Cześć! Chciałabym Was zapytać o Wasze doświadczenia związane z wzięciem sterydów w ciąży na przyspieszenie rozwoju płuc dziecka. W związku z ryzykiem porodu przedwczesnego otrzymałam je w 33 tygodniu i trochę martwię. Czytalam tez ze mogą sie pojawić jakieś skutki uboczne. Czy są tu mamy, które tez otrzymały sterydy? Jakie są Wasze doświadczenia? Będę wdzięczna za każde info
reklama
Naprawdę skutki uboczne są rzadkie, a dobro z tego płynące w razie wcześniejszego porodu ogromne. Na szczęście zdążyłam wziąć pełną dawkę przed porodemCześć! Chciałabym Was zapytać o Wasze doświadczenia związane z wzięciem sterydów w ciąży na przyspieszenie rozwoju płuc dziecka. W związku z ryzykiem porodu przedwczesnego otrzymałam je w 33 tygodniu i trochę martwię. Czytalam tez ze mogą sie pojawić jakieś skutki uboczne. Czy są tu mamy, które tez otrzymały sterydy? Jakie są Wasze doświadczenia? Będę wdzięczna za każde info
MatkaFrankowaPanikara
Matka Frankowa
Dostałam dwie dawki przed porodem w 31tc. Nie było żadnych skutków ubocznych. Przyjęcie zalecanej dawki jest bardzo ważne, nie mam co do tego wątpliwości.
W 32 tygodniu dostałam sterydy, bo dostałam silnych skurczy, które nie chciały ustać, aż w końcu się udało. I ciążę donosilam, córka urodzona w 38 tygodniu, cc było, bo poród nie postępował. Obecnie ma 8 lat i wszystko jest dobrze. Nie ma żadnych powikłań po podaniu ich..
Moim zdaniem nie sterydy dają problemy rozwojowe, tylko przedwczesny poród. Jesteś już w miarę bezpiecznym czasie, maluch też. Sterydy pomogą płucom na bezpieczne oddychanie. Twoj maluszek jest już naprawdę duży. Trzeba myśleć pozytywnie, że poradzi sobie. A wszelkie trudności są do wypracowania. Jestem mama dziewczynki z 26tc. Mam nadzieję, że bedzie u was wszystko dobrze. Może wszystko rozejdzie się po kościach i urodzisz w terminie?Dzięki za odpowiedz dziewczyny. Słyszałam tez, ze mogą być tez jakieś skutki uboczne w rozwoju u dziecka, czy słyszałyście coś więcej o tym?
MatkaFrankowaPanikara
Matka Frankowa
Powiem Ci szczerze, będąc w szpitalu przez porodem byłam jak w amoku, słyszałam tylko że muszę jeszcze kilka dni wytrzymać w dwupaku żeby zdarzyli podać mi dwie dawki sterydu. Tak się skupiłam na tym, że nie przyszło mi do głowy pytać czy czytać o skutkach ubocznych. Bardziej przemawiają do mnie zdecydowane plusy podania tego preparatu.Dzięki za odpowiedz dziewczyny. Słyszałam tez, ze mogą być tez jakieś skutki uboczne w rozwoju u dziecka, czy słyszałyście coś więcej o tym?
Tak jak Ci pisałam, moja ma 8 lat i nigdy Nic nie było złego. Zaczęła chodzić jak miała roczek. Nie ma żadnych wad i skutków ubocznych w rozwoju..Dzięki za odpowiedz dziewczyny. Słyszałam tez, ze mogą być tez jakieś skutki uboczne w rozwoju u dziecka, czy słyszałyście coś więcej o tym?
Nie stresuj się, bo to gorzej wpływa na dziecko. I nie czytaj za dużo internetu, bo będziesz swiksowac..
reklama
ikkonna
Fanka BB :)
Hej, ja dostałam w 33 tygodniu ze względu na skurcze, których nie mogli wyciszyć ale finalnie się udało.Cześć! Chciałabym Was zapytać o Wasze doświadczenia związane z wzięciem sterydów w ciąży na przyspieszenie rozwoju płuc dziecka. W związku z ryzykiem porodu przedwczesnego otrzymałam je w 33 tygodniu i trochę martwię. Czytalam tez ze mogą sie pojawić jakieś skutki uboczne. Czy są tu mamy, które tez otrzymały sterydy? Jakie są Wasze doświadczenia? Będę wdzięczna za każde info
Syn zdrowy nie licząc astmy i alergii ale to po ojcu, ma 6 lat, zero opóźnień w rozwoju czy jakichkolwiek odchyleń od normy.