reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Stopa końsko-szpotawa

U nas 3 miesiace po 23 h, potem co miesiac o 1h krócej. Teraz Maly ma 8 miesiecy i dopiero od dwoch dni 4 godziny bez szyny. Trochę to blokuje rozwój, takie mam wrażenie. W szynie nie może stawać, więc staram się ten czas bez niej jakos maksymalnie wykorzystać. Dopiero odkrywa, ze jak sie przytrzyma moich rąk to może stanąć, póki co kompletnie niestabilnie. O stawaniu przy czymś na razie nawet nie pomyślał. U nas byl 3ci stopien wady.
My też mamy trzeci stopień wady. Po Twojej informacji, co do czasu szynowania, domniemam, że leczycie się w Poznaniu. Dobrze przypuszczam?

reklama
Dziewczyny ja trochę zmienię temat. Chce zacząć powoli robić wyprawke. Doczytalam sie w wcześniejszych postach ze do ubrania polspiochy bez stopek i spodnie a czy pajacyki bez stopek tez beda ok wejda? Tam nozki? Czy rożek bedzie mi potrzebny? Jak kapaliscie swoje pociechy, ktore mialy gipsy? Czy gips jest gruby? Jak z rozmiarami jakie brac na początek?

Przy szynie ważne jest aby półśpiochy i pajacyki były bez stópek i najlepiej rozpinane po całości w kroku. Przy gipsach zakładałam normalne, cienkie, bawełniane, tylko większe. Do szpitala wzięłam dwa rozmiary - 56 cm i 62 cm. Rożek się przyda. Synka, gdy miał gipsy, myłam na przewijaku płatkami kosmetycznymi. Przy zmianie gipsów ważna jest higiena nóżek i stópek. Należy je dokładnie umyć i nawilżyć oraz wyczyścić przestrzenie między paluszkami. Ja korzystałam przy tym z patyczków do uszu.

franamama no wlasnie ta z bucikami Mitchella, no to teraz mam nad czym myslec, chociaz ten lekarz wszystkim maluchom ta szyne zaklada, na ostatniej wizycie tez przed nami byl bobas i ta szyne mu zakladali, tylko szybko mi sie zmyli i nie zdazylam ich 'zaczepic'.

KropeczkaAntek ja zakladalam body i zwykle spodenki dresowe tylko bez sciagaczy, bo pajace byly dla mnie nie praktyczne, ale jak komu wygodniej a rozek dla nas najwygodniejszy byl usztywniany ,aly sobie swobodnie nozki trzymsl zeby nie wisialy
A co dp gipsow to wygladaja ma ciezkie, ale my poprosilismy o luski do domu zeby zwazyc, bo nawet na kontroli u pediatry waza i mierza malego to zeby waga byla miarodajna, i zwazylismy i wazyly lekko ponad 200 g obie luski

A dlaczego tę właśnie szynę poleca? Jakie są jego argumenty? Ciekawa jestem, czy ten dr zna inne modele szyny dobbsa i szynę mitchella? Nasz polski lekarz poleca, a sam Dr. Matthew Dobbs nie zaleca tej szyny dla tak małych dzieci. Mamka48 Wy nie mieliście gipsów, tylko łuski? Jaką metodą leczy Was doktor?

My normalnie gipsami pelnymi, metoda Ponsetiego, tylko przy zmianie gipsow wzielismy poprzednie te porozcinane czyli takie luski
Nasz lekarz zna inne szyny bo nam mowil o nich lecz jego argumenty brzmialy tak: te szyny sztywne i dobbsa porownal do samochodu- tym i tym sie da wyleczyc , tylko chodzi o komfort, sztywne szyny sa jak maluch a dobbs jak mercedes, calkiem inny komfort noszenia,
ze w tym dobbsie dziecko ma pelen zakres ruchow a nie sztywno trzyma nozki w szynie co powoduje dyskomfort, kazal sobie poogladac filmiki w necie, no to ogladalismy i tam takie male smerfy maja tego dobbsa i smigaja w nich, dlatego tez nas te filmiki uspokoily, a wy tu piszecie ze jest inaczej
Ten dobbs jest strasznie drogi w porownaniu do tych sztywnych szyn. . .

My mamy Mitchella i synek nie ma problemu z ruchem. Przekreca sie z pleckow na brzuszek i odwrotnie bez problemu. Nozkami rusza tak jakby podczas jazdy na snowboardzie, jedna prostuje druga zgina, udaje mu sie mimo tego usztywnienia bo na poczatku w ogole nic nie mogl zrobic, jakby w ogole nie wiedzial o co chodzi i jak sie za to zabrac :)

reklama
Milenka887 trudno mi zrobić dobre zdjęcia bo mój żywiolek ucieka.
Któraś z mam pytała o ubranka u mnie po domu sprawdziły się bodziaki przy gipsach a pajace bez stópek jak jest już szyna

Załączniki

• 20171117_133318.jpg
    20171117_133318.jpg
    975,6 KB · Wyświetleń: 155
  • 20171117_133208.jpg
    20171117_133208.jpg
    879 KB · Wyświetleń: 140
Do góry