reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Stopa końsko-szpotawa

reklama
Witam wszystkich,

Czy ktoś zna jakiegoś dobrego lekarza ortopedę we Wrocławiu który specjalizuje się w sks??
jestem jeszcze w ciąży, dzisiaj na badaniu 3D/4D zobaczyłam powykrzywiane stópki mojej małej księżniczki i jestem przerażona, nie wiem co mam teraz robic i myśleć. Chce się skontaktować z ortopedą może powie mi jak mam się przygotować, co robić...
Chce się dowiedzieć dlaczego tak się stało, czy coś zrobiłam nie tak...
Bardzo proszę o kontakt wszystkie mamy dotkniętę tym schorzeniem.

Witam!!!
Właśnie przeglądam forum i trafiłam na ten wątek:) Jestem mamą prawie 2-letniej Natalki która urodziła się z dwiema stópkami końsko-szpotawymi. Jej wada zakwalifikowała sie do jednej z najcięższych klas-stopy twarde. Jesteśmy już po gipsach, przecięciu ścięgien Achillesa i szynie Denis-Browna oraz operacji.Dzisiaj Natka chodzi w bucikach ortopedycznych, a blizny po opreracji są cieniutkie i prawie niewidoczne. Dla mam szukających dobrego lekarza polecam dr Szybińskiego z Wrocławia. Lekarz przyjmuje prywatnie na ul. Gajowickiej i na kasę chorych w szpitalu na Borowskiej.Jest najlepszym specjalistą w woj. dolnośląskim.Dla mam które jeszcze u niego nie były rada: lekarz ten jest dosyć specyficzny taki troche dr House:-),ale naprawdę jest godny polecenia, dowodem na to jest moja córcia:tak:

Witam.
Ja rowniez urodzialm sie z ta wada.Na szczescie nie mialam operacji, tylko od 3 tyg zycia(bo w tedy rozpoznano wade) nosilam przez pol roku gips na nogach. Ja mialam obie stopy z ta wada..Trzymam kciuki za wasze dzieci.Pozdrawiam

Ja mam wciąż nadzieje, że okaże sie przy narodzinach naszej Wiktorii, że jednak ma zdrowe proste nóżki ale wszystko okaże sie po porodzie... Jeszcze 10 tygodni i się dowiem :-)

Bogusia u mnie na USG 2 razy wyszło, że córeczka ma z nogami ten problem, na przed ostatnim USG przed porodem nadal było to widoczne, a urodziła się zdrowa. Może i twoje maleństwo nie będzie miało tego problemu:-)

moja córka tez niby urodzila sie z sks a potem okazało sie, ze to 'tylko' przywiedzenie przodostopia, miała kilka gipsów i szyne a teraz juz ok
jakby ktos byl zainteresowany to mam do sprzedania buty bebaxy z szyna. Buty zakupione w łodzi rozmiar 10 i 1/2 (ok 10 cm wkladka). córka dlugo ich nie uzywała, moze 2 miesiace i to głównie na noc tak wiec i buty i szyna sa w dobrym stanie. jak ktos zaintersowany to moge wysłac zdjecia
sprzedaje bo corka juz wyrosla z nich a poza tym stopy sa juz wyleczone

Witam,
Mój syn urodził się z sks, 3miesiące były gipsy, przecięcie ścięgna, gips na 2x po 3tygodnie i szyna denisa browna. My leczymy się u dr Sułko, miły człowiek i bardzo dobry specjalista.

Witam. Chciałabym dołaczyc sie do tematu, gdyz moj synek rowniez urodzil sie z ta wada nozki.
na dzien dzisiejszy ma ponad 9 miesiecy i dzielnie bierze sie za chodzenie.
jak mial tydzien to trafilismy do Prof Napiontka do poznania. maly mial zalozonych w sumie 6 gipsow naciete sciegno achillesa po czym dostal szyne denis browna.
przez 3 miesiace mial je non stop na nozkach. od lipca ma tylko na noc. nozka juz jest prawidlowgo ulozenia z tym, ze stopka jest krotsza od tej zdrowej. najwazniejsze, ze bedzie chodzil.
kolejna wizyte mamy w marcu jak juz maly bedzie umial dobrze sam chodzic.
jak po porodzie dowiedzialam sie, ze cos jest nie tak to sie zalamala, ale z czasem oswoilam sie z ta mysla i juz jest ok a synek super sobie radzi z ta szyna :)

reklama
kalinka- tez byłam załamana po porodzie, gdyż nie miałam pojęcia o wadzie małego a o stopach końsko- szpotawych niestety nigdy wcześniej nie słyszałam.

Dobrze zrozumiałam, że tylko 3miesiące nosiliście szynę (bez przerwy) ?
U nas jest problem bo mały strasznie się złości, jest ruchliwym dzieckiem i przeszkadza mu ta szyna. Do tego cały czas z jednaj nóżki spada mu bucik, tylko z tej jednej (gorszej) ;/ a ja dostaje szału !!!

Ostatnia edycja:
Do góry