reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczen 2011

Antek był szczepiony Euvaxem ...Engerixa nie dostarczylismy tak wyszło niestety i teraz tez bedzie Euvaxem bo nie miesza sie o dtp nie wiedziałam..

reklama
Julka wow ale gigantem jest Twój Kamilek. Gratuluje dzidziolka w brzuchu.

U nas z usypianiem jest tak, ze póki Ala czy Piotrek nie zasnie musimy byc w pokoju i udawac, że spimy, ale tak poza tym to Ala do rana śpi.

szczepionka błonica, tężec, krztusiec jest szczepionką żywokomórkową DTP która powoduje więcej skutków ubocznych i ewentualnych powikłań niż szczepionka martwa DTaP. za dopłatą (chyba 70 zł) zrezygnowaliśmy ze szczepionki żywej na rzecz martwej.
WZW typu B-trzeba bardzo uważać bo w niektórych punktach szczepią jeszcze Euvaxem (szczepionka wycofana na całym świecie ze względu na dużą zawartość rtęci i niebezpieczną) pierwsza dawka jest już po urodzeniu, zobacz czym szczepili Antka. zamiennik to Engerix lub Hepavax-również za Hepavax dopłacaliśmy w przychodni, bo w szpitalu akurat Euvax wycofany i mieliśmy Hepavaxem.

ja akurat temat szczepień miałam przerobiony bardzo dokładnie, miałam też sensowną położną na SR która właśnie pokazywała jak ROZSĄDNIE podejść do tematu bez przeginania w żadną stronę

Dziękuję za pomoc raczej na takie samo rozwiązanie zdecyduję się drugim dzieckiem, chce właśnie wykluczyć te żywokomórkowe szczepionki i te zawierające rtęć ale nie chce tych skojarzonych 5 czy 6 w 1. Dokładnie takiego rozwiązania szukałam :-)

joasienka a jak nabyłaś te szczepionki DTPa?
zakupiłaś u siebie w przychodni?

u nas wszystkim pociskają pentaxim 5 w 1 czy dziecko zdrowe , czy chorowało ,z tego co wiem to ona jest skojarzona ale nie oczyszczona ( nie aceluralna)

u nas jest tak że jak pierwsze było to szczepienie w serii to poinformowałam że chcę dopłacić za acekularną. wcześniej tylko pytałam w przychodni czy muszą zamówić czy mają na miejscu bo będę taką brać. i jak przyszłam z Alcią na szczepienie to już pielęgniarka miała przygotowaną tą szczepionkę. to samo z WZW-B.
a potem już górki bo jak raz tą zaszczepiłam to potem już taka sama.
szczepionki 5w1 i 6w1 są płatne więc u nas nie ma opcji żeby wciskali, chyba że Michał ze względu na przebytą chorobę ma za darmo

witam!!
dawno mnie tu nie było:zawstydzona/y::zawstydzona/y:

julka - gratuluję ciąży!!:-D

mona - tobie gratuluję synka:-)

My szczepiliśmy tymi skojarzonymi właśnie i na rotawirusy
Co do spania w nocy, Kamil przespał pierwszą noc (nie chciał butelki) jak miał 14 m-cy, od tego czasu jest coraz lepiej:-D (jedynie jak szły mu zęby była masakra)chodzi spać ok 21 i śpi tak do 7-8, budzi się czasem na picie. Odkąd wróciłam do pracy zaczął spać ze mną, przez te zęby właśnie i tak zostało do dziś:zawstydzona/y: Co do pieluch - w domu nie nosi, ale często mu się zdarza nasikać, gdzie nie trzeba:wściekła/y: i czasem myślę, że dam sobie spokój, aż będzie ciepło i wtedy będzie cały czas w majtkach biegał - może szybciej załapie..

reklama
Do góry