, świnka, różyczka- są dwa rodzaje- starsza mnr lub nowsza Priorix. Obie zrobione na kurzych jajach. Mój synek ma alergię na jaja i mleko, dlatego również był szczepiony w krakowskim szpitalu na oddziale- oczywiście priorixem, bo ma zdecydowanie lepszy skład.
Tak jak któraś to napisała. Szczepionki nie są problemem, najgorzej podać szczepionkę osłabionemu, choremu dziecku. Wtedy może dojść do tragedii. Ja nie szczepię, jak nasz pediatra jest na urlopie itp
u nas pediatra też się tak wypowiadał że do roku ściągać tylko tyle ile się da nic na siłę po roku ładnie już schodzi.tez się nasluchalam że lekarz dziecku ściągal na siłę i było zapalenie. masakra.

co do szczepień to do mam zainteresowanych coś mi się obilo o uszy że pneumo maja być od stycznia darmowe już ale nie wiem czy to pewne info.

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry