reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Starnia o pierwsze dziecko!

Z badan krwi trzeba zrobic glukoze, insuline, anty TPO, anty TG, TSH, FT3, FT4, prolaktyne, kortyzol, testosteron, estradiol, progesteron, 17-OH-progesteron, najlepiej jeszcze wit. D3 i wit. B12, DHEA jeszcze chyba tez bylo. To standardowy zestaw :)

EDIT: Jeszcze FSH i LH i androstention :)

Te badania miałam robione w szpitalu i teraz kontrolnie. No i oczywiście USG jajników i tarczycy o ile hormony tarczycowe wyjdą źle.

Jak chcesz to jeszcze możesz zrobić rezerwy jajnikowe - AMH i inhibina.
O dziekuje ci bardzo za informację kochana, wlasnie chyba pojde i poprosry tak zrobie bo w tych szpitalach to masakra

reklama
Byłoby lepiej, gdyby było niższe przy staraniach :) Wtedy na pewno nie wpływałoby negatywnie na owulację. A dawka 25 mg to prawie najniższa. Na spróbowanie warto ją zwiększyć i zobaczyć jak organizm się zachowa :) Nawet do 37.5 mg chociażby
Dziewczyny ja nie wiem, mam tarczyca ponad 3 tu już wcześniej wyczytałam że za dużo nikt mi nie chce pomóc dopóki mąż nie wykona badania nasienia :( ( mąż jest umówiony na badanie) martwi mnie to, że cały czas jestem w jakimś martwym punkcie i nic z tego...

Dziewczyny ja nie wiem, mam tarczyca ponad 3 tu już wcześniej wyczytałam że za dużo nikt mi nie chce pomóc dopóki mąż nie wykona badania nasienia :( ( mąż jest umówiony na badanie) martwi mnie to, że cały czas jestem w jakimś martwym punkcie i nic z tego...
Kochana, idź do endokrynologa albo endokrynologa-ginekologa, najlepiej kogoś młodego, bo zalecenia co do TSH 1-2.5 przy staraniach mają zaledwie kilka lat i starsi lekarze ich nie znają i mają olewczy stosunek do nowych rekomendacji. Twoja tarczyca w trakcie starań, a zdolności męża to dwie różne rzeczy!

Kochana, idź do endokrynologa albo endokrynologa-ginekologa, najlepiej kogoś młodego, bo zalecenia co do TSH 1-2.5 przy staraniach mają zaledwie kilka lat i starsi lekarze ich nie znają i mają olewczy stosunek do nowych rekomendacji. Twoja tarczyca w trakcie starań, a zdolności męża to dwie różne rzeczy!
Powtórzę badania i się wybiorę do endokrynologa...

@Daraa_94 tak jak dziewczyny piszą TSH musi być w granicach 1- 2.5 przy staraniach. Mi mój gin przepisał euthyrox 25 gdy miałam dokładnie 2.5. Z tym że ważne są też wolne hormony- T3 i T3, to one tak naprawdę wskazują jak pracuje tarczyca:) najważniejsze to znaleźć lekarza który zajmie się Wami całościowo, a nie tylko Tobą czy mężem ( jeśli zajdzie taka potrzeba), bo inaczej jest to strata czasu przede wszystkim- Ty czekasz na wyniki męża, potem gin zleci Tobie jakieś badania, i tak w kółko. W pewnym momencie straci się cierpliwość:(

@Daraa_94 tak jak dziewczyny piszą TSH musi być w granicach 1- 2.5 przy staraniach. Mi mój gin przepisał euthyrox 25 gdy miałam dokładnie 2.5. Z tym że ważne są też wolne hormony- T3 i T3, to one tak naprawdę wskazują jak pracuje tarczyca:) najważniejsze to znaleźć lekarza który zajmie się Wami całościowo, a nie tylko Tobą czy mężem ( jeśli zajdzie taka potrzeba), bo inaczej jest to strata czasu przede wszystkim- Ty czekasz na wyniki męża, potem gin zleci Tobie jakieś badania, i tak w kółko. W pewnym momencie straci się cierpliwość:(
Dokładnie. Mam jeszcze problem z prolaktyna też mi nikt nic na nią nie dał. Jedna lekarka powiedziała, że jak mąż zrobi nasienie i będzie wszystko ok to wdroży leczenie u mnie. Drugi lekarz zrobił usg że jest super pecherzyk i następna wizyta ciąża (to było w listopadzie) czasami już jestem bezradna

Wczoraj nawet nie pojechałam w gości bo mam dość patrzenia na brzuszki i pytania kiedy my.

reklama
Dziewczyny od 2 miesięcy nagle moja @ zrobiła się 3 dniowa pierwszy dzień jak to zawsze bywa obfity a kolejne dwa już bardzo bardzo słabe, jak myślicie co się może dziać?
Kilka miesięcy temu robiłam beta hcg i było 0.100 czy ten wynik wam coś mówi
W tym jeszcze tsh mam 4,72
W załącznikach jak wyglądały moje cykle w ostatnich miesiącach

Załączniki

• Screenshot_20200106-095916.png
    Screenshot_20200106-095916.png
    52,7 KB · Wyświetleń: 51
  • Screenshot_20200106-095912.png
    Screenshot_20200106-095912.png
    42,9 KB · Wyświetleń: 51
  • Screenshot_20200106-095909.png
    Screenshot_20200106-095909.png